Pai Hsien-Yung - Jongens van glas

"Chinese roman over homoseksuele jongeren in Taiwan." 
jongensvanglas.jpg

Pai Hsien-Yung - Jongens van glas

Alleen op de wereld

Blue Boy is achttien jaar als hij op straat belandt in de grote stad Taipei (Taiwan). Hij vindt een nieuwe 'familie' in het grote stadspark waar jongens cruisen en waar meester Yang probeert een oogje in het zeil te houden. Meester Yang probeert 'weldoeners' voor de jongens te vinden: mannen met geld en macht, die misschien zorgen voor een baantje. Hij zorgt er ook voor, als een van de jongens een zelfmoordpoging heeft gedaan, dat de ziekenhuisrekening wordt betaald.

De vrienden van Blue Boy vormen een kleurrijk gezelschap. Rat kan zijn handen nooit thuislaten en probeert overal altijd iets te pikken, wat hem meer dan ooit in de problemen brengt. Meester Yang probeert hem uit de gevangenis te houden, maar dat lukt niet altijd. Wu Min vindt het leven zwaar. Hoewel hij een vaste weldoener heeft waar hij onderdak en goed eten kan vinden, wil hij het liefst een normaal leven leiden. Jade heeft het in zijn hoofd gezet om zijn vader, die hij nooit gekend heeft, in Japan te gaan zoeken.

Blue Boy is de dood van zijn kleine broertje nog steeds niet vergeten. Nu hij ook al het huis is uitgegooid door zijn vader, nadat hij betrapt was op school op onzedelijke handelingen met een klasgenoot, voelt hij zich dubbel gestraft. Hij kan zijn familie niet vergeten en probeert langzaam contact met ze te zoeken.

Kenneth Pai Hsien-yung werd in 1937 in China geboren. Hij woonde o.a. In Chongqing, Shanghai, Nanjing, Hong Kong en Taiwan, voor hij in 1963 naar Amerika reisde om een cursus creatief schrijven te doen, waarna hij professor in Chinese literatuur werd op de Universiteit van Californië, Santa Barbara.

Pai Hsien-yung staat bekend om zijn (voor Chinezen) controversiële onderwerpen. Zijn debuutroman 'Jongens van glas' kwam in 1983 uit in Taiwan en gaat over homoseksualiteit in de jaren 70, indertijd een taboe in Taiwan. Pas enkele jaren later circuleerde het boek in China, hoewel daar de wetten tegen homoseksualiteit nog scherper waren. Pas in 2001 werd homoseksualiteit geschrapt uit de officiële Chinese lijst van psychische stoornissen.
Naar aanleiding van 'Jongens van glas' werd er in 1989 een film gemaakt: The outsiders. De in 2003 door de Taiwanese Publieke Omroep geproduceerde mini-serie 'Crystal boys' voor tv had nog meer succes, zowel in China als in Taiwan.

Het boek laat zien hoe homoseksuele jongens verstoten worden en als 'paria's' leven in het midden van de stad. Ze worden onder andere onderhouden door 'suikerooms' die de jongens zowel gebruiken als voor hen zorgen. De bar die op een gegeven moment geopend wordt in het centrum van het uitgaansleven in Taipei is geen lang leven beschoren. In Taiwan werden homobars zeker in de jaren 70 niet zonder meer geaccepteerd. Het Nieuwe Park, ook wel bekend als het 228 Memorial Park in Taipei, was in 1997 de plek waar de eerste Taiwanese Gay Parade plaatsvond.

Het verhaal over Blue Boy en zijn vriendjes geeft een indruk van het straatleven van deze kleine groep verstotelingen. Het boek roept zowel vertederende beelden op van jongens die de warmte van een 'familie' zoeken ondanks hun stoerdoenerij, als een beeld van het drukke Taiwanese stadsleven waarin ze zich staande moeten houden.

Naast het homoseksuele leven staat de relatie vader - zoon centraal. Vooral vaders die hun zonen verstoten wegens homoseksualiteit. Blue Boy betreurt dat hij door zijn vader uit huis is gesmeten. Later zal hij een vader leren kennen die zijn zoon heeft verstoten, met fatale gevolgen.

Het verhaal is bij vlagen onderhoudend en laat zien dat Pai Hsien-yung een goede verteller is. 'Jongens van glas' is in China een uitdrukking voor homoseksuele jongens, net als kristal. Pai Hsien-yung heeft de jongens echt van glas gemaakt: je kijkt recht in hun hart.

PAI HSIEN-YUNG - JONGENS VAN GLAS (Niezi, vert. Mark Leenhouts), De Geus, 2006

Leeslinks
Over homoseksualiteit in Zuid-Afrika:
K. Sello Duiker - Het stille geweld van dromen
Andere boeken met een homoseksueel thema

« Terug

bol

Bestel
Pai Hsien-Yung - Jongens van glas
via de internet boekhandel bol