Yasmina Reza - Babylon

"Ieder voor zich" 
babylon kopie.jpg

Yasmina Reza - Babylon

 
Frans verhaal over een vrouw die haar buurman helpt met een misdaad.
 
Heel wat jaren geleden lasik Droefenis van Yasmina Reza, een monoloog van een oude man, die tegen van alles en nog wat tekeer ging. Ik was diep ontroerd. Ik heb wat andere boeken van haar gemist, maar hier is er weer een en ik herken meteen de schrijfster: kritisch op het leven en de maatschappij, zeker niet zonder een vleugje onderhoudend cynisme.
 
Het verhaal begint met een lente-feestje, georganiseerd door Elisabeth, een dame uit de middenklasse, nog net niet oud (62), maar wel al terugkijkend op een leven dat nooit meer terugkomt. Vrienden, familie én de ietwat excentrieke buren zijn de gasten. In het vorige boek dat ik las, over een Mexicaans jongetje in Amerika (De cowboykampioen van Aura Xilonen), die boeken leerde lezen, werd gehamerd op de onwerkelijkheid van de romanwereld. Reza's subtiele verteltoon raakt me echter meteen in de ziel: zoveel herkenning.
 
Elisabeth denkt goed te doen haar buurman te helpen. Het leest bijna als een slapstick stuk, maar het is serieus. Het is fascinerend om Elisabeth's redeneringen te volgen: ze zijn realistisch. En zo zie je maar in welke situaties je terecht kunt komen wanneer je je gevoel volgt, na een avondje feesten.
 
Het blijft een mooie leeservaring, want Reza weet als geen ander de zielenroerselen van een vrouw over te brengen: op cynische toon bekritiseert ze haar vrienden en familie en lucht haar hart over de veranderende maatschappij. De mannen komen er bekaaid af. Het is ook een ontroerend verslag over oud worden: er spreekt een zekere nostalgie uit naar de voorbije jaren. Babylon is een fraai verhaal met een behoorlijk snufje verse peper.
 
Yasmina Reza – Babylon (Babylon, vert. Floor Bosboom en Eef Gratama), De Bezige Bij 2017
 
Leeslinks
Van dezelfde schrijfster:
Droefenis
 
 

 

« Terug

bol

Bestel
Yasmina Reza - Babylon
via de internet boekhandel bol