Erlend Loe - Gelukkig getrouwd

"Op vakantie naar Garmisch-Partenkirchen" 
gelukkiggetrouwd.jpg

Erlend Loe - Gelukkig getrouwd

Twee verhalen over families op vakantie.
 
Mark Haddon – Het rode huis
 
Een weekje vakantie en je komt lekker uitgerust thuis. Zo zou het moeten zijn. Maar een weekje vakantie kan er ook voor zorgen dat relaties op de spits worden gedreven en je niet hetzelfde thuiskomt als toen je vertrok. In de ‘Boer zoekt vrouw’-serie van 2012 kwam boer Willem tijdens zijn uitstapje naar Zwitserland erachter dat hij niet de goede keuze had gemaakt.
 
Twee schrijvers besloten zo’n vakantie te gebruiken als setting voor hun nieuwe boek: de Engelse schrijver Mark Haddon, bekend van Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht schreef Het rode huis en de Noorse schrijver Erlend Loe, bekend van eigenzinnige, satirische boeken zoals Doppler en Naief. Super, kwam uit met Gelukkig getrouwd.
 
In Het rode huis van Mark Haddon zijn het twee families die in het ruige, eenzame landschap in het Engelse Wales een huis betrekken: Angela, met haar man Dominic en hun drie kinderen en Angela’s broer Richard, met zijn nieuwe vrouw Louisa en haar dochter Melissa. Angela’s jongste zoon Benjy (8) is alleen maar bezig met oorlogje voeren op de computer of in zijn hoofd, maar wanneer het echt spannend in het leven wordt, is hij de eerste die terug onder moeders rokken duikt. Daisy is zestien lentes oud en lijkt haar hart verpand te hebben aan de kerk, Alex is zeventien, dik in de puberleeftijd en vanaf het moment dat hij leeftijdgenote Melissa ziet, raakt hij vol snode plannen.
 
De families kennen elkaar niet goed: Angela en Richard zijn na de dood van hun ouders uit elkaar gegroeid. De vakantie is dan ook bedoeld om beide families nader tot elkaar te laten komen. Kortom: een veelbelovend scenario in een afgelegen landhuis met uiteenlopende personages.
 
In Gelukkig getrouwd van Erlend Loe is het maar één familie, die naar het Duitse Garmisch-Partenkirchen trekt, in het kitscherige Beieren: Nina en Bror Telemann en hun drie kinderen. De kinderen komen nauwelijks in beeld, in tegenstelling tot de ouders die curieuze gesprekken voeren, waaruit behoorlijk wat eigenaardigheden naar boven komen: Bror is gek op toneel en wil eigenlijk aan niets anders denken, alhoewel zijn zwak voor tv-kok Nigella Lawson steeds meer aandacht van hem vraagt, en Nina is gewoon gek op Duitsland en zou er elke dag wel op uit willen trekken om van alles te zien. Ze constateert dat ze ietwat allergisch voor Bror begint te worden.
 
In Het rode huis stapelen spanningen zich op tussen Melissa en Alex én Daisy en Melissa, spreken Richard en Angela zich uit over hun irritaties rond de dood van hun moeder, komt Daisy uit de lesbische kast, weet Dominic niet wat hij met zijn geheime relatie aanmoet en treurt Angela na achttien jaar nog steeds om een doodgeboren dochter.
 
In Mixing Part Churches – Bror weigert de echte naam van Garmisch-Partenkichen te onthouden, hij vindt de versie van de vertaalmachine beter – raken de echtelieden Nina en Bror steeds verder van elkaar verwijderd en speelt de buurman en verhuurder Helmut Bader ook een niet geringe rol.
 
Twee verhalen over een vakantie, twee schrijvers, die geheel verschillend schrijven. Haddon houdt zijn verhaal behoorlijk in toom: het leven in het Rode Huis gaat gezapig verder, af en toe onderbroken door een voorval, een kleine aanvaring of een grote onthulling, allen zonder grote gevolgen. Telkens denk je: nu gaat er serieus iets gebeuren en telkens loopt het met een onopvallende sisser af.
 
Erlend Loe echter kan zich niet inhouden en leeft zich lustig uit op zijn hoofdpersonage Bror, die even de controle kwijtraakt over zijn fantasieën over de tv-kok, met desastreuze gevolgen. Vanaf het begin sijpelt de hilariteit in het voornamelijk uit dialogen bestaande verhaal en het niveau is onovertroffen: dit is weer een van Erlend Loe’s betere boeken.
 
Het rode huis is een verhaal over redelijk normale mensen en moet het hebben van de onderstromen, maar die zijn te weinig belicht en de telkens dreigende escalaties zetten het verhaal net niet in vuur en vlam. Haddons meest succesvolle boek, Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht, heb ik nooit gelezen, maar het boek lijkt me verre van saai. Het rode huis is een boek dat je beslist mee moet nemen op vakantie als je wilt bijslapen, want zowel de taal, het tempo en de inhoud van het verhaal vond ik bijzonder slaapverwekkend.
 
Bror, de hoofdpersonage in Erlend Loe’s boek, is prettig gestoord en geeft dan ook snel aanleiding tot hilarische gesprekken en situaties. Gelukkig getrouwd is een heerlijk eigenzinnig en onderhoudend verhaal: ontspannende vakantieliteratuur waar je vrolijk van wordt.
 
Mark Haddon – Het rode huis (The Red House, vert. Harry Pallemans), Atlas Contact 2012
Erlend Loe – Gelukkig getrouwd (Stille dager i Mixing Part, vert. Paula Stevens), De Geus 2012
 
Leeslinks
Van Erlend Loe:
Naïef. Super
Doppler
Volvo Vrachtwagens
Tang
Maria & José
Muleum
Een andere vakantie, verstoord door een onbekende gast:
Nicola Barker – De zomergast
Een bezoek waarin weinig gebeurt, maar dat o zo mooi is geschreven:
Peter Cameron – De stad waar je tenslotte aankomt
Een familie-vakantie in Mexico:
Sandra Cisneros – Een huid van karamel
Een vakantie die alles veranderde:
Monika Fagerholm – Mooie vrouwen aan het water
Een familiebijeenkomst met grote gevolgen:
Enrique de Hériz - Familieleugens

  

« Terug

bol

Bestel
Erlend Loe - Gelukkig getrouwd
via de internet boekhandel bol