Chad Harbach - De kunst van het veldspel

"Moby Dick en honkbal" 
kunstvhveldspel.jpg

Chad Harbach - De kunst van het veldspel

 
 
Wat ga je schrijven wanneer je lievelingsboek Moby Dick van Herman Melville is? Het boek kwam in 1851 uit en gaat over een groep mannen die op walvisjacht gaat. Maar tegenwoordig kun je moeilijk een verantwoord boek schrijven over de walvisvangst. Dus bedacht de Amerikaanse Chad Harbach, wiens vader een honkballer was, een totaal ander verhaal: een boek over honkballen, waarin kleine verwijzingen naar Herman Melville en zijn klassieker zijn opgenomen.
 
Harbach’s uitgangspunt was eigenlijk te schrijven over een groep mannen met een missie, waarbij vriendschap, trouw, verraad en tegenslag een rol spelen. In plaats van walvisjagers, heeft hij de Harpooners genomen, de honkbalclub van Westish College uit Wisconsin (rector Guert Affenlight vond tussen oude paperassen het bewijs dat Melville ooit op Westish een lezing had gegeven, waarna het honkbalteam werd vernoemd naar de stoere harpoeniers uit Moby Dick), een groep mannen die wat wil bereiken: de top van de honkbal league.
 
Ik denk dat het verhaal vervolgens op de loop is gegaan met Harbach, want het boek gaat weliswaar over de korte stop Henry Skrimpshander, die zijn honkbalteam een behoorlijk eind mee naar de top neemt, maar de belangrijkste lijnen in het verhaal spelen niet rond zijn team, maar rond slechts één teamgenoot, rond zijn trainer, zijn rector en diens dochter.
 
Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen verstand van honkbal heb en ik eigenlijk ook niet bijster ben geïnteresseerd in sport. Ik heb het boek dan ook niet gelezen om er iets over honkbal van op te steken. De angst dat het boek onleesbaar was voor honkbal-leken bleek ongegrond. Ik heb er best wel wat van opgestoken.
 
De hoofdpersoon Henry Skrimshander is een onzekere jongen die op zijn middelbare school echter steeds vaker als korte stop bij het honkballen opvalt. Scout Mike Schwarz spot hem en haalt Henri en zijn ouders over om Henri naar Westish College in Wisconsin te sturen.
 
Het honkbalteam van deze universiteit kwijnde een beetje weg, maar ziet opeens de weg naar de top weer openliggen wanneer Henry hun team versterkt. Ze halen steeds betere resultaten en de scouts zijn niet meer weg te slaan van de velden waar ze spelen. Henry krijgt gouden aanbiedingen om voor belangrijke teams te gaan spelen, maar, trouw aan Mike die hem traint, aarzelt hij een nieuwe stap in zijn carrière te maken. En dan maakt hij een foute worp, die desastreuze gevolgen heeft voor een heel stel mensen.
 
Mike beseft dat hij afstand van Henry zal moeten nemen, wil hijzelf verder in het leven komen; Affenlight, de rector van Westish College, raakt verliefd en onzeker nadat hij de kamergenoot van Henry, Owen Dunne, heeft ontmoet. Owen steekt zijn homoseksualiteit niet onder stoelen of banken en is een heuse boekenwurm, zelfs op het honkbalveld. Pella, de dochter van Affenlight, is na een impulsief en gestrand huwelijk inmiddels ook op Westish teruggekeerd en begint wat met Mike. En zo raken door die ene foute bal vijf mensen nauw met elkaar verweven.
 
Voor Henry is het het ergste, want sinds zijn hand niet deed wat hij wilde, is er grote twijfel over hem neergedaald, een handicap die hem in het spel hindert. Dit is een verhaal over de grote teloorgang van iemand die plotseling zijn zo zorgvuldig opgebouwd vertrouwen in één klap verliest, waardoor hij in een poel van depressiviteit zakt. Henry, die zich toch al een zwaar trainingsprogramma had opgelegd, begint na zijn eerste fout nog veel fanatieker te trainen. Zo zwaar, dat het je duizelt van de kilometers en de uren die hij maakt.
 
Dingen gaan dan ook radicaal mis. En zo is deze geprezen debuutroman een ware ‘pageturner’, want Harbach weet met zijn verschillende personages een onderhoudend verhaal op te bouwen. Hij hanteert hierbij een kleine cynische ondertoon; zijn stijl doet denken aan Jonathan Franzen’s De correcties en Vrijheid, maar heeft ook iets weg van de verhalen van John Irving.
 
Niet gek voor een roman over Moby Dick en honkbal, en veelbelovend als debuutroman. Een roman over Amerika, homoseksualiteit, sport, de sportcultuur op universiteiten én over zelfvertrouwen.
 
Chad Harbach – De kunst van het veldspel (The Art of Fielding. Vert. Joris Vermeulen), De Bezige Bij 2013
 
Leeslinks:
Herman Melville – Moby Dick
 
Het Amerikaanse gevoel:
Don DeLillio – Onderwereld
Jonathan Franzen – De correcties
Jonathan Franzen - Vrijheid
John Irving – De wereld volgens Garp
 
Waar het zelfvertrouwen faalt:
Paul Murray – Skippy tussen de sterren
 
Amerika en honkbal:

Don DeLillio - Onderwereld 

« Terug

bol

Bestel
Chad Harbach - De kunst van het veldspel
via de internet boekhandel bol