Agota Kristof - Gisteren

"Klein Zwitsers/Hongaars juweeltje over een vluchteling." 
gisteren.gif

Agota Kristof - Gisteren

Een tijger zonder klauwen

Sandor Lester werkt op een horlogefabriek. Al sinds 10 jaar stanst hij daar gaten in een stuk metaal, de horloges zullen in ander fabrieken in elkaar worden gezet.
Mensen die uit hetzelfde land als hij komen redden het niet altijd. Sommigen plegen zelfmoord, anderen gaan terug. Sandor wil niet terug. Hij kan niet terug. Hij heeft een geheim.
Hij had een andere naam: Tobias Horvath. Die gebruikt hij niet meer omdat hij zijn moeder en vader had neergestoken. Toen is hij gevlucht. Naar een beter land. Naar een beter leven. En wacht hij op de vrouw van zijn leven die hij alleen uit zijn dromen kent: Line. Die komt in de vorm van Caroline, een vroeger klasgenootje, een persoon uit het verleden.

Simpel en klein boekje over een niet zo'n simpel onderwerp. Tragisch komisch: een man probeert zijn leven hoog te houden, zijn zonden te vergeten, zijn liefde te realiseren. Maar hij faalt, zowel in de liefde als in de haat. Met zijn dromen kleurt hij de grauwheid van zijn leven. Hij schrijft over dieren en mensen, over een wereld met muziek en schaduw. Hij leeft en weet niet te doden.
Agota Kristof is in de jaren 50 uit Hongarije gevlucht en leeft sindsdien in Zwitserland. Haar woordgebruik is schaars, ze hecht niet te veel aan woorden. Geen somptueuse beschrijvingen, maar een schrijven rechttoe rechtaan waarover ze wil schrijven. En dat is veelal over haar eigen ervaringen als vluchteling in een vreemd land. Het missen van een thuisland, het achterlaten van familie. Net als de hoofdpersoon in 'Gisteren' schrijft ook Kristof het liefst gedurende de nacht. Net als de hoofdpersoon heeft ook zij in de fabrieken gewerkt. Is zij stevig verliefd geweest op haar broer, schrijft zij graag over leugens.
In de nadagen van haar leven publiceerde ze haar eerste boek 'Het dikke schrift' wat haar meteen in het centrum van een internationale belangstelling zette. "Je kunt pas schrijver worden, als je helemaal niets bent", is een uitspraak uit 'Gisteren'. Die regel geldt niet meer voor Kristof zelf want ze wordt nu als een vooraanstaande schrijfster beschouwd. 'Gisteren' is verfilmd onder de titel 'Burning in de wind' door Silvio Soldini en zal eind November 2002 in Nederland uitkomen. Maar zoals zo vaak is bij de verfilming van een boek: waarschijnlijk is dit kleine boekje veel en veel beter dan de film. Een klein juweeltje over een vluchteling die zijn leven probeert in te kleuren.

AGOTA KRISTOF - GISTEREN (Hier, vert. Mirjam de Veth), Van Gennep, 2002


Leeslinks
Andere verhalen van vluchtelingen:
Kader Abdolah - De reis van de flessen
Renan Demirkan - Zwarte thee met drie klontjes suiker
Yasmine Allas - De generaal met de 6 vingers
Eva Bentis - De engel & het zwaard
Gina B. Nahai - Het noodlotskind

« Terug

bol

Bestel
Agota Kristof - Gisteren
via de internet boekhandel bol