Eduardo Mendoza - De wonderbaarlijke reis

"Over het snotjoch Jezus" 
wonderbaarlijkereis.jpg

Eduardo Mendoza - De wonderbaarlijke reis

Spaanse roman over een filosoof die speurwerk verricht voor het kindje Jezus.
 
De Spaanse schrijver Eduardo Mendoza is een vreemde eend in het Spaanse literatuurland. Zijn lichtvoetige en burleske verhalen steken vrolijk af tegen de vaak serieuze, en soms zwaarmoedige verhalen van zijn collega’s. Hij dirigeert zijn hoofdpersonages naar bizarre avonturen, een Don Quichot waardig, en geeft vette knipogen naar de geschiedenis. Een aantal Spaanse schrijvers creëren hun stijl met grootse woordencomposities, maar Mendoza houdt zijn stijl in eenvoudige woorden en korte zinnen. De schrijver is geboren en getogen in Barcelona, de plek die keer op keer in zijn boeken terugkeert, zoals in zijn meest succesvolle boek De stad der wonderen (1988).
 
Barcelona ligt echter ver van de plek waar De wonderbaarlijke reis zich afspeelt: het oude Romeinse rijk, specifieker nog, Nazareth in het hedendaagse Israël. Bij de meeste lezers gaat nu meteen een lampje knipperen: Nazareth is het plaatsje waar Jezus woonde. De kleine Jezus, als een slim en brutaal joch, speelt dan ook de hoofdrol in het verhaal, dat wordt verteld door Pomponius Flatus, een Romeinse filosoof die door het land reist om een rivier te vinden die, wanneer je ervan drinkt, je kennis verschaft. En zo drinkt Pomponius van alle bronnen die hij tegenkomt, met het enige gevolg dat hij een praktisch chronische buikloop heeft en zijn gezondheid steeds slechter wordt.
 
In de streek die onveilig wordt gemaakt door de meest gezochte bandiet Theo Ballas, bekend om zijn wreedheid en bloedige praktijken, arriveert Pomponius in Nazareth, waar hij wordt aangeklampt door Jezus, die hem wil inhuren om de onschuld van zijn vader te bewijzen. Josef zit vast voor de moord op een vooraanstaande ingezetene van het stadje, maar heeft tegen Jezus gezegd dat hij het niet heeft gedaan. En volgens Jezus liegt zijn vader nooit, dus biedt hij Pomponius een ruime som geld om de timmerman vrij te krijgen. Pomponius heeft andere zaken aan zijn hoofd, maar is door zijn geld heen en accepteert daarom de opdracht.
 
En zo gaan de grote filosoof en het kleine jongetje op stap in het kleine stadje, waar ze als een Obelix en Asterix voor Hercules Poirot gaan spelen. Maar een vergelijking met Monty Python’s Life of Brian ligt ook voor de hand, want het verhaal is doorspekt met allerlei kwinkslagen naar verhalen uit de bijbel, met een totaal nieuwe visie op het leven van Jezus. 
 
In plaats van de straten en hoeken van Barcelona, gebruikt Mendoza deze keer als herkenningspunten voor de lezer feiten en verhalen uit het meest gelezen boek van de wereld. Het detective-element in het verhaal is dan wel niet zo sterk als dat van een boek van Dan Brown, de dwaze beelden van sommige situaties, compenseren deze zwakte en maken er een bijzondere humoristische en lichtvoetige thriller van. Dit is zo’n boek waarmee je even lekker de wereld om je heen kunt vergeten: simpel geschreven, rijk aan herkenningspunten en bijzonder onderhoudend. Een echt Eduardo-Mendoza-boek.
 
Eduardo Mendoza – De wonderbaarlijke reis (El asombroso viaje de Pomponio Flato, vert. Felicitas van Wijk-Gertenaar en Ilona van der Werff-Nieuweboer), Meulenhoff  2013
 
Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
De stad der wonderen
Het avontuur van de dameskapper
De zaak Savolte
Het geheim van de behekste crypte
Over een ander verhaal ten tijden van Jezus:

Alice Hoffman – De duivenhoudsters 

« Terug

bol

Bestel
Eduardo Mendoza - De wonderbaarlijke reis
via de internet boekhandel bol