T.R. Richmond - Wat ze naliet

"Een mediatrip" 
9200000046154996 kopie.jpg

T.R. Richmond - Wat ze naliet

Engelse roman rond de dood van een vrouw, geschreven in moderne berichtgeving.

In de achttiende eeuw waren briefromans razend populair. Af en toe verschijnt er nog wel eens iets in dit genre, zoals de roman Augustus van John Williams, die is opgebouwd uit brieven, notities en dagboekfragmenten rond de beruchte Romeinse keizer Augustus.

In 1971 werd de eerste e-mail verzonden via de elektronische snelweg. Dertig jaar later componeerde de Engelse schrijver Matt Beaumont met uitsluitend e-mails het hilarische boek Check Mail. Pas enkele jaren later ontstonden facebook (2004) en twitter (2006).

T.R. Richmond heeft al deze media gebruikt om zijn roman Wat ze naliet in elkaar te zetten, met twitter-, facebook- en internetforumberichten én brieven. Hij zal zich dezelfde vraag als zijn hoofdpersoon hebben gesteld: kun je naar aanleiding van zulke berichten een persoon opbouwen?

Professor Jeremy Cooke is een socioloog en aangedaan door het overlijden van een ex-studente van hem: Alice Salmon. Hij ziet het als een eerbetoon om alles boven water te krijgen wat er te vinden is op de elektronische media en hoopt zo het mysterie rond haar dood op te lossen.

We komen er al snel achter dat Cooke een excentrieke man is, die zo zijn geheimen heeft en geen vreemde van de familie van Alice was. Het boek gebruikt niet alleen oude berichten, maar via de media ventileren ook verschillende personages hun mening over elkaar, waarbij vooral Cooke een hoop bagger over zich heen krijgt.

En zo krijgen we steeds meer verdenkingen of aanwijzingen over de gebeurtenissen die hebben geleid tot Alice' dood. Het is jammer dat je enorm je aandacht bij alles moet hebben. We weten allemaal dat de sociale media niet te vertrouwen zijn en daarvan maakt T.R. Richmond listig gebruik: niet alles draagt bij tot de oplossing. Bovendien zijn de berichten en brieven niet op chronologische volgorde, een ander gegeven dat de lezer meer dan eens op het verkeerde been kan zetten en er ook voor zorgt dat de spanning wordt geremd.

Al met al is het een slim boek dat qua vorm origineel is. Wat ik een pluspunt vond waren de personages, die verrassend gewoon zijn, met naast hun geheimen en kwaliteiten ook tekortkomingen. Zowel Richmond als de professor zijn erin geslaagd Alice, met haar vriendschappen, passies, liefdes, onzekerheden en zuiperijen tot leven te brengen. En dat maakt dit boek, waarin de moderne media - eigenlijk alle soorten media - een beetje op de korrel worden genomen, tot een aangename verrassing.

T.R. Richmond – Wat ze naliet (What She Left, vert. Roelof Posthuma) Ambo/Anthos 2015

Leeslinks
Briefromans:
John Williams – Augustus
Douglas Coupland – De kauwgomdief
Raoul Schrott – Tristan da Cunha
Brieven, berichtjes, voetnoten:
Mark Z. Danielewski – Het kaartenhuis
E-mail roman:
Matt Beaumont – Check mail
Verschillende media:
David Mitchell – Wolkenatlas

 

 

« Terug

bol

Bestel
T.R. Richmond - Wat ze naliet
via de internet boekhandel bol