Nathalie Emanuels - Het hart van eva

"feervolle Nederlandse roman over twee zussen in Suriname." 
eva.jpg

Nathalie Emanuels - Het hart van eva

De tovenaar en de drugsdealer

Eva en Ellen zijn beide opgegroeid in Suriname. Ze hebben in Nederland gestudeerd, maar alleen Eva is vervolgens teruggekeerd naar Suriname om daar te werken met schoolprojecten.
Tante Jetty heeft de meisjes opgevoed nadat hun ouders waren verongelukt. Haar vriend oom Ed is er nog steeds niet toe overgegaan Jetty zijn liefde te verklaren, hoewel ze dagelijks met elkaar omgaan.
Wanneer Eva op een dag dood neervalt komt Ellen terug naar Suriname. Haar verdriet wordt overschaduwd door allerlei vreemde verhalen rond Eva's dood. Wilde iemand haar dood hebben en wie is die mysterieuze Haïtiaan?

'Het hart van Eva' is een sfeervolle roman over het leven in Suriname. Het laat twee verschillende zussen zien waarvan de een met heel haar ziel van het Surinaamse leven houdt en de ander iets meer in de Westerse maatschappij is geaard. Het laat ook de grote verscheidenheid van Surinaamse bevolkingsgroepen zien, het bijgeloof dat nog in diverse vormen aanwezigheid is en de manier waarop men in Suriname met de oude en moderne wereld omgaat.

Het verhaal begint met Dominique Dieullie, een vreemde medicijnman die opdracht krijgt Eva uit de weg te ruimen. Wanneer hij Eva ziet beseft hij echter dat zij de vrouw van zijn leven is. Maar de tekenen rondom haar wijzen erop dat ze niet lang meer te leven heeft. Dit is de aanzet die het verhaal meteen razend spannend maakt.

Het is ook meteen duidelijk dat het boek gedeeltelijk over oude rituelen waarvan sommige op voodoo lijken. Eva is zich van geen kwaad bewust, maar later blijkt dat zij wel gelooft in helende baden en andere rituelen die voorspoed, geluk of gezondheid kunnen brengen.

Het is Ellen die in Nederland woont die het meest met deze rituelen wordt geconfronteerd terwijl ze er sceptisch tegenover staat. Nadat haar zus dood is, komt ze naar Suriname en raakt ze daar in een depressie waar vrienden en familie haar uit proberen te halen door genezende en krachtgevende rituelen. Wanneer Ellen hoort dat Eva misschien door voodoo om het leven is gekomen gelooft ze haar oren niet, omdat ze er eenvoudigweg niet in gelooft.

Het mooie van het boek is dat het het diep gewortelde geloof in al deze rituelen laat zien, zonder dat er sterke staaltjes van toverkracht in voorkomen. Ook tante Jetty en oom Ed staan redelijk nuchter tegenover voodoo, maar verwerpen het niet meteen als onmogelijk.

De persoon van de Haïtiaan spreekt tot de verbeelding, maar blijft op een mysterieuse plek in het verhaal staan. Hij hield van Eva, deed er alles aan om haar in leven te houden, maar slaagde daar niet in. Faalde zijn toverkracht of was Eva's lot sterker? De rituelen met kruidenbaden laten echter een sterker effect zien. Maar dat is, nuchter beschouwd, nou eenmaal de kracht van de kruiden.

De nieuwe vriend van Ellen die drugsdealer is vormt het moderne aspect van het Surinaamse leven. En geeft tegelijkertijd het dilemma aan: het moderne leven brengt voorspoed maar ook onveiligheid. Deze lijn is misschien wel de zwakste van de roman. Een jongen die dankzij de drugshandel zijn droom van geld kan verwerkelijken en dan inziet dat hij dit foute leventje maar beter achter zich kan laten omdat hij kiest voor een normaal leven.

Toch zijn de tegenovergestelde aspecten van de Nederlandse maatschappij en zijn moderne snelle drugswereld naast die van de tradionele Surinaamse wereld het aspect wat 'Het hart van Eva' zo interessant maken. Nathalie Emanuels werd in Amsterdam geboren, woonde enige jaren in Suriname en won met haar korte verhalenbundel 'Voorteken' in 2001 de Kwakoe Literatuur Prijs. Haar debuutroman is een mooi tijdsbeeld van Suriname. Het is niet alleen spannend vanaf de eerste bladzijde, maar ook de liefde neemt een prominente plaats in.

NATHALIE EMANUELS - HET HART VAN EVA, Vassallucci, 2004

Leeslinks
Nog meer boeken over Suriname:
Een ander boek over drugs en oude rituelen:
Robert Stone - Schimmenbaai
Terug naar de roots:
Gisèle Pineau - Terug naar Guadeloupe

« Terug

bol

Bestel
Nathalie Emanuels - Het hart van eva
via de internet boekhandel bol