Enrique de Hériz - Familieleugens

"Spaanse roman waarin familieverhalen ontmanteld worden." 
familieleugens.gif

Enrique de Hériz - Familieleugens

Soms is een leugen mooier als de waarheid

Hoe zou je reageren als je moeder niet dood blijkt te zijn, je vader al zijn verhalen uit zijn duim zoog en je grootvader geen held maar een ordinaire misdadiger was?

Dit is het dilemma van de 70-jarige Isabel en het onderwerp van haar dagboeken die ze schrijft terwijl ze op een afgelegen plek in het oerwoud van Guatemala haar leven op een rijtje probeert te zetten. Omdat ze dood wordt gewaand, stelt ze zich voor dat haar dochter haar kantoor moet opruimen en zo spullen vindt die een aantal leugens kan ontmaskeren die zich al tientallen jaren in de familie hebben genesteld.

In Spanje, waar Isabel's familie is bijeengekomen in het familiehuis aan de kust bij Malespina, houden haar kinderen zich bezig met de organisatie van het verstrooien van haar as en dissen familieverhalen op. Voornamelijk omdat dochter Serena, altijd op zoek naar de waarheid, steeds meer begint te twijfelen aan de versie van de verhalen die haar vader altijd vertelde.

Het is een spannend familieverhaal waarbij de leugen centraal staat. Maar wat er ook een leugen is of wat niet, de verhalen die de Spaanse schrijver Enrique de Hériz bijeen heeft gebracht als de familieverhalen, vormen een prachtige vertelling over een kleurrijke familie die zo zijn eigen trekjes heeft: wetenschapsmoeder Isabel die gefascineerd is door begrafenisrituelen en rouwverwerking bij primitieve stammen, dochter Serena die het weer perfect aanvoelt en al een eind op weg is om de familieverhalen te demystificeren, zoon Pablo die een eigenwijze maar steengoede pianist is, zoon Alberto die alles altijd tot in de puntjes regelt, maar blijkbaar toch ook fouten maakt, vader Julio, eens een begenadigd kunstschilder, die van het ene moment op het andere zijn kunst liet voor wat het was en zich nu niet veel meer herinnert omdat hij lijdt aan de ziekte van Alzheimer, en tenslotte kleinzoon Luis die de verhalen ziet als zijn erfenis, ook al zijn ze niet naar waarheid verteld.

De Spaanse schrijver Enrique de Hériz, bekroonde schrijver van veel korte verhalen, weet met zijn familieverhalen de lezer meteen te boeien. De 'familieleugens' worden zowel door Isabel als door Serena onder de loep genomen. Serena heeft onderzoek gedaan in bibliotheken en op internet en praat over haar twijfels met haar broers en neef. Isabel heeft de dingen die ze weet gevonden in haar huis, maar heeft nooit iemand hierover verteld. Over de heroïsche grootvader Símon die te lijden had onder een strenge vader en een schipbreuk overleefde, over verhalen vertellende vader Julio, over 'de Russin', over het leven van de Chinese dichter Li Bai en over de zeeslag bij Formigues.

'Familieleugens' is passioneel geschreven en brengt op een originele manier heden en verleden samen. Het is een prachtig geschreven verhaal dat vanaf de eerste bladzijde boeit door zijn openheid en zijn karakters die zich afvragen of de waarheid altijd is wat ze willen.

ENRIQUE DE HÉRIZ - FAMILIELEUGENS (Mentira, vert. Trijne Vermunt) De Geus, 2006

Leeslinks
Spaans familiemysterie:
Carlos Ruiz Záfon - De schaduw van de wind
Verleden en heden:
Almuneda Grandes - Luchtkastelen
Juan Marsé - De staart van de hagedis

« Terug

bol

Bestel
Enrique de Hériz - Familieleugens
via de internet boekhandel bol