Maria Dueñas - Het geluk van een wijngaard

"Een onbezorgd boek vol spanning en romantiek" 
9200000050670922 kopie.jpg

Maria Dueñas - Het geluk van een wijngaard

Spaans verhaal over een man, die zijn imperium probeert te redden.

Het is niet moeilijk om te vallen voor de innemende hoofdpersoon Mauro Larrea: stoer, avontuurlijk en een familieman. Hij is weduwe en niet meer de jongste: hij heeft een getrouwde dochter, die hij dagelijks ziet en een zoon die nog niet in de pas wil lopen, maar voor wie wel al een huwelijk is gearrangeerd met een dochter uit een welgestelde familie. Larrea heeft zich uit de armoede opgewerkt en in plaats van mijnwerker is hij nu een rijk man die mijnen exploiteert in Mexico. Een indianenjongetje die hij van de mijnen heeft gered, is zijn trouwe bediende. Hij lijkt bijna een beetje op de beroemde Zuid-Amerikaanse held Zorro.

Het verhaal bestaat uit sfeerbeelden en actie. Het stof dat in de straten van zowel Mexico stad, Havanna, als van Jerez opdwarrelt, is bijna tastbaar. Het grootste deel van het verhaal speelt rond grote, mooie huizen – al of niet vervallen - die spreken van een rijk verleden. Larrea, die failliet is, gaat op reis om wederom fortuin te maken, en raakt zo verzeild in een reeks aaneengeschakelde avonturen, die uiteindelijk allemaal leiden naar de geschiedenis van een oude Spaanse sherry-familie: de Montalvo's.

Het verhaal is een heerlijke pageturner, daar de gebeurtenissen rond Larrea zich alleen maar blijven opstapelen en we steeds dieper duiken in de geheimen van de Montalvo's. Ook al wint Larrea met een potje biljart in Havanna een sherrybedrijf, bodega en huis in Jerez, de prachtige Montalvo-telg Sol zit in nog grotere problemen en Larrea laat zich verleiden haar te helpen. Waar de romantiek dus om de hoek komt kijken. Sol groeit uit tot een boeiende vrouw en is een mooie partij voor Larrea.

De avonturen en de regelmatig originele oplossingen blijven je aan de bladzijden kluisteren en doordat er telkens weer nieuwe personages opdraven in Jerez, blijft de spanning groot. Misschien neemt het verhaal in Jerez wel iets te groteske proporties aan, maar uiteindelijk worden alle laden opengetrokken om het verhaal rond te breien.

Qua sfeer kwam Mexico niet zo heel goed uit de verf, maar Havanna en Spanje des te meer. Het verschil tussen de Nieuwe Wereld en de Oude Wereld – zo werd er in die tijd over de ex-koloniën gepraat - wordt mooi beschreven: het hard werkende oude Spanje met zijn lange geschiedenis versus een verre, nog redelijk onbekende exotische wereld, waar de nieuwe, avontuurlijke rijken vandaan kwamen. En je leert ook nog een beetje over sherry maken.

Een spannend verhaal, met genoeg actie en een familiegeheim, spelend op warme en weelderige locaties waar de geschiedenis geen grip op heeft, is een heerlijke combinatie voor een boek. Hier eens geen politieke boodschap of andere narigheid: een lekker boek voor een aantal onbezorgde uren op vakantie.

María Dueñas – Het geluk van een boomgaard (La Templanza, vert. Nadia Ramer), Wereldbibliotheek 2016

Leeslinks

Onbezorgd en romantisch:

Eli Brown – Buskruit en kaneel

Arturo Pérez-Reverte – Schaduwtango

Luz Gábas – Palmen in de sneeuw

Antonio Muñoz Molina – Carlota's minnaar

 

 

« Terug

bol

Bestel
Maria Dueñas - Het geluk van een wijngaard
via de internet boekhandel bol