Frank Noë - G

"Nederlandse roman over man die zijn Afrikaanse dromen in duigen ziet vallen." 
noeG.gif

Frank Noë - G

Zelfs Afrikaanse bergen verzet je niet

Als Olav Matsen met zijn ziel onder zijn arm in de trein naar Parijs zit omdat zijn vriendin hun relatie heeft verbroken, ontmoet hij de Duitse avonturier Kurt die iemand zoekt om te investeren in een hardboard fabriek in Tanzania. Zo begint Olav zijn avontuur in Afrika. In Dar es Salaam krijgt hij de eerste tegenslag wanneer zijn nieuwe vriendinnetje Donna er vandoor gaat met niet alleen zijn hart, maar ook met een flink geldbedrag bestemd voor de fabriek Kili Boards.
Dan besluit Olav ook naar de fabriek af te reizen, die midden in de rimboe ligt in het zicht van de Kilimanjaro en waar hij verblijft in een lodge. Loyce is de huishoudster, op het eerste gezicht niet zo aantrekkelijk, maar die Olav steeds liefdevoller met allerlei attenties omringt.
De fabriek loopt slecht en het enige dat de zaak kan redden is een gigantische houtlift, de 'skyline', die moet worden gebouwd hoog boven een klip die uittorent boven een van de grootste kloven van Afrika. Kurt verliest geen moment het geloof dat het hen zal gaan lukken dit titanenwerk te verrichten, maar Olav wordt door een plaatselijk stamhoofd uitgekozen als doelwit om de blanke investering die poogt zijn land te veranderen, te saboteren.
Een Afrikaanse avontuur dat verandert in een hel.

Ging Frank Noë's vorige roman over de Hollandse klei, deze roman speelt zich af in de Afrikaanse modder. Moesten er in 'Het Gemaal' greppels worden gegraven onder onmenselijke omstandigheden, in deze tropische roman wordt g-kracht gecreëerd met een kabelkaan wiens bouw al net zo veel voeten in de aarde heeft als het graven van de Hollandse greppels. Het immense bouwproces dat bovenop een hoge klip wordt voltooid, roept onmiddellijke associaties op met beelden uit Werner Herzog's film 'Fitzcarraldo' waarin men in het ondoordringbare Zuid-Amerikaanse Amazonegebied een boot over een berg probeerde te transporteren. En hierbij hoort het beeld van de onovertroffen Duitse acteur Klaus Kinski, die sterk aan Olav's Duitse collega Kurt in 'G' doet denken. Een man die koste wat het kost zijn voorgenomen project wil uitvoeren, ook al is het werk gevaarlijk en riskeren de Afrikaanse arbeiders de dood.
Olav is niet zo ambitieus en gehard door het avontuur. Hij is niet alleen bezorgd over de Afrikaanse arbeiders maar begint zich steeds vaker af te vragen wat zij als blanke ondernemers in Tanzania doen. Kurt vindt dat de Tanzanianen blij moeten zijn met de werkgelegenheid die zij creëren, maar de exploitatie van de fabriek Kili Boards is vanaf het begin af aan al gedoemd om in verval te geraken. Ontwikkelingswerk heeft nooit iets uitgehaald in Afrika, de enige hulp die op lange termijn heeft geholpen was het missionariswerk. Hoewel Olav in het begin van zijn Afrikaanse verblijf eigenlijk alleen over liefde nadacht, wordt hij nu hardhandig gedwongen om een positie in te nemen in het vraagstuk over blank-zwart. Het liefste vlucht hij terug naar het veilige vaderland omdat er geen kruid gewassen lijkt te zijn tegen de niets ontzienende sabotagedrang van het stamhoofd Madege die de hele onderneming als een inbreuk op zijn land en cultuur ziet. De relatie die Olav aanknoopt met Loyce maakt de boel er niet beter op. Als Loyce ondanks het geweld haar volk niet wil verlaten, moet ook Olav goed nadenken voordat hij net als Kurt weer de benen neemt. Tenslotte geeft hij zich gewonnen en laat toe dat het stiertje Robert, bij wiens geboorte hij was, gecastreerd wordt. "Je laatste gang als man", fluistert hij het dier toe als ze naar de dierenkliniek gaan. En ook Olav gaat hiermee zijn onzekere toekomst in Afrika tegemoet.
Was in Noë's vorige roman de klei haast tastbaar geworden in zijn boek, in 'G' is het de stank en de Afrikaanse nachten die het meest beeldend naar voren komen. Geen opgehemelde liefdesbetuigingen aan dit zwarte continent, maar een eerlijke constatering dat een blanke aanwezigheid en hun 'goede' werk niet altijd in goede aarde valt. Een redelijk beklemmende roman met filmische beelden over een Afrikaanse droom.

FRANK NOË - G, Querido, 2002

Leeslinks
Van dezelfde auteur:
Het gemaal
Luca
Over een jonge diplomaat in Afrika:

Richard Osinga - Bor in Afrika

Nog meer geweld tussen blank en zwart in Afrika:
Alexandra Fuller - We gaan niet naar de hel vannacht
Een andere Nederlandse schrijver over Afrikaans zwart-wit:
Arthur Japin - De zwarte met het witte hart

« Terug

bol

Bestel
Frank Noë - G
via de internet boekhandel bol