Nol de Jong - Zwart geld

"Echtpaar denkt miljonair te worden na dubieuse brief uit Nigeria." 
geld.jpg

Nol de Jong - Zwart geld

Eventjes geld binnenhalen

Loed en Constance wonen in een villawijk, die voornamelijk wordt bewoond door nieuwe rijke mensen en elkaar proberen af te snoeven met het mooiste huis of het meeste geld. Zo niet Loed en Constance. Die doen voor de lol nog aan winkeldiefstal en maken samen elke avond nog een ommetje met de hond. Hun maakt het niet uit hoe groot het buurhuis of hoe duur de inrichting. Tot Constance op een dag een brief uit Nigeria ontvangt waarin ene David Kanabe haar vraagt een rekening te openen waarop hij tientallen miljoenen kan storten. Hij wil illegaal geld uit Nigeria sluizen. Constance zou een percentage van wel 16 miljoen krijgen voor de moeite, waarop Loed zijn kans ziet, want wie wil niet op zo'n eenvoudige manier zoveel geld in de schoot geworpen krijgen?
De procedure wordt in werking gezet en Loed moet elke dag met Nigeria bellen. Ondertussen zijn in het buurhuis nieuwe mensen komen wonen, alleen ziet niemand er ooit een bewoner, behalve dan dat het huis meer dan optimaal wordt beveiligd. Wanneer er eindelijk iemand is gesignaleerd, en nog wel een zwarte man, wordt zelfs Loed een beetje achterdochtig.

Het boek staat omschreven als een tragikomische zedenschets over de hebzucht van de nieuwe rijken. Het is meer het wel en wee met vooral veel geroddel in en over een villawijkje, waarin de buren regelmatig bij elkaar over de vloer komen voor een stevige borrel en een saaie borrelhap.
Het misschien meest sympathiekste paar wordt gevormd door Loed en Constance, die niet zozeer voor het geld en de spullen nog steeds aan winkeldiefstal doen, maar meer voor de sport. Toch ontkomen ook zij niet aan de verleiding van het grote geld. Nigeriaanse brieven, die net zo'n truc zijn als de beroemde kettingbrieven, ze zijn alleen wat ingenieuzer, duiken nog steeds met de regelmaat van de klok hier en daar in Nederland op en menigeen zal zich erover beraad hebben welk addertje hier nu weer onder het gras kan zit. Gelukkig hebben we nu dit boek 'Zwart geld', waarin het ons haarfijn uit de doeken wordt gedaan.
Het boek is zeer luchtig van opzet, misschien wel iets te luchtig. Zowel De Jongs schrijftaal als zijn visie op de 'nieuwe rijken' in een villawijk, is wel erg primitief. Zijn villawijk zou net zo goed een nieuwbouwwijk kunnen zijn, of een buurtje waar de buren veel met elkaar omgaan. Geld of niet, er zal altijd een buurman zijn die zich rijker acht dan de rest van de buurt, daarvoor hoef je niet een 'Nieuwe Rijke' te zijn.
In Nol de Jongs vorige boek 'Joods labyrint' draaide het verhaal ook al over het grote geld, dat van verdwenen Joden, en was een van de thema's het slachtofferschap. In 'Zwart geld' draait het wederom om geld en zijn Loed en Constance slachtoffer van praktijken waaraan een gemiddelde Nederlander nooit zou beginnen.
Al met al een primitief, maar leuk verhaal, ware het alleen al omdat we nu eindelijk weten wat er achter die zeer verleidelijke Afrikaanse brieven zit.

NOL DE JONG - ZWART GELD, De Geus, 2001

Leeslinks:
Nog een boek over buren:
Amélie Nothomb - Pilippica's
Nog een boek over fout geld verdienen:
George M. Oswald - Alles wat telt

« Terug

bol

Bestel
Nol de Jong - Zwart geld
via de internet boekhandel bol