Anne-Gine Goemans - Honolulu King

"Familiebanden" 
54ffaa7de28eb9.25934875 kopie.jpg

Anne-Gine Goemans - Honolulu King

Nederlandse roman over de geheimen van een man uit Nederlands-Indië.

Niemand kijkt meer raar op wanneer een popgroep van zestigers en zeventigers op het podium kruipt. Ook de 80-jarige Hardy Hardy heeft de droom om met zijn vrienden George en Cok, met wie hij eens de legendarisch groep Honolulu Kings vormde, weer het podium te bestijgen. De plannen worden bestierd in de toko die Hardy nog steeds runt en dat ook dienst doet als Instituut voor orale Indische geschiedenis.

Honderden cassettebandjes bevatten de verhalen van klanten over hun leven in Nederlands-Indië en zelfs kleindochter Synne neemt regelmatig bandjes mee om ze te beluisteren. Misschien zijn de drie vrienden wat uitgekeken op al deze trieste verhalen en willen ze terug naar hun meer glorieuzere dagen, toen ze stonden te swingen op Hawaiiaanse feesten, partijen en concertpodia.

Hardy's organisatie voor de comeback van de Honolulu Kings wordt echter drastisch gestremd door de gebeurtenissen in zijn drukke leven. Buiten het bakken van spekkoek en saté voor de toko bezoekt Hardy regelmatig zijn vrouw in een tehuis voor dementerende mensen, dat hij steevast 'Hotel' noemt. Zijn grote liefde Christina herkent hem amper en Hardy probeert listen te verzinnen opdat Christina zich tenminste nog iets uit haar gelukkige verleden herinnert.

Ook kleindochter Synne heeft deze dagen veel aandacht nodig. Ze is dol op haar opa en zijn vrienden, helpt ze met de toko, maar weet niet wat ze aanmoet met een vriendje dat verzot op haar is en wordt verliefd op een getrouwde man.

De meest energieslurpende gebeurtenis is echter de komst van een nieuw restaurantje tegenover Hardy's toko. Tot nu toe heeft Hardy alle concurrentie overleeft, maar wanneer hij hoort dat er een sushi-tent komt, barst bij Hardy de bom: hij weigert elke Japanner bij hem in de buurt en het verleden komt weer in alle hevigheid bovendrijven.

Dat verleden vertelt hij in zijn rede tot intreding (bouwstuk) bij de loge van vrijmetselaars, waarvan hij sinds kort lid is geworden. Geheel onaangedaan vertelt hij over zijn wraakactie ten tijde van de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. De vrijmetselaars weten niet wat ze met deze biecht aanmoeten: hun leden verraden is tegen de regels, maar ook het geweten speelt hen parten.

Het idee voor het boek werd geboren toen de schrijfster via via hoorde over een man uit Nederlands-Indië, die in zijn loge voor vrijmetselaars de moord op zeventien personen bekende. Het is dan ook de slingerende draad door het verhaal geworden, maar wel vergezeld door de diverse andere thema's zoals dementie, Hawaiiaanse muziek en perikelen rondom eerste verliefdheden.

Het idee om zo een deel van de voor veel mensen onbekende en harde geschiedenis van Nederlands-Indië te belichten is origineel: Hardy is een innemende en levendige opa, waar je meteen sympathie voor koestert. Ook het Instituut voor orale Indische geschiedenis is een prima idee om zo wat verhalen van hoe er geleden werd, het boek in te sluizen. Opa Hardy is echter een beetje té levendig geworden: niet alleen zijn Indische verleden vult de bladzijden, ook de aandoenlijke liefde voor zijn dementerende vrouw, de verliefdheden van zijn kleindochter en zijn roemruchte muzikale verleden nemen een behoorlijk deel van het verhaal in, zodat de lezer af en toe flink wordt afgeleid van het thema Nederlands-Indië.

Het is Goemans zo echter wel gelukt om het portret van een joviale, levendige 80-jarige te schetsen die zijn geheimen heel ver weg had weten te stoppen en pas op de laatste bladzijden, wanneer dit geheim boven komt, er het eigenlijke thema boven komt drijven: familiebanden. Het bij vlagen kluchtige verhaal over Hardy, dat gelardeerd is met zoveel historisch drama, krijgt dan zijn echte serieuze lading en verklaart zijn grote liefde voor vrouw, dochter en kleindochter.

Nadat je het eigenlijke thema begrijpt, wil je het boek meteen opnieuw lezen om de op het eerste gezicht vermakelijke scènes in hun echte perspectief te zien. Goemans fraaie zinnen komen dan nog beter tot uiting en de luchtigheid die het boek bij de eerste keer lezen heeft, kan omslaan in een tranenvol drama. Er zijn niet veel Nederlandse schrijvers die deze verteltechniek onder de knie hebben. Bravo!

 

Anne-Gine Goemans – Honolulu King, Ambo/Anthos 2015

Leeslinks

Van dezelfde schrijfster:

Ziekzoekers

Nederlands Indië:

Hella Haasse – Heren van de thee

 

 

 

« Terug

bol

Bestel
Anne-Gine Goemans - Honolulu King
via de internet boekhandel bol