Thomas Blondeau - eX

"Vlaamse roman over 3 verveelde mannen en een naar roem dorstende journaliste." 
ex.gif

Thomas Blondeau - eX

Het leven is geen lolletje

Franky leert David kennen in het café 'De Vaderlander' van David's vader. Franky is een ex-patiënt van de psychiatrische inrichting in de buurt van het café. David doet eindexamen en gaat studeren. Tenminste, dat pretendeert hij tegenover zijn ouders. Want als ze Xander hebben leren kennen, een kunstenaar die niet geheel vol overgave kunst produceert, vormen ze een trio dat naast zuipen en kattenkwaad uithalen al snel overgaat tot het vormen van het 'Esthetisch Affront'. Behalve het mannentrio is er Xanders vriendin Halcia, de van Russische origine hoogblonde journaliste van de regionale televisie, die maar wat graag meedoet met de jongens om stof te hebben voor haar reportages, die haar hopelijk hogerop zullen helpen.

David is de jongste van het stel en zonder enige levenservaring. Toch is hij het meest ambitieus: hij wil beroemd worden en droomt ervan om in het centrum van publieke belangstelling te staan. Zijn tegenspeler is Xander, die de roem aan hem voorbij heeft zien gaan. Hij voelt zich een gesjeesde kunstenaar. Tot zijn verbazing echter verkopen zijn schilderijen met vrouwelijk naakt redelijk goed, ook al komen ze terecht in een meubelzaak.
Franky is de goeierd zonder hersens die de lolbroek uithangt. Hij probeert van twee walletjes te eten: zoveel mogelijk plezier maken met zijn vrienden en afwisselend zijn leven beteren bij zijn vriendin.
De drie mannen zijn als een stelletje pubers die zich vervelen en kattenkwaad uithalen.

De meest volwassene is Halcia, die heel duidelijk voor ogen heeft welke carriëre ze wil bewandelen: een beroemde tv-persoonlijkheid worden. Hiervoor begint ze bij een regionale tv-zender, die haar kleine culterele reportages toezegt. Halcia is als de gehaaide vrolijk lachende Nicole Kidman in de film 'To die for' (Gus van Sant, 1995), waarin ze pubers gebruikt om zelf hogerop te komen. Halcia gebruikt de jongens voor haar eigen carrière en probeert ze tegen elkaar uit te spelen. De jongens, zo vervuld van hun eigen lolmakerij, lijken niets in de gaten te hebben.

'eX' is de debuutroman van de Vlaamse poët, schrijver en journalist Thomas Blondeau waarin vooral de leegte in de maatschappij van de laatste decennia naar voren komt. Het tijdperk van actiegroepen die behalve mediageil zijn geen ander streven lijken te hebben. Het is ook een parodie op de televisiemarkt die met de vele zenders elkaar dood concurreren.

Blondeau weet heel precies die leegte aan te duiden: het jongenstrio dat zonder enig motief strijdt tegen de lelijkheid in de wereld. Halcia, die duidelijk aangeeft hoe carrièregericht de televisiewereld is, maar die zelf behalve ambitie, ook geen grootse mening over de wereld heeft.

Het verhaal is in korte hoofdstukken geschreven, zodat je er lekker doorheen leest. Blondeau's satirische kracht tilt het verhaal niet uit de regiostreek, waardoor de sfeer van lamlendigheid goed in het verhaal blijft. Wanneer het Esthetisch Affront zijn laatste daad heeft begaan en Halcia dood is, brandt de strijd pas echt los en komen de ware karakters naar voren. Maar dan zijn we al aan het einde van het boek dat wordt verteld door middel van krantenartikelen.

'eX' is absoluut geen gekke debuutroman en is onderhoudend geschreven. Over de kleurloze kant van de maatschappij, over mensen die grote wensen hebben, maar geen benul hebben hoe je een passie kunt opbrengen voor iets waar je geheel achterstaat. Over mensen die denken dat je door de media naar de top kunt komen. Over de kleurloze media die mensen over de top brengt.

THOMAS BLONDEAU - eX, De Bezige Bij, 2006

Over de leegheid van het bestaan:
Jay McInerney - Bright lights, Big city
Tegen het mediacircus
DBC Pierre - Vernon God Little

« Terug