Michele Serra - Wacht op mij

"De eindstrijd" 
wachtopmiijms.jpg

Michele Serra - Wacht op mij

 
Gevatte Italiaanse roman over generatieverschillen.
 
Het zijn veelal de ouderen die mopperen over het nieuwe mediagebruik: voornamelijk jongeren lijken te zijn vastgelijmd aan hun smartphone en iPad. Zo ook de zoon van de ik-persoon, die zelden zonder oordopjes of telefoon wordt gezien. Zo kun je hem wel eens languit op de bank aantreffen voor een schreeuwende tv, de oordopjes van de iPod in de oren, een iPhone in de hand en een geopende laptop op de buik. Andere bron van ergernis is, dat zoontjelief nog nooit van opruimen heeft gehoord, zodat de gootsteen raakt versopt met afwas en de slaapkamer eerder een mijnenveld vol vuile onderbroeken is; over de wc zullen we het niet hebben.
 
De arme vader steekt zijn wanhoop niet onder stoelen of banken: was hij te slap in zijn opvoeding? Hij probeert uit alle macht zijn zoon te begrijpen, gaat zelfs naar de opening van een nieuwe winkel die sweatshirts verkoopt die voorheen alleen in de hippe stad New York werden verkocht. Maar hij kan het geheim van de trendy, knappe jeugd niet doorgronden.
 
Het lijkt hem ook al niet te lukken zijn zoon te interesseren voor oude familiegebruiken, voor cultuur, natuur of culinaire genoegens. Zelfs de vriendin van zijn zoon, die hij een dagje moet vermaken, is onafscheidelijk van haar koptelefoon en vindt een soap op tv interessanter dan de machtige aanblik van een naderende storm.
 
De vader heeft een geweldige uitlaatklep voor zijn frustraties gevonden: hij schrijft aan een verhaal over de grote eindstrijd: die van de ouderen tegen de jongeren, waarin het overschot van ouderen massaal ten strijde strompelt tegen de jongeren, een leger dat weliswaar jong en sterk is, maar kleiner in aantal en minder vastberaden.
 
En dan is er nog een grote wens (hij heeft er twee) die hij zo graag in vervulling wilt zien gaan: dat zijn zoon hem vergezelt op de beklimming van de 3000 meter hoge top Colle della Nasca, een tocht die hij zelf in zijn jeugd meerdere malen heeft volbracht. De verzoeken aan zijn zoon om mee te gaan, worden steeds grimmiger.
 
Zijn tweede, ietwat eenvoudiger wens wordt in het verhaal over de eindoorlog doorgegeven aan een jonge strijder die tegenover de roemruchte oude strijder Bruno Alzheimer komt te staan.
 
Michele Serra is journalist, tekstschrijver voor o.a. de komiek Beppe Grillo, en auteur van diverse scripts voor tv- en theaterstukken, romans en korte verhalen. Het kan haast niet anders dan dat hij ook de vader is van minstens één zoon, want zijn heerlijk bijtende humor haalt nergens het kind omlaag. Dit is een prachtig uitgebalanceerd verhaal over de huidige generatiekloof waarin de nieuwe media een grote rol speelt, maar waarin de aloude liefde tussen een ouder en zijn kind de hoofdrol speelt. Want hoe fel en sarcastisch de woorden ook klinken en hoe erg de zoon ook wordt afgeschilderd als een regelrechte nietsnut, tussen de regels door fladdert er liefde en hoop. Dit is een schitterend juweeltje, dat iedereen moet lezen. De kleine novelle puilt uit met grootse gedachten, beeldtaal en satire. Het zet je niet alleen aan het denken over de vergrijzende toekomst, maar is tegelijkertijd een eerbetoon aan de ondoorgrondelijke jeugd. Jammer van de oubollig en vaak gebruikte titel ‘Wacht op mij’.
 
Michele Serra – Wacht op mij (Gli sdraiati, vert. Etta Maris), Lebowski 2014
 
Leeslinks:
Nieuwe media en nieuwe literatuur:
Lao Pin - Taipei
Vader en zoon:
Erlend Loe - Doppler
Een andere Italiaanse visie op de eindstrijd:
Davide Longo – De verticale man

  

« Terug

bol

Bestel
Michele Serra - Wacht op mij
via de internet boekhandel bol