Paul Kingsnorth - Beest

"Alleen op de heide" 

Paul Kingsnorth - Beest

 
Engelse roman over een man op zoek naar zichzelf.
 
Het verhaal is simpel: een man verblijft als een kluizenaar in een oude, afgelegen boerderij. Buiten is alles wit en heet, hij is gewond en weet niet wat hij met zichzelf aanmoet. Hij heeft problemen met zijn geheugen, lijdt veel pijn, maar heeft geen idee hoe hij uit deze situatie moet geraken. Met een wankel geheugen gaat hij op zoek naar het dorp, verdwaalt en ziet dan een dier in de verte. Het is het enige levende wezen dat hij sinds tijden heeft gezien. Maar het lijkt spoorloos verdwenen en hij zet een systeem op om het te vinden.
 
Het verhaal, vol dromen en flashbacks, neemt regelmatig hallucinaire vormen aan. Het landschap, genoemd de moor - duidelijk een Engels heide- en moeraslandschap - is de vaste setting van het verhaal, net zoals de oude boerderij die dan weer een toevluchtsoord vormt, dan weer vijandig terrein dat de man zo snel mogelijk wil ontvluchten. Hij komt en gaat, zonder ergens te komen. Het weer is wit van de hitte, of mist, zodat hij het idee heeft dat hij midden in een kolkende wolk is terechtgekomen.
 
Hoe knap is het om over een man, zijn gevoelens, zijn gedachten en zijn bizarre omgeving een heel boek te schrijven zonder dat het verveelt. Sterker nog: als lezer blijf je geïntrigeerd door de hersenspinsels, en telkens wanneer je denkt dat je op bekend terrein bent, neemt een gedachtekronkel je weer mee de andere kant op. Telkens wanneer je denkt dat de wereld weer normaal is, wordt je teruggefloten de hallucinaire wereld in van de man. Het is niet duidelijk waarom hij zijn oude leven is ontvlucht, wat zijn oude leven was of wat hij wilt. Het is ook niet duidelijk waarom de wereld zo verlaten is. Het enige dat duidelijk is, is dat de man wil overleven.
 
Zo simpel als het verhaal, zo krachtig de taal die een soort sprookje vertelt over een man die met veel pijn en moeite de wereld en zichzelf opnieuw aan het ontdekken is. Een eigenzinnige stijl die alle aandacht trekt: mooi, mysterieus en intrigerend. Een uitdagend boek.
 
Paul Kingsnorth – Beest (Beast, vert. Nicolette Hoekmeijer), Ambo/Anthos, 2017
 
Leeslinks:
Bart Koubaa – Een goede vriend
Sara Baume – Stommelen stampen, slaan
 
 
 
 

 

« Terug

bol

Bestel
Paul Kingsnorth - Beest
via de internet boekhandel bol