Evelio Rosero - De drie Lilia's

"Opstand in de pastorie" 
drielilias.jpg

Evelio Rosero - De drie Lilia's

Colombiaanse roman over het leven in een pastorie
 
De vertrapten was Evelio Rosero’s eerste roman die in het Nederlands werd vertaald en liet bij mij een prachtige indruk achter. Het is het verhaal over een man in een afgelegen dorp en de bloedige burgeroorlog, prachtig geschreven, neigend naar magisch realisme, een literaire stijl waar een vroegere generatie Zuid-Amerikaanse schrijvers bekend om staat. De wereld van De vertrapten zit vol zonneschijn en bloemen, waar de rust wreed wordt verstoord door het sluipende gevaar van gewapende soldaten: Rosero’s aanklacht tegen de voortdurende burgeroorlog in het land.
 
De drie Lilia’s is van een geheel andere orde: het toneel is een donkere kerk en zijn pastorie en de mensen lijken wel holbewoners met hun primitieve zuchten en lusten. Het is dan ook een vette satire op de katholieke kerk, die de goedheid preekt, maar niet vies is van allerlei slechte zijpaden, zoals zwart geld aannemen van de maffia, drankmisbruik en uitbuiting van mensen.
 
Pater Almida die de kerk in Bogotà bestiert, lijkt op het eerste gezicht de goedheid zelve. Hij zorgt ervoor dat de armen van zijn parochie te eten krijgen en stelt op doordeweekse dagen zijn kerk open voor de hoeren, de oude van dagen, gezinnen, zwerfkinderen en blinden. Bovendien heeft hij de gebochelde jongeman Tancredo in zijn pastorie opgenomen, net zoals de drie Lilia’s, die oorlogsweduwen zijn.
 
Hoe goed bedoeld de maaltijden misschien ook zijn, de arme Tancredo heeft er zijn handen aan vol om de boel lopende te houden, vooral om de kerk weer schoon en leeg te krijgen na de eetpartijen, omdat veel mensen liever eeuwig in het gebouw zouden willen blijven. De oudjes zijn het ergst: die bijten en spugen, of erger nog, houden zich voor dood, wanneer Tancredo hen het pand uit wilt zetten.
 
Ook de drie Lilia’s groeit het werk boven hun hoofd. Hun oude ledematen zijn moe van het koken en dweilen. Ze doen dan ook hun beklag bij Tancredo, omdat ze hun klachten niet rechtstreeks bij pater Almida durven neer te leggen.
 
En dan is er nog de koster, de rechterarm van Almida, die de boel streng in de gaten houdt. Zijn nichtje Sabina weet echter wel hoe ze zijn toezicht kan ontlopen. In het geniep ontvangt ze Tancredo op haar kamertje en doorzoekt de pastorie naar verborgen schatten, zoals de schatkist met maffiageld die Almida heeft verstopt.
 
Wanneer Almida en de koster weg moeten voor een bespreking met Don Justiniano, een maffiabaas die de schatkist spekt, wordt pater Matamoros opgeroepen om voor hem in te vallen tijdens de avondmis. Matamoros is niet vies van een drankje, en wanneer zijn tong is losgekomen, weet hij de kerkbezoekers, voornamelijk oude dametjes, te verleiden met zijn gezang, iets dat de koster al jaren had verboden na de dood van de organist.
 
De kat is van huis en de muizen dansen op tafel. Dat is het verhaal dat volgt, want niet alleen pater Matamoro blijkt niet van de fles af te kunnen blijven. Een zwarte nacht kun je het wel noemen, die volgt op de dag dat Almida zijn kerk en huis verliet. Een ware apotheose waarin de drie Lilia’s zich ontpoppen als sadistische heksen en waarin de botergeile Sabina haar kans schoon ziet om Tancredo een volle nacht aan de haak te slaan. Het plaatst Tancredo voor een pastorie vol kwaad.
 
De drie Lilia’s is een verrassend onderhoudende satire, die je in één adem uitleest, hoe cliché dat ook klinkt. Het verhaal dat met de goedheid van pater Almira begint, gaat van kwaad tot erger en nog erger. Wat met een glaasje alcohol begint, eindigt in vijvers van dood en verderf. Een klein Zuid-Amerikaans literair juweeltje van een schrijver die niet onderdoet voor zijn beroemde landgenoot en collega Gabriel García Márquez.
 
Evelio Rosero – De drie Lilia’s (Los Almuerzos, vert. Jos den Bekker) De Geus / Oxfam Novib 2013
 
Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
De vertrapten
Spelend in Colombia:
Louis de Bernières – Het lastige kroost van kardinaal Guzman
Louis de Bernières – Het vrouwenleger van señor Vivo
Over Colombia:
Ingrid Betancourt – Woede in het hart

Gabriel García Márquez - Ontvoeringsbericht 

« Terug

bol

Bestel
Evelio Rosero - De drie Lilia's
via de internet boekhandel bol