Esther Gerritsen - Roxy

"Even de wereld kwijt" 
roxy.jpg

Esther Gerritsen - Roxy

 
Nederlandse roman over een vrouw die niet weet hoe ze de dood van haar man moet verwerken.
 
Roxy houdt niet van vreemden in huis. Ze zit het liefst op haar zolderkamer om te schrijven. Haar man Arthur is vaak op zijn werk en voor haar dochtertje Louise is er oppas Feike. Maar op een dag staan er twee agenten voor de deur. Ze moet ze wel binnenlaten, want ze hebben slecht nieuws: Arthur is verongelukt. Het komt hard aan bij Roxy, die die eerste dag niemand belt. Ze zal dit probleem op haar eentje moeten oplossen.
 
De driejarige Louise wil niet geloven dat haar pappa er niet meer is. Wanneer Feike het trieste nieuws hoort, wijkt ze niet van de zijde van Roxy. Het tweede bezoek van de politie brengt echter nog meer slecht nieuws en dan is het of Roxy alles automatisch over zich heen laat komen: de komst van Arthurs assistente Jane, die haar komt helpen alles te regelen, haar ouders die haar willen bijstaan. En zo is haar huis vol en raakt Roxy steeds meer uit haar gewone doen.
 
Wanneer Louise zeurt over op vakantie gaan, besluit Roxy in een opwelling dat zo’n vlucht een oplossing kan bieden en zegt ja tegen haar dochter: samen met Feike, Jane en Louise vertrekken ze diezelfde dag nog richting Zuid-Frankrijk. Er lijkt een echte vakantiestemming te hangen tussen de vrouwen: Roxy gaat helemaal los en doet dingen die ze van haar leven nog nooit heeft gedaan. De stemming daalt bij het naderen van de warme kust. Roxy weet duidelijk niet meer wat ze met haarzelf aan moet.
 
Dit is niet zomaar een verhaal over het verlies van een geliefde: dit is een verhaal over hoe iemand de weg kwijt kan raken. Roxy stond al niet op sterke benen in het leven: op haar zeventiende verliet ze zonder omkijken haar ouderlijk huis om met Arthur te trouwen. Ze heeft geen vrienden (in tegenstelling tot Arthur), ze wil geen vreemden in huis, ze hoeft geen fulltime moeder te zijn, want Arthur en Feike passen altijd op en soms heeft ze paniekaanvallen, dus mijdt ze de wereld zoveel ze kan. Na de dood van Arthur staat ze opeens alleen in het leven: alleen om moeder te zijn, alleen om met zichzelf te zijn. Ze zal de veiligheid van het huis moeten verlaten en de echte wereld onder ogen moeten komen. En dan is er nog de twijfel over haarzelf en ziet ze in iedereen een vijand.
 
Esther Gerritsen voert de spanning in het verhaal langzaam op: is Roxy alleen van slag door wat er is gebeurd, of heeft ze een groter probleem? Uiteraard wordt er naar een climax gewerkt. Steeds meer bladzijden over Roxy’s verleden worden geopend en zo kunnen we ons een beter beeld van haar vormen: een broze, onzekere vrouw die de volwassenheid nog niet lijkt te hebben bereikt. Met haar boeken probeerde ze haar jeugd van zich af te schrijven, maar kennelijk heeft het succes van haar eerste boek haar nog steeds geen zelfvertrouwen gegeven. De knauw van Arthurs dood heeft de bodem onder haar voeten weggeslagen.
 
Het is een goed geschreven en opgebouwd verhaal over het broze evenwicht van de menselijke geest, maar het zijn vooral de scherpe dialogen, die dit verhaal tot een literair feest maken.
 
Esther Gerritsen – Roxy, De Geus 2014
 
Leeslinks:
Over een andere onstabiele moeder:
Rachel Joyce - De dag dat de tijd stilstond
Over een ‘bezeten’ vader:
Barbara Kingsolver – De gifhouten bijbel
Over ongewone rouwverwerking:
Mitch Cullin - Getijdenland
Paul Baeten Gronda – Nemen we dan samen afscheid van de liefde
Reif Larsen – De verzamelde werken van T.S. Spivet
James O’Neill - Verstoring
Jonathan Safran Foer – Extreem luid & ongelooflijk dichtbij
Allison Smith - Noem alle dieren   

« Terug

bol

Bestel
Esther Gerritsen - Roxy
via de internet boekhandel bol