Jörg Fauser - Grondstof

"Hoe word ik schrijver?" 
grondstof.jpg

Jörg Fauser - Grondstof

 
Duitse roman over leven met drugs & drank in de jaren 60.
 
Jörg Fauser was een Duitse journalist en schrijver (1944 – 1987) die bekend is geworden door zijn tegendraadse meningen en kan worden gezien als een Duitse beatnik en schrijver van underground-literatuur. In de roman Grondstof (oorspronkelijk gepubliceerd in 1984) is het zijn alter ego Harry Gelb die met alcohol en drugs door het leven raast, waarbij hij maar één doel voor ogen heeft: schrijver worden. Harry Gelb is wars van idealen. Niet alleen hekelt hij de gevestigde orde, maar ook de linkse idealisten, zoals trotskisten, communisten, feministen en krakers. En dat is inderdaad grondstof voor een hilarische tocht door het leven van de jaren 60 en 70.
 
Na een aantal jaren in Istanbul te hebben geleefd, waar hij als junk niet meer zag van de stad dan vervuilde straten, uitgeholde junkies, naïeve toeristen en kleine criminelen, gaat Harry terug naar Duitsland en lukt het hem enigszins van de drugs af te blijven. Hij is namelijk vastbesloten om schrijver te worden en speelt het klaar om over zijn Turkse jaren een boek te schrijven: Stambul Blues. Hij komt er echter al snel achter dat een uitgever vinden een ondraaglijke dagtaak is en blijft daarom maar de grootste maatjes met de drank.
 
Het lukt hem zowaar om een paar baantjes te bemachtigen, zoals bij een bank en een beveiligingsbedrijf, maar het leukst was natuurlijk om redacteur te zijn bij een undergroundblad. Ondanks echter dat Harry er heilig in geloofde dat hij het blad tot grote hoogte zou brengen door overal tegenaan te schoppen, bleken de uitgevers toch minder wilde ideeën te hebben en kon hij ook hier het gat van de deur kiezen.
 
Harry kon geen baan behouden, noch een kamer, noch een vriendinnetje. Zijn schrijversdrang stuwde hem op tot een grote onrust die alleen te beteugelen was met alcohol. Maar ook de kroeg spuwde hem soms wel eens uit.
 
En zo druppelen we van de ene naar de andere bladzijde, waarbij we telkens een lichtpuntje ontdekken in het leven van Harry, want Harry haalt zijn schouders op over zijn tegenspoed en blijft geloven dat hij eens een succesvolle schrijver zal zijn. Terwijl de tijd zo rijk was aan nieuwe idealen, de hippies overal in de wereld liefde en vrede predikte, boeddha en Trotsky werden ontdekt en terwijl men met literatuur, kunst en cultuur het gevestigde gezag wilde ondermijnen, streed Harry zijn eigen strijd en kon alleen maar opzien tegen zijn kroegmaten.
 
Ondanks het sobere leven van Harry, geeft het boek een kleurrijk beeld van de jaren waarin iedereen dacht dat ze de wereld konden veranderen. Undergroundblaadjes schoten als paddestoelen uit de grond, communes werden opgericht en pelgrimstochten naar het mysterieuze Oosten ondernomen. Drugs waren heilig en het kapitalisme, waartegen de Baader Meinhof Groep met grof geweld streed, gaf langzaam toe dat er verandering nodig was.
 
Aan de ene kant is de waarde van het boek dat de tijdsgeest van de bladzijden spat. Niet alleen Harry was onrustig, de hele wereld rondom hem was naarstig op zoek naar nieuw leven. Vooral de jongeren stortten zich vol overgave in een leven dat vol mogelijkheden leek.
 
Daarbij is Fauser absoluut geen mislukte schrijver: zijn heerlijk humoristisch, zwartkijkende beeldtaal is al een feest op zich en zorgt ervoor dat je niet somber wordt, ondanks Harry’s uitzichtloze zuipfestijnen. Ja, Grondstof mag zich meten met hoogtepunten uit de beatliteratuur, waartoe boeken van Jack Kerouac en Allen Ginsburg behoren. Een Duitse Dilletant, die jammer genoeg te weinig tijd had om nog meer van dit soort boeken te schrijven; naast zijn journalistieke werk en een biografie van Marlon Brando, schreef hij enkele thrillers zoals Schneemann en Das Schlangenmaul. Fauser stierf net voor zijn 43ste verjaardag een Harry Gelb-waardige dood: hij werd aangereden toen hij dronken over de snelweg stiefelde.
 
Jörg Fauser – Grondstof (Rohstoff, Marten de Vries), Leesmagazijn 2014
 
Moderne Drank & Drugs romans uit Duitsland:
Helene Hegemann – Axolotl roadkill
Wladimir Kaminer - Russendisco
Over die roerige tijden in Duisland:
Uwe Timm - Rood
Amerikaanse beatliteratuur:
Jack Kerouac - On the road
 

« Terug

bol

Bestel
Jörg Fauser - Grondstof
via de internet boekhandel bol