Hari Kunzru - Coyote

"A magical mystery tour" 
Coyote.jpg

Hari Kunzru - Coyote

Amerikaanse roman rond mysteries in de Trona Pinnacles in Death Valley.
 
Het vierde boek van de Engelse schrijver Hari Kunzru wordt net als zijn andere boeken gekenmerkt door een persoonlijke tint: in de eerste twee romans, De Poseur en Leela.exe, speelde zijn Indiase achtergrond een grote rol, in Mijn revoluties was het zijn fascinatie voor de zestiger jaren en voor Coyote lijkt hij op zoek te zijn gegaan naar dromen uit zijn jeugd: UFO’s.
 
Wil je de lucht van buitenaards leven opsnuiven, dan is een bezoek aan het indrukwekkende landschap rondom de Trona Pinnacles in Death Valley, een droge woestenij tussen Los Angeles en Las Vegas in Amerika, een goed begin. Wat de verhalen rond deze steil omhoog prikkende rotsen ook zijn, het feit dat ze als decor dienden voor een aantal bekende science fiction films, zal al snel tot de verbeelding spreken. De producers van Star Trek V, Battlestar Galactica, Lost in Space en Planet of the Apes zagen er genoeg mysterie in om dit landschap in hun films op te nemen.
 
Hari Kunzru moet ook voor dit filmische landschap zijn gevallen: de Pinnacles vormen het hoofddecor in zijn vierde roman en Kunzru dicht de omhoog torende rotsen heel wat mysteries toe. Zijn verhaal gaat over meerdere mensen, waaronder een groep hippies die ervan overtuigd is dat dit de magische plek is om met buitenaardse wezens in contact te komen. In Kunzru’s verhaal gebeuren dan ook vreemde dingen: kinderen verdwijnen maanden- of jarenlang en komen plotseling weer terug.
 
Ook het kind van Jaz, een oorspronkelijk uit India komende wizzkid en zijn joodse vrouw Lisa raakt er verloren. Jaz werkt voor een beursbedrijf in New York waar hij de zorg heeft over Walter, een machine die wonderbaarlijk kloppende uitspraken over de financiële wereld spuit, zolang je er een mysterieus patroon van gegevens in stopt. Zijn huwelijk met Lisa wordt zwaar op de proef gesteld door hun kind Raj, dat autistisch is.
 
Hun verhaal wordt afgewisseld met verhalen over andere mensen: de zonderling Schmidt, die in 1947 in een caravan bij de Pinnacles ging wonen, popster Nicky die in 2008 zijn groep verlaat en op de bonnefooi de nacht inrijdt, over de jonge Dawn die zich in 1969 aansloot bij de groep hippies die bij de Pinnacles hun kamp had opgezet en over een missionaris in 1778 die probeerde indianen te bekeren.
 
Het is een bonte stoet van outsiders, die allemaal bij de Pinnacles terechtkomen. Hun verhalen passen in elkaar en buitelen over elkaar heen: over een niet in te halen rennende indiaan, over de leider van een intergalactische groep die letterlijk in rook opgaat voor de ogen van zijn discipelen, over het kleine kind dat licht lijkt uit te stralen en gespot wordt door een Iranees meisje dat op een Amerikaanse militaire basis met een rollenspel meedoet, zodat de Amerikaanse soldaten kunnen oefenen om met hun vijand om te gaan.
 
Coyote wordt dan ook wel eens vergeleken met het recentelijk verfilmde en succesvolle boek Wolkenatlas van David Mitchell. Ook Kunzru vlecht de verhalen moeiteloos in elkaar en behoudt een geloofwaardige toon. Geen zweverig gedoe over buitenaardse wezens of mysterieuze krachten: de verteller zet alle personages met beide voeten op de grond, ook al gaan sommige verhalen over mensen die er heilig in geloven dat het nog maar een kwestie van tijd is, voordat ze buitenaardse wezens de hand kunnen schudden, of worden er vreemde kinderen gesignaleerd. Kunzru is zijn UFO-dromen achterna gereist, maar heeft ze als een aardse schrijver een plek gegeven in een wereld waar de mens al genoeg mysteries moet verwerken: buitenaards of niet, het leven gaat zoals het komt.
 
Coyote is net zoals Kunzru’s vorige boeken weer een intrigerend staaltje van vakmanschap en verhalen vertellen. Geschiedenis en persoonlijke interesse worden samengepakt in een zinderende roman die intrigeert.
 
Hari Kunzru – Coyote (Gods without men, vert. Rob van der Veer en Anneke Bok), Uitgeverij Podium 2012
 
Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
De poseur
Mijn revoluties
Verhalen in verhalen:
David Mitchell - Wolkenatlas
David Mitchell – De geestverwantschap
Jean-Marie Blas de Roblès – Waar de tijgers thuis zijn

Daniel Kehlman - Roem 

« Terug

bol

Bestel
Hari Kunzru - Coyote
via de internet boekhandel bol