Lawrence Hill - Iets uitzonderlijk groots

"Achter de schermen van de journalistiek" 
ietsuitzonderlijkgroots.jpg

Lawrence Hill - Iets uitzonderlijk groots

Canadese roman over een journalist die hart voor de zaak krijgt
 
Wanneer een buitenlandse schrijver succes heeft met een boek wat niet zijn eerste werk op de boekenmarkt is, is het onvermijdelijk dat ook zijn eerdere werk wordt nageplozen. Zo ook met de Canadese schrijver Lawrence Hill die met zijn derde roman getiteld Het negerboek internationale bekendheid kreeg. Zelf de zoon van een witte moeder en zwarte vader, ging hij op zoek naar zijn zwarte roots en leverde zo een prachtige semi-historische roman af.
 
Voor zijn debuutroman Iets uitzonderlijk groots begaf hij zich ook op eigen terrein: het is het verhaal van Mahatma Grafton, een zwarte jongeman die zijn journalistieke carrière bij een lokale krant begint. Ook Hill zelf was journalist.
 
De vader van Mahatma Grafton is zwart en probeerde zijn zoon te leren dat er tijden in Amerika waren waarin moest worden gevochten voor de rechten van het zwarte volk. Dat hij iets groots van zijn zoon verwachtte, spreekt al uit de naam: de vernoeming naar de grote Mahatma Ghandi.
 
Maar Mahatma had geen grote boodschap aan zijn vaders lessen. Na zes jaar afwezigheid keert hij terug naar het ouderlijk huis waar hij intrekt bij zijn inmiddels oude vader, zich voornemend om zo snel mogelijk weer op zichzelf te gaan wonen. Hij heeft een baan als journalist bij de The Winnipeg Herald gekregen.
 
In het begin lijkt het erop dat alle verslaggevers van de krant niet heel erg bevlogen zijn in hun werk. De grotere talenten verlaten de provinciestad om zo snel mogelijk carrière te maken bij de grote nationale kranten, de rest blijft scoops achterna jagen om de concurrentie voor te blijven en hun artikel op de voorpagina te krijgen.
 
Zo ook Mahatma die meedraait in de kermis van de om elkaar heen draaiende journalisten, op zoek naar de laatste nieuwtjes. Alhoewel zijn schrijven steeds beter wordt, is het met zijn betrokkenheid bij de zaken droevig gesteld, zoals in de taalstrijd tussen de Engelse en Franstalige inwoners van de provincie Manitoba, waarvan Winnipeg de hoofdstad is.
 
Naast Mahatma volgt het boek ook de werkeloze Jake Corbett die de strijd aanbindt met de sociale dienst en de verslaggever Yoyo (Hassane Moustafa Ali) uit Kameroen, die zich verbaast over het Canadese leven. Deze twee lijnen geven het boek een vrolijke noot en wanneer Mahatma deze mensen leert kennen, begint de kentering van Mahatma’s betrokkenheid met de zaken waarover hij schrijft.
 
Het lijkt erop dat Hill in deze debuutroman teveel zaken in het verhaal had willen stoppen: discriminatie, sociale misstanden, taalstrijd, politieke corruptie, de relatie tussen vader en zoon en een kijkje achter de schermen van de journalistiek. Daarom is het verhaal rijk aan zijlijnen: over de vrienden van Mahatma’s vader die vroeger als stoker bij de spoorwegen werkten en een vriend verloren in een brand, de zwarte rechter Melvyn Hill, die ook tot deze club behoorde, en het liefst met zijn carrière wilt doorgaan, en over Corbett en Yoyo.
 
Hoofdthema van Iets uitzonderlijk groots is echter de zwakte in de journalistiek die wordt blootgelegd in het doen en laten van personages zoals Mahatma’s collega Chuck die de journalistiek niet zo snel onder de duim krijgt, Mahatma’s hoofdredacteur, die het nieuws ongegeneerd naar zijn hand zet om de concurrentie voor te zijn en reporter Edward Slade, die het nieuws zo sensationeel mogelijk brengt en daarbij niet let op het waarheidsgehalte.
 
Door de vele thema’s en personages komt de roman soms wat rommelig over, maar dat maakt het verhaal wel heel levendig en soms belandt het verhaal zelfs op de grens van een klucht. Als debuutroman is Iets uitzonderlijk groots beslist niet slecht. Het verhaal is onderhoudend en is lang niet zo serieus als het eerste succesboek van Hill, Het negerboek. Het is gewoon een lekker boek om in weg te lezen.
 
Lawrence Hill – Iets uitzonderlijk groots (Some Great Thing, vert. Ine Willems), Nieuw Amsterdam 2012
 
Leeslinks
Van dezelfde schrijver
Het negerboek

  

« Terug

bol

Bestel
Lawrence Hill - Iets uitzonderlijk groots
via de internet boekhandel bol