Patricio Pron - Het begin van het voorjaar

"Een zoektocht en een stukje echte geschiedenis" 
beginvoorjaar kopie.jpg

Patricio Pron - Het begin van het voorjaar

Argentijnse roman over een Duitse filosoof en een schuldvraag van de oorlog.
 
In taal is geschiedenis een verzameling verhalen van oorzaak en gevolg. In de reële wereld echter heeft de geschiedenis geen onderlinge coherentie, maar is een discontinuïteit. Dit is zo ongeveer de stelling van de Duitse (fictieve) filosoof Hans-Jürgen Hollenbach, eens een leerling en collega van Martin Heidegger. De Argentijnse student Martínez raakt geïntrigeerd door het werk van Hollenbach en wil een werk van hem vertalen. Na een korte briefwisseling, besluit Martínez hem in Duitsland op te zoeken. Op de universiteit van Heidelberg komt Hollenbach echter niet meer opdagen, en zo zet Martínez een zoektocht in, langs collega's, vrienden en familie, op zoek naar de filosoof. Het verhaal wordt afgewisseld met verhalen over Hollenbachs vrouw, Uta von Hoffmannstahl en Carin en Emmy Göring, de twee echtgenotes van Hermann Göring, waardoor een andere lijn het verhaal insluipt: hoe schuldig ben je als individueel aan de oorlog?
 
De avonturen van Martínez zijn best onderhoudend, gezien iedereen die hij ontmoet wel een rare kwast is, zoals een universiteits-conciërge die in de kelder konijnen houdt, die elkaar van ellende opvreten. Het is een verzameling verhalen van oorzaak met gevolg. Het verhaal over Hollenbachs vrouw en die van Göring intrigeert echter veel meer, ook al speelt discontinuïteit er een rol, gezien de brokstukken waarmee deze verhaallijn wordt opgediend. Het zet je aan tot research over wat waar is en wat niet, zoals het verhaal over Görings eerste vrouw Carin. Fictie en non-fictie blijken hand in hand te gaan in dit verhaal, maar of reële geschiedenis geen onderling verband heeft, dat waag ik te betwijfelen.
 
Het is jammer dat Pron er zo'n semi-intellectueel, ingewikkeld verhaal van heeft gemaakt, terwijl de zoektocht zo simpel is en de schrijfstijl ook. Het blijft gissen naar wie de Hollenbachs waren, hoe hun verhouding met hun dochter was en waarom is Hollenbach eigenlijk onvindbaar? Ook Martínez komt niet geheel goed uit de verf. Hij zwerft maar wat rond en weet de sympathie van de lezer niet te winnen, noch te verliezen. Een onduidelijk verhaal dus, vol met interessante stukjes, die wel degelijk een goed verhaal hadden kunnen vormen. Het houdt de lezer bij de pagina's, maar wanneer Pron zijn verhaal eindigt, blijf je zitten met een ontevreden gevoel.
 
Patricio Pron – Het begin van het voorjaar (El comienzo de la primavera, vert. Arieke Kroes), Meulenhoff 2017.
 
Leeslinks:
Op zoek naar een andere professor:
Pablo de Santis – Het labyrint
Een leraar op zoek naar een filosoof:
Pascal Mercier – Nachttrein naar Lissabon
Over een vrouw dichtbij de partijbonzen en haar schuldvraag:
John Slavin – The Love Knot
 
 

 

« Terug

bol

Bestel
Patricio Pron - Het begin van het voorjaar
via de internet boekhandel bol