Ed Falco - De Corleone's

"De opkomst van een maffiafamilie" 
corleones2.jpg

Ed Falco - De Corleone's

Amerikaanse roman over de opkomst van de ‘Godfather’-familie
 
Je hebt het niet voor het zeggen waar je wordt geboren en wie je ouders zijn. Dus kan het zomaar gebeuren dat je er langzaam maar zeker achterkomt dat je vader geen gewone zakenman is. Dit overkomt Sonny Corleone, die al vroeg zijn vader iets zag doen wat niet door de beugel kon, het stilletjes opsloeg tussen zijn vroegste herinneringen, het later woog en besloot zijn vader achterna te gaan. En zo ging hij deel uitmaken van ’s werelds beroemdste maffiafamilie van het witte doek: de Corleone’s, bekend uit de film De Peetvader (The Godfather) van Francis Ford Coppola.
 
Godfather I begint met de bruiloft van Sonny’s jongste zusje, Connie. Daar waar de film begint, zijn de Corleone’s al een machtige familie. De Amerikaanse schrijver Ed Falco vond waarschijnlijk dat zo’n beroemde familie ook een voorgeschiedenis moest hebben. Hij kreeg toestemming om de niet gepubliceerde scripts van Mario Puzo als basis te gebruiken voor zijn roman over de Corleone’s en creëerde zo een stuk nieuwe familiegeschiedenis, eentje die perfect aansluit bij de film. Ed Falco was al bekend met geweld, altijd aanwezig in zijn vorige drie romans: Saint John of the Five Boroughs, Wolf Point en A Dream with Demons. Bovendien is Ed Falco de oom van actrice Edie Falco, die de vrouw van Tony Soprano speelt in tv-serie De Soprano’s.
 
De Corleone’s heeft dan ook gelijkenissen met deze tv-serie van regisseur/schrijverDavid Chase: zowel de kinderen van Tony Soprano als die van Vito Corleone beseffen tijdens het opgroeien dat hun vader geen eerlijke zakenman is, zoals Tony en Vito hun kinderen altijd voorhouden dat ze zijn, maar deel uitmaken van de roemruchte maffia, die als moordenaars in de kranten worden afgeschilderd. De kinderen beseffen dat ze keuzes moeten maken.
 
Je zou het verhaal ook De opkomst van de familie Corleone kunnen noemen: het is het verhaal over hoe Vito Corleone de grootste maffiabaas en Godfather van New York werd, met het accent op hoe zijn oudste zoon Sonny koos om in zijn vaders voetsporen te treden.
 
Vito wilde eigenlijk dat zijn kinderen niet in de maffia kwamen, daar werd te veel in gemoord. Hij wil een betere toekomst voor zijn kinderen. Hij is trots dat Tom, zijn aangenomen zoon, een rechtenstudie doet en hij wil dat Sonny, die in een garage werkt, in de auto-industrie gaat werken waar veel geld valt te verdienen. Maar Sonny heeft duidelijk andere plannen en zet alles op het spel om zijn vader te bewijzen dat zijn plek aan zijn vaders zijde is.
 
En zo neemt het verhaal ons mee naar de herfst van1933 waar de drooglegging in Amerika het mogelijk maakt dat de misdaad welig tiert. Niet alleen met het importeren en produceren van verboden alcohol, maar ook met het elkaar beroven van kostbare ladingen. De misdaadwereld verdeelt zich in machtige groepen, maar ook in kleine groepjes van jongens die onder aan de ladder kleine overvallen plegen.
 
Het is een stedelijke wildwest met al deze groepen die elkaar naar het leven staan en de wildgroei moet beteugeld worden. Zo komen Vito Corleone en andere misdaadbazen elkaar steeds vaker tegen en beginnen ze afspraken te maken over wie waar opereert en wie wie helpt. Moord en doodslag, afpersing en martelingen, trouw en liefde, vriendschap en verraad, het komt allemaal aan de orde in deze turbulente, soms schokkende maffia-thriller.
 
Het boek is vlot geschreven en heeft een sterke beeldvorming, zodat je je meteen waant in een film van Coppola. Het is een fraai tijdsbeeld van de Amerikaanse jaren 30, waarin de Italiaanse maffia opkomt en de Ierse straatbendes het veld moeten ruimen. Het geeft ook een beeld van de Italiaanse emigranten in Amerika, die niet alleen hun tradities meenamen, maar ook hun eten (er worden veel gerechten genoemd) en taaluitdrukkingen.
 
De Corleone’s is een aanrader voor alle Godfather-fans, maar kan ook worden gelezen als een boek op zichzelf. Door de goeie en vlotte schrijfstijl, de onderwerpen zoals familieliefde, verraad en geweld is het een mooi, spannend en aangrijpend boek, dat zeker zal bijdragen aan nog meer beeldvorming over de maffia.
 
Ed Falco – De Corleone’s (The family Corleone, vert. Ed van Eeden), Xander uitgevers, 2012

  

« Terug

bol

Bestel
Ed Falco - De Corleone's
via de internet boekhandel bol