Maggie Gee - Een gewoon gezin

"Engelse roman over deels rascistisch gezin in multicultureel Londen." 
gezin.jpg

Maggie Gee - Een gewoon gezin

Sterven in het park

Thomas, een vriend van de White familie, ziet Alfred White ruziemaken met een gekleurd gezin in het Albion Park waar hij parkwachter is. Na de ruzie zinkt hij ineen.
May zit op Alfred te wachten als Thomas met de jobstijding komt dat Alfred in het ziekenhuis ligt. Samen gaan ze naar het ziekenhuis waar May voortaan elke dag Alfred zal bezoeken.
Dirk, de jongste zoon, haat zijn leven en vooral de gekleurde mensen in hun wijk Hillesden Rise. Hij werkt in de tijdschriftenwinkel van George en hij hoopt ooit deze winkel over te nemen wanneer de oude George ermee stopt. Want de Paki's krijgen de winkel niet in handen, zoals zij al zoveel panden in de winkelstraat hebben opgekocht.
Thomas werkt in de bibliotheek en is schrijver. Hij heeft een leuk buurmeisje, Melissa, waar hij een oogje op heeft. Wanneer hij door het Park loopt, beseft hij dat met Alfred's afwezigheid de verloedering nog meer toeneemt: hij ziet mensen allerlei plantjes achterover drukken.
May probeert te wennen aan haar leven met Alfred in het ziekenhuis. Als haar dochter Shirley langskomt, meent ze even diens zwarte vriend Elroy King te herkennen en schrikt. Zij is niet rascistisch, maar Alfred wel en hij was zeer kwaad over Shirley's huwelijk met de Ghanees Kojo, die nu overleden is aan kanker.
Tenslotte komt ook Darren, de oudste zoon White en beroemd journalist, over uit Amerika met zijn derde vrouw Susie. Thomas is blij zijn oude vriend te ontmoeten, maar staat versteld wanneer Darren hem opbiecht dat hij zijn vader eigenlijk haat.

Mooie roman over gezin in Londen in een buurt waarin steeds meer buitenlanders komen wonen en waarvan twee leden rascistisch zijn.
Het verhaal wordt verteld vanuit diverse personen: zowel de familie White die bestaat uit de ouders Alfred en May en de kinderen Dirk, Shirley en Darren, en een vriend van Darren en de familie: Thomas.
Thomas heeft een liefde voor May en Alfred omdat zijn ouders er nooit waren voor hem, maar May en Alfred wel. Daarom is hij de enige, buiten May, die zeer ontstemd is over Alfred's opname in het ziekenhuis. Ook heeft hij een zwak voor de mooie Shirley.
De kinderen zijn ook wel ongerust over hun zieke pa, maar hebben in het verleden te veel moeilijkheden met hem gehad om dat allemaal te vergeten.
Shirley was al heel jong zwanger, wat Alfred niet accepteerde zodat ze haar kind moest afstaan. Vervolgens weigerde Alfred haar zwarte man en later haar nieuwe en ook zwarte vriend te accepteren.
Dirk lijkt misschien nog wel het meest op zijn vader. Hij is net zo rascistisch en houdt ervan met hem een pintje te drinken. Dirk is niet zo intelligent, houdt niet van zijn moeder, heeft nog nooit een meisje gehad en wanneer Winston hem zijn piemel laat zien, komen er reacties los uit zijn lichaam die hem het hoofd op hol doen slaan.
Darren, die zodra hij kon, ver weg van huis ging om zijn brute vader te vergeten, komt zelden thuis en zit in zijn maag met zijn jeugd. Hij is wel een bekende journalist, maar zijn vrouw en kinderen lijkt hij niet te kunnen behouden. Pas wanneer zijn derde vrouw hem overhaalt met zijn vader over zijn ongelukkige jeugd te praten, stort hij zijn hart uit, ook al doet hij het op een ruwe manier op de verkeerde tijd.
May tenslotte is de liefhebbende echtgenote, die haar man geen strobreed in de weg legde en is een beetje naïef over hoe haar kinderen hun jeugd hebben ondergaan. Ze denkt van zichzelf dat ze niet rascistisch is, maar krijgt elke keer een rolberoerte als er gekleurde mensen op haar af komen. Wel maakt ze zich zorgen over haar jongste zoon Dirk, die rascistisch is, met rechtse vrienden omgaat en geen vriendinnetje heeft. Ze is een beetje het type zoals Edith, de vrouw van Archie Bunker uit de bekende tv-serie 'All in the family'.
Alfred komt op het eerste gezicht redelijk over, maar behalve dat hij rascistisch is, blijkt hij ook een zeer strenge vader geweest te zijn. Hij heeft altijd zijn burgerplichten gedaan, maar de verandering van de wereld om hem heen, een maatschappij die lijkt te verloederen, maken dat hij is verrechts. Hij heeft zijn park altijd de hemel ingeprezen en heeft nooit verteld hoe het hem dwars zat dat het park langzaam aftakelde.
Hoewel de roman niet zulke humoristische taferelen heeft als het boek 'Witte tanden' van Zadie Smith, doet 'Een gewoon gezin' in de verte aan dat boek denken. Niet vanuit een gekleurde familie, maar vanuit een blanke familie wordt de Engels gekleurde maatschappij benaderd. Het boek doet in de verte ook aan 'De correcties' van Jonathan Franzen denken omdat het over een gezin gaat met liefhebbende ouders die het goed bedoelen en reeds oude kinderen die allemaal anders zijn en anders tegen hun jeugd aan kijken. 'Een gewoon gezin' is een zedenroman over de moderne Engelse maatschappij en over hoe mensen proberen met de veranderingen om te gaan, maar zou net zo goed in elke grote Europese stad kunnen spelen.
Ook het thema homosexualiteit komt in het boek aan de orde. De broer van Shirley's vriend, Winston, moet zijn seksuele geaardheid verbergen voor zijn zwarte familie die wel een blanke accepteert, maar geen homo's. Dirk heeft geen aandacht voor vrouwen, maar wanneer hij merkt dat hij wel reageert op mannen, is hij daar nog lang niet klaar voor en ontspoort hij.
De Engelse schrijfster Maggie Gee heeft al een achttal romans op haar naam staan. In deze roman heeft ze vooral op simpele wijze willen weergeven wat de achtergronden van een brute racistische moord kunnen zijn en heeft hiervoor de familie White gecreëerd.
De roman werd in 2002 genomineerd voor de prestigieuse Engelse Orange Prize. 'Een gewoon gezin' is mooi en toegankelijk geschreven, het verhaal zit goed in elkaar, de karakters zijn veelzijdig en erg aannemelijk. Het is een raak portret van een multiculturele wijk in een grote stad.

MAGGIE GEE - EEN GEWOON GEZIN (The White Family, vert. Marianne Gaasbeek) De Geus, 2003

Leeslinks
Over andere 'gewone' gezinnen in Londen:
Zadie Smith - Witte tanden
Hanif Kureishi - De boeddha van de buitenwijk
Iers boek over een 'gewoon 'gezin:
Colm Toibin - Het lichtschip van Blackwater
Over een 'gewoon' gezin in Amerika:
Jonathan Franzen - De correcties
Over een gezin in een gekleurde wijk van Parijs:
Calixthe Beyala - Mama heeft een minnaar

 

 

 

 

« Terug

bol

Bestel
Maggie Gee - Een gewoon gezin
via de internet boekhandel bol