Sergio Bizzio - Razernij

"Onmogelijke liefde" 
razernijbizzio.jpg

Sergio Bizzio - Razernij

Argentijnse roman over een man die zich jaren in het huis verstopt waar zijn geliefde werkt.
 
Wat doe je wanneer je een misdaad hebt gepleegd? Ver weg gaan, doen alsof je niets gedaan hebt of je verstoppen? José María, bouwvakker in Buenos Aires (Argentinië) koos voor het laatste. Hij verstopt zich in het grote huis waar zijn vriendinnetje Rosa dienstmeisje is.
 
De twee hebben elkaar op straat ontmoet: de mooie en goedgelovige Rosa, die nog maar pas komt kijken in de liefde en het heethoofd José María, die het leven verovert met zijn vuisten en aanpapt met Rosa omdat ze mooi is en hij eenzaam. Al snel zien we dat María, zoals Rosa al snel haar geliefde noemt, losse handjes heeft: een ruzie op straat met een portier loopt uit op geweld en heeft verstrekkende gevolgen. María moet onderduiken wegens moord.
 
Rosa had hem al eens meegenomen naar het grote huis waar ze voor de familie Blinders werkt: meer dan de helft van het huis wordt niet gebruikt en in een opwelling – en zonder dat Rosa het weet - verstopt María zich op een bovenetage, waar hij zich installeert in een ongebruikte kamer. Gaandeweg durft hij het huis niet meer te verlaten. En waarom zou hij ook? Hij is dicht bij Rosa, die hij steeds meer gaat liefhebben en de familie Blinder is ook interessant genoeg om een tijdje te bespioneren.
 
Rosa heeft geen idee waarom haar geliefde van de ene op de andere dag is verdwenen. Ze gelooft geen woord van de politieagent die naar María komt vragen. Menige avond huilt ze zichzelf in slaap, regelmatig gadegeslagen door een onzichtbare María. Maar ze is jong en met lede ogen moet María toezien hoe ze buitenshuis weer het vrijerspad opgaat. Bovendien wordt ze belaagd door de zoon des huizes. María zint op manieren om in te grijpen.
 
Razernij leest als een thriller, of misschien wel een spookverhaal. María steelt kleine onopvallende porties eten uit de keuken, laat druppel voor druppel een ongebruikte wc doorlopen, heeft geleerd hoe hij geruisloos deuren moet openen en dichtdoen en bouwt zo een onzichtbaar leven op in een huis waar de eigenaren zo hun geheimen en ruzies hebben en de nietsvermoedende Rosa tot op zolder regelmatig de kamers lucht en schoonmaakt, ook al worden ze niet gebruikt. María’s enige metgezel is een rat die dezelfde kamer gebruikt als María.
 
Razernij stelt tegelijkertijd ook duidelijk de werkende klasse zonder enige rechten tegenover de corrupte en decadente rijken. María is overgeleverd aan de fratsen van de voorman in de bouw en hij kijkt zijn ogen uit in het huis van de rijken, waar hij stiekem kan proeven van hun rijkdom. Rosa is zo bang haar baan te verliezen, dat ze zelfs niets durft te zeggen wanneer ze is verkracht.
 
Is het toeval dat de meeste romans van Argentijnse schrijvers die ik gelezen heb een thriller-twist hebben? Hoe simpel het decor ook is van deze roman - die inmiddels is verfilmd door de uit Ecuador komende regisseur Sebastián Cordero – het is een origineel verhaal met verrassende wendingen en zo spannend als een thriller. Een goed boek om op een druilerige middag in één ruk uit te lezen.
 
Sergio Bizzio – Razernij (Rabia, vert. Arie van der Wal) Meulenhoff 2013
 
Leeslinks:
Boeken uit Argentinië
 

  

« Terug

bol

Bestel
Sergio Bizzio - Razernij
via de internet boekhandel bol