Benedict Wells - Het einde van de eenzaamheid

"A Family Affair" 
Het-einde-van-de-eenzaamheid kopie.jpg

Benedict Wells - Het einde van de eenzaamheid

 
Duitse roman over jeugd en verlies.
 
Dood en rouw, het zijn geliefde onderwerpen voor romans. Deze Duitse debuutroman gaat over een man, die al vroeg de dood ontmoet: Jules verliest als kind zijn ouders, waarna zijn veilige wereld drastisch verandert: hij groeit op in een internaat, gescheiden van zijn broer Marty en zus Liz. Marty groeit uit tot een nerd en later succesvol zakenman, Liz heeft geen grenzen en probeert alles uit wat het leven biedt. Jules echter is in zijn schulp gekropen, mist zijn familie en blijft met zichzelf overhoop liggen. Wanneer hij Alva op school ontmoet, voelt hij zich verwant met haar. Ook zij worstelt in haar jonge leven met een zwaar verlies. De twee trekken veel met elkaar op, maar voordat Jules beseft dat dit de liefde van zijn leven is, verdwijnt Alva uit zicht en laat een verwarde Jules achter, die nog altijd een anker in zijn leven moet zoeken. Zijn vader wilde dat hij fotograaf werd, maar hij is niet goed genoeg. Bij een muziekuitgeverij voert hij zijn werk uit, zonder passie. Die komt pas weer terug in zijn leven wanneer de jeugdliefdes herenigd worden.
 
Ondanks dat de geschiedenis van Jules niet op bijzondere wijze is geschreven, weet Wells je toch te pakken met zijn verhaal. Misschien is het zijn eerlijkheid, de breekbaarheid van Jules en zijn grote liefde voor Alva die de lezer bij de les houdt. Het verhaal springt op en neer in de tijd, geeft wat ruimte aan een andere onmogelijke liefde – die van vriend Tony en zus Liz – en kachelt door de jaren heen, alleen stoppend bij de hoogtepunten. Van kind tot vader, we volgen Jules en familie behoorlijk wat jaren. Jules ziet nog een keer de dood op zijn pad. Weer laat hij zich breken, vergetend dat de dood ook bij het leven hoort. Het einde van de eenzaamheid komt pas in zicht, wanneer Jules beseft dat hij zijn leven weer kan oppakken.
 
Een kleine familiesaga over twee broers en een zus, allen totaal verschillend. Ze worstelen allemaal met het leven, ieder op hun eigen manier. Een rustig boek, zonder sensatie, maar wel boordevol herkenbare gevoelens.
 
Benedict Wells – Het einde van de eenzaamheid (Vom Ende der Einsamkeit, vert. Gerda Baardman), Meulenhoff Boekerij nv, 2017
 
Leeslinks
Rouwverwerking:
Allison Smith – Noem alle dieren
 
 

 

« Terug

bol

Bestel
Benedict Wells - Het einde van de eenzaamheid
via de internet boekhandel bol