N.M. Kelby - In gezelschap van engelen

"Amerikaanse roman over 'vermeend' engeltje in BelgiĆ« tijdens WO II." 
engelen.jpg

N.M. Kelby - In gezelschap van engelen

Magisch-realisme in de Tweede Wereldoorlog

Tournai is een Belgisch stadje aan de Franse grens waar voor de oorlog zoveel wonderen gebeurden, dat de hele stad er aan gewend was en er van leefde.
Vlakbij Tournai, in maart 1941, stond Marie Claire met haar grootmoeder Paulette in een deels vernielde kas, vol met prachtige irissen, speciale kweek. Op de weinig overgebleven ruiten was gekalkt: Joods. Paulette was in haar mooiste jurk, want het was de dag dat monsieur Boubais zou langskomen, Marie Claire oma's vriend die haar iedere week om haar hand kwam vragen. Maar nu was oma de bollen van de kostbare irissen aan het verzamelen: de trein was aangekomen, het dorp was niet meer veilig: men moest weg. Toen Marie Claire met haar oma door het dorp rende om te zien waar ze heen moesten, verschenen er vliegtuigen en was even alles stil.
Pas een week later werd Marie Claire gevonden door moeder-overste Xavier en Zuster Anne, de dochter van een chocoladefabrikant die ooit het klooster was ingevlucht toen haar vader haar verdacht van een relatie met een Duitser, de vijand die haar moeder had vermoord. De 2 zusters beslisten het meisje hun klooster in te smokkelen, wat niet zo makkelijk was want de Commandant verdacht het klooster van samenwerking met de resistance
Na de oorlog werden de verhalen genoteerd van de inwoners van Tournai, die heel vaak Anne hadden gezien die hen voor naderend gevaar waarschuwde en behoedde. Zij vertelden van het kleine Joodse engeltje dat ze had gered. Maar Anne was al lang dood... En hoe een engeltje Joods kan zijn, dat moesten de mensen zelf maar uitpuzzelen.

Mooi geschreven en verteld verhaaltje over 2 nonnen die een meisje uit het puin redden en proberen haar weg te smokkelen naar veiliger gebied.
Het verhaaltje wordt verteld in een mooie haast lyrische sfeer. Het stadje Tournai met al zijn wonderen, de irissen die Marie Claires oma kweekte, moeder-overste Xavier, de geschiedenis van de chocolade-directeur en vader van Anne, Anne's moeder en haar visioenen van engelen, het lege klooster, dat alles vormt het kader van het verhaal.
Naarmate het verhaal vordert treedt er een zekere vervreemding op van tijd en plaats. De werkelijkheid was tenslotte een geheel ander verhaal. Natuurlijk moeten mensen soms gedacht hebben dat ze een engeltje op hun schouders hadden als ze weer aan een gevaar ontsnapt waren. En misschien bezocht ook een engeltje de concentratiekampen om te zorgen dat enkelen het overleefden om het na te kunnen vertellen. Nicole Kelby, die met een Belgische moeder en Pools-Amerikaanse vader opgroeide in de schaduw van de Tweede Wereldoorlog, heeft een lichte toon gevonden in haar debuutroman om over deze gruwelijkheden te vertellen, net zo als over de godsdienst. Kelby gaat niet als een godsdienst-belerende te keer. Ze beschrijft het geloof, katholiek en/of joods, als een gewone zaak van het leven, niet als een leer.
Het boekje straalt een zachtheid uit van vergeven, van liefde, van geluk. Er bestaat verwarring over goed en slecht, over waarheid en leugens. De schrijfster weet de spanning op te voeren, maar wanneer je het einde nadert, blijkt alles toch anders in elkaar te zitten dan je dacht. Subtiel, mooi en origineel: een klein verborgen stukje geschiedenis van een klein (Belgisch) stadje uitgelicht in een mooi verhaal.

N.M. KELBY - IN GEZELSCHAP VAN ENGELEN (In the Company of Angels, vert. Kathleen Rutten), De Geus, 2002

Leeslinks
Een ander Belgisch verhaal over de Tweede Wereldoorlog:
Ward Ruyslinck - Wierook en tranen
Nog meer verhalen over kinderen in de Tweede Wereldoorlog:
György Konrád - Geluk
Günter Grass - De blikken trommel
Jerzy Kosinsky - De geverfde vogel

« Terug

bol

Bestel
N.M. Kelby - In gezelschap van engelen
via de internet boekhandel bol