Arto Paasilinna - De gifkokkin

"Finse avonturenroman over een oma die door stiefkind wordt geterroriseerd." 
gifkokkin.jpg

Arto Paasilinna - De gifkokkin

Over een oma die van aanpakken weet

Linnea Ravaska is al in de 70 en woont in een klein huisje bij het dorpje Harmisto. Ze zou er wel gelukkig kunnen zijn, ware het niet dat elke maand wanneer ze haar pensioennetje binnenhaalt, de rust wordt verstoord door de komst uit Helsinki van haar stiefzoon Kauko Nyyssönen.
Deze keer wordt hij vergezeld van zijn maten Jari Fagerström en Pertti Lahtela, die feest bij oma komen vieren. Nadat ze deze braspartij ter nauwerdood heeft overleeft besluit Linnea terug te keren naar de stad, naar haar oude vriend en dokter Jaako Kivistö, waar ze een heleboel plannen gaat uitbroeden. Net zoals de heren Nyyssönen, Fagerström en Lahtela die niet zo blij zijn met Linnea's verhuizing.

Geregeld als een klok komt er elke herfst weer een nieuw boek van Arto Paasilinna in Finland uit. Zijn boeken zijn meestal een reeks van avonturen met hilarische tintjes. Kleine mensen die helden worden of een grote wending aan hun leven geven. Tussen de reeksen gebeurtenissen door schetst de auteur zijn Finland. Van natuurzoekers tot kleine criminelen zoals in 'De Gifkokkin', waarin hij een oud oma'tje in opstand laat komen tegen een bende vervelende randfiguren die niet aarzelen om overal hun vernielende sporen achter te laten. Zo klein en frêle als ze is, Linnea Ravaska laat elke schelm een voor een hun eigen lot ondergaan. Met de nodige humor en in een snel tempo van acties. Daarom zijn de Paasillinna's ook zo fijn om te lezen. Op luchtige toon vangt het verhaal aan met een normale situatie, maar het verhaal mondt al snel uit in soms aan absurd grenzende scènes die elkaar in een vliegend soap-tempo opvolgen. Drama en komedie wisselen elkaar af. In zijn roman 'Haas' lag onthaasting en liefde voor de natuur als thema op de achtergrond. In de 'Gifkokkin' de wereld van de kleine criminelen of randjongeren. Paasilinna's heerlijk vertelde boeken zijn maatschappelijke satires die goed weglezen. En zo ver als Finland met zijn sauna's en eeuwige winters van ons bed ligt, de mensen lijken dezelfde problemen als hier te hebben. Geniet van Paasilinna's onderhoudende en soms dolkomische verhalen.

ARTO PAASILINNA - DE GIFKOKKIN (Suloinen myrkynkeittäjä, vert. Annemarie Raas) De Wereldbibliotheek, 2002

Leeslinks
Van dezelfde auteur:
Haas

« Terug

bol

Bestel
Arto Paasilinna - De gifkokkin
via de internet boekhandel bol