Tom Winter - Onbezorgd

"Il postino" 
onbezorgd.jpg

Tom Winter - Onbezorgd

Engelse roman over een ongelukkige vrouw en een bijna gepensioneerde postbeambte.
 
Ongelukkig zijn kan op veel manieren. De twee hoofdpersonen in Onbezorgd zijn allebei op een andere manier ongelukkig. Carol zit in een verkeerd huwelijk, treurt om een oude, geheime liefde, begrijpt niets van haar dochter en kan het al net zo slecht vinden met haar moeder. Net nu ze zich weer heilig had voorgenomen om ergens ver weg een nieuw leven te beginnen, krijgt haar man Bob kanker.
 
Albert treurt al jaren om zijn overleden vrouw en woont in een aftakelende gemeentewoning met als enig gezelschap poes Gloria, die uit het raam valt en daar twee gebroken pootjes aan overhoudt. Hij werkt bij de post, echter niet meer voor lang, want zijn pensioen zit er aan te komen. Zijn chef en collega’s zijn een beetje op hem uitgekeken en daarom wordt Albert apart gezet om als laatste klus de onbezorgde post uit te zoeken.
 
Carol weet wat ze wilt, ook al handelt ze er niet naar. Ze voelde zich gevangen in de kooi van een gezin met een klein kind. En net nu het kind groot is, zal ze haar man moeten verzorgen. Albert daarentegen is een sulletje, die last heeft van ouder worden en zich niet meer nuttig voelt. Hij laat zich terroriseren door zijn buurman en probeert ook de beledigende opmerkingen van een praatgrage collega langs zich heen te laten glijden.
 
Carol en Albert worden gered door brieven. Op advies van een vriendin begint Carol haar ellende uit de doeken te doen in brieven aan een onbekende en doet haar verhalen op de post, geadresseerd met een tekening van een smiley.
De envelop met alleen een smiley erop maakt Albert nieuwsgierig. Hij opent hem, leest de brief en weet zeker dat er meer brieven zullen volgen. Alberts depressies smelten als sneeuw voor de zon bij het lezen over de ellende van een ander.
 
Carol heeft geen idee dat haar epistels waarin ze haar hart en ziel blootlegt, door iemand worden gelezen. Ze geeft af op haar sullige man Bob die niets zelfstandig lijkt te kunnen doen en die in een drama queen verandert nu zijn leven op het spel staat en haar dus heel hard nodig heeft. Ook haar dochter, die alleen maar studeert en voor de rest in niets is geïnteresseerd, haar vriendin Helen die probeert een man aan de haak te slaan en haar moeder die haar vader terroriseert, kunnen rekenen op heel wat heerlijk sarcastische vegen uit de pan.
 
Albert wordt geraakt door deze ellende; sterker nog, ze maken dat Albert zich weer man voelt, een persoon om rekening mee te houden. Albert neemt wraak op de akelige buurman en gaat op zoek naar Carol.
 
Het is een compact en onderhoudend verhaal, gepeperd met wat bijtende humor en sociale verhoudingen die op scherp worden gezet. Want eigenlijk kan niemand in het boek het met elkaar vinden: Carol niet met haar gezinsleden, niet met de vrienden van Bob, niet met haar moeder én zelfs op haar vriendin Helen heeft ze kritiek. Ook Albert kan het niet echt vinden met zijn buren, noch met zijn collega’s en chef. Zijn enige rots in de branding is de woning waar hij eens gelukkig was met zijn vrouw, en poes Gloria, zijn vaste gesprekspartner.
 
Gaan Albert en Carol het dan wel met elkaar vinden? Laat ik zeggen dat het afloopt zoals in een sprookje: en ze leefden nog lang en gelukkig. Onbezorgd is een boek dat makkelijk wegleest en je een goed gevoel zal geven. Geen hoogstaande literatuur, maar een simpel en onderhoudend verhaal.
 
Tom Winter – Onbezorgd (Lost and found, vert. Jolanda te Lindert) Bruna uitgevers, 2014
 
Leeslinks:
Simpel maar mooi:
Sergio Bizzio - Razernij
Nagieb Mahfoez – De dag dat de leider werd vermoord

Jaap Robben – Birk 

« Terug

bol

Bestel
Tom Winter - Onbezorgd
via de internet boekhandel bol