Marian Boyer - Fantastisch lichaam

"Nederlandse roman over een vrouw die haar werkwereld weer instapt na een borstoperatie." 
fantastischlichaam.gif

Marian Boyer - Fantastisch lichaam

Het bedrijfsuitje

Ze zijn er allemaal, op het jaarlijkse personeelsuitje van Beverly Cork, het bedrijf voor hygiënische apparatuur. Directeur Sieben Post houdt iedereen nauwlettend in de gaten, zijn werknemers weten dat. Ze moeten in een goed blaadje bij hem blijven, anders kunnen ze hun carrière in het bedrijf wel vergeten. Dus doen ze maar of de avond in Nippon Sun geweldig leuk is.

Twee mensen zijn er die avond die het wat minder kan schelen wat de baas van hen denkt. Erica Staats heeft deze avond gekozen om haar come-back in het bedrijf te maken. Nadat er bij haar een borst was afgezet wegens kanker, besloot ze lang genoeg thuis te hebben gezeten. Tenslotte wilde ze niet lijken op haar tante Leonie die dag en nacht achter haar geraniums zit.

De avond begint goed voor Erica. Ze valt bijna letterlijk in de armen van Arend Bender tot wie ze zich op mysterieuse wijze meteen voelt aangetrokken. Na een snel nummertje in de toiletten neemt het feest aanvang voor deze twee toekomstige minnaars.

Sieben Post heeft zijn oog ook op de terugkerende Erica laten vallen. Hij heeft de spanning tussen Erica en Arend opgemerkt en zal daar proberen een stokje voor te steken.

Ook Arlette, die Erica wel mag, doet haar beklag in de toiletten over vrijbuiter Arend. Erica merkt echter dat al die roddels en achterklap en de jammerklachten van Arlette haar totaal niet raken.

Even dreigt dan ook alles mis te gaan. Maar de nacht waarin sneeuwvlokken zorgen voor een betoverende atmosfeer, zal alles goed maken.

Marian Boyer komt uit de toneelwereld en debuteerde in de literaire wereld met Het Engelentransport, een roman over een 14-jarig meisje die de wereld iets te serieus neemt.

Toen er kanker bij de schrijfster werd geconstateerd, werd haar leven omgegooid, maar niet haar literaire carrière, getuige deze tweede roman van haar hand. Toch merk je een verschil. Haar eerste roman was verrassend, soms schokkend en had een veel weidsere blik op het leven. In haar tweede roman is ze veel soberder en ietsje voorspelbaar. Ze weet de valkuil te omzeilen van een te triest boek over kanker, maar ondanks haar onderhoudende beelden van een bedrijfsuitje, het gesprek tussen twee ambulancebroeders of een verwarde dame in een wachtkamer van het ziekenhuis komt ze niet veel verder.

Het is logisch dat wanneer je confronteerd bent met zo'n ziekte, je je concentreert op jezelf en je naaste omgeving. Dit doet Boyer op een originele wijze door haar hoofdpersonages op een bedrijfsfeestje op te laten draven. Maar toch zit het verhaal ietwat verwrongen in elkaar.

Het spreekt over de eenzaamheid van mensen, vooral wanneer ze getroffen worden door een ziekte zoals kanker. Maar het gaat ook over de verandering in je leven die kan plaats hebben wanneer je zo'n ziekte weet te overwinnen. Je ziet de hele wereld anders. 'Fantastisch lichaam' is niet heel sterk maar steekt wel een riem onder het hart van mensen die confronteerd worden met deze ziekte. Je wordt iets minder slaaf van je omgeving, je kiest eindelijk voor jezelf.

MARIAN BOYER - FANTASTISCH LICHAAM, De Geus, 2005

Leeslinks
Van dezelfde schrijfster:
Het engelentransport
Nog een verhaal over kanker:
Elisabeth Robinson - De wonderlijke avonturen van de zusjes Hunt
Hilarische verhalen uit het ziekenhuis:
Michuel Bulnes - Zorg
Bruno de Stabenrath - Salto vitale

Kopen bij BOL?

 

 

 

« Terug

bol

Bestel
Marian Boyer - Fantastisch lichaam
via de internet boekhandel bol