Françoise Sagan - Bonjour tristesse

"Een klassiek vakantieboek" 
bonjourtristesse.jpg

Françoise Sagan - Bonjour tristesse

 
Franse roman over een tiener die op vakantie probeert een aanstaand huwelijk van haar vader te saboteren.
 
Cécile woont sinds de dood van haar moeder en een verblijf op een kostschool alweer twee jaar bij haar vader in Parijs en het zorgeloze leven lacht haar toe. Vader Raymond is een bon vivant en Cécile, zeventien lentes oud, is gewend aan het gemakkelijke en luxe leventje van uitgaan met haar vader en aan de verschillende vrouwen, die ze haar vaders leven in en uit ziet stappen.
 
De zomer is veelbelovend wanneer ze aan de Rivièra een grote, afgelegen villa hebben gehuurd waar ze twee maanden zullen lanterfanten aan zee. De huidige minnares van haar vader is de bevallige, roodharige Elsa, een leeghoofdige figurante met ster allures, die ook is meegekomen.
 
Cécile ontmoet een buurjongen, de student Cyril, en begint zich af te vragen of ze geschikt is om verliefd te worden. Maar voordat ze daar een antwoord op heeft, kondigt haar vader de komst van Anne aan, een vriendin van haar overleden moeder, een prachtige vrouw van de wereld, die echter serieus en intelligent is, het tegenovergestelde van al Raymonds minnaressen. Ze vraagt zich af waarom Anne komt en hoe Elsa zal reageren.
 
Cécile heeft Anne altijd al bewonderd omdat ze georganiseerd is, interessante vrienden heeft en het leven serieus neemt. Het evidente gebeurt: Raymond wordt verliefd op Anne en Elsa verlaat het huis. Wanneer de nieuwe verhouding duidelijk is, neemt Anne ook de opvoeding van Cécile ter harte, wat betekent dat Cécile haar vrijheid dreigt te verliezen. Hoe ze Anne ook heeft bewonderd, het mooie leventje met haar vader komt in het gedrang en Cécile zint op wraak.
 
Françoise Sagan schreef het verhaal toen ze achttien jaar was. Het boek werd in 1954 gepubliceerd, werd meteen een bestseller en geldt nog steeds als een van de belangrijkste Franse klassiekers.
 
Misschien was ik ook pas zeventien of achttien toen ik het boek las. Het maakte grote indruk op me: het verhaal van een tiener die worstelt met het volwassen worden én de omgeving van dennenbomen en de azuurblauwe zee.
 
Het boek werd deze maand opnieuw uitgegeven bij uitgeverij J.M. Meulenhoff. Het is zelden dat ik een boek voor een tweede keer opensla, maar ik besloot dit boek opnieuw te lezen, daar het zoveel decennia geleden zo’n indruk op me had gemaakt en – wie weet – aan de oorsprong ligt van mijn liefde voor de combinatie van een blauwe zee en geurende dennenbomen.
 
Ik werd niet teleurgesteld: het is en blijft een goed, compact verhaal dat speelt naast de zoute zee, onder een stralende zon, in een alles verzengende heerlijke hitte: een ideaal vakantieboek. Was ik toen ik jong was gegrepen door de jonge hoofdpersoon, nu ik de leeftijd van Elsa en Anne ben gepasseerd, ging mijn aandacht ook uit naar deze vrouwen: de een openlijk op zoek naar fortuin en geluk, de ander op zoek naar geluk, maar dan op een meer discrete wijze.
 
Sagans jonge leeftijd en ervaringen zullen wellicht geleid hebben tot de rake beschrijving van de strubbelingen van Cécile en haar eerste stappen op het liefdespad, maar het is verbazingwekkend dat ze zo jong ook zo goed in de huid kon kruipen van de oudere vrouwen. Dit boek is terecht een klassieker en eigenlijk verplichte lectuur voor jongeren.
 
De Frans-Zwitserse zanger Alain Souchon schreef een liedje over het boek en zijn schrijfster. Mijns inziens geeft het niet echt de lommerrijke sfeer weer, die er in het verhaal heerst: hitte, zee, luieren en spanning. Juliette Greco zong het liedje ‘Bonjour tristesse’, voor de gelijknamige film van Otto Preminger, met David Niven in een van de hoofdrollen. Het weerspiegelt het verhaal veel beter: de melancholie van een verloren zomer vol verlangens, in een villa aan de kust, waar de krekels het hoogste woord hadden en waarlangs zich een gevaarlijke weg slingerde naar oorden vol vrolijke terrassen, casino’s en mondaine bars...
 
Françoise Sagan – Bonjour Tristesse (1957), (Bonjour Tristesse, vert. Marianne Gossije), Meulenhoff 2015
 
Liefde en zee:
Benoîte Groult – Zout op mijn huid
Over tieners, hun vader en ontluikende seksualiteit:
Jeff Aerts – Rue Fontaine d’Amour
Alina Bronsky – Sasja’s wraak
Over een echt boze tiener:
Helene Hegeman – Roadkill
Over een zoon en zijn vader die veel van vrouwen houdt:
Marie Hermanson – Paddestoelen voor Madeleine

  

« Terug

bol

Bestel
Françoise Sagan - Bonjour tristesse
via de internet boekhandel bol