Arno Geiger - Met ons gaat het goed

"Oostenrijkse familieroman over drie generaties." 
goed.gif

Arno Geiger - Met ons gaat het goed

Familieverhalen zonder peper

Philipp Erlach heeft het grote familiehuis in Wenen van zijn grootmoeder geërfd. Maar Philipp heeft geen idee wat hij hiermee aanmoet. De zolder is in bezit genomen door duiven. De duivenpoep ligt centimeters dik op alle spullen en herinneringen die er op zolder zijn opgeslagen.
De kamers staan vol met meubels, die ooit aan de vloer zijn vastgezet en al 60 jaar niet meer van hun plaats zijn gekomen.
Een huis vol herinneringen.
Philipp die het idee had om erover te schrijven.
Philipp die niet verder komt dan op het trapje naar de tuin te zitten, een vriendschap probeert aan te knopen met Steinwald en Atamanov, de twee mannen die zijn vriendin hem heeft gestuurd om de zolder uit te mesten. Hoewel Johanna misschien niet meer zijn vriendin is, want ze laat zich niet vaak meer zien.

De grootouders van Philipp, Alma en Richard, zijn matig gelukkig geweest in het huis. Richard probeerde zich in de oorlog politiek gezien te drukken, maar was als minister na de oorlog druk in de weer een nieuw Oostenrijk op te bouwen. Het huwelijk bracht hen zoon Otto en dochter Ingrid. Otto is in de Tweede Wereldoorlog verdwenen. Ingrid, die als klein meisje een held in haar vader zag, is later van haar vader vervreemd.

Ingrid, eens verliefd op haar aanstaande man, ziet haar leven als zand door de vingers glijden. Haar man Peter, die ooit droomde groot te worden met bordspelen zoals 'Wie kent Oostenrijk?', ging later bij verkeersveiligheid werken. Ingrid heeft naast haar baan als arts in een ziekenhuis, haar handen vol aan het huishouden en de kinderen, want Peters inbreng is miniem.

Aan de hand van enkele dagen uit het leven van de familie Erlach, kan de lezer zich een beeld vormen van een modale familie. De vroegst beschreven dag is 8 augustus 1938, wanneer de Anschluss van Oostenrijk een feit is en alle Oostenrijkers Duitsters zijn. Richard zou zich nog wel willen verzetten tegen het Duitse regime, maar begrijpt dat hij politiek gezien beter kan dimmen.

De laatste datum in het boek is 20 juni 2001. Philipp die, hoe sloom hij ook overkomt, misschien als eerste in de familie zijn leven in eigen hand neemt en beslist te vertrekken.

Want hoewel de kinderen het huis uitgingen, bleef het grote Weense familiehuis de spil van hun familie waar de grootouders woonden. Opvallend in het verhaal is dat er geen schrijnende familiegeheimen zijn die om opheldering vragen. Waar de kanonskogel vandaan komt en hoe vaak Richard ooit is vreemd gegaan, niemand die zich er echt om bekommert. Vooral Philipp niet, die alle brieven die hij in het huis vindt, in de vuilniscontainer gooit.

'Met ons gaat het goed' laat een familie zien die de ups en downs van het leven kende: de dood van een kind, een vroege dood van een moeder, een slechte verhouding tussen vader en schoonzoon. Met pijnlijke precisie legt Arno Geiger de vinger op zere plekken.

Alma, die eerst bedrogen wordt door haar man en zich tenslotte gestrand ziet met een man die steeds meer last van Alzheimer krijgt. Ingrid die, naar al snel blijkt, toch de verkeerde man heeft getrouwd en tenslotte Philipp, die de familiegeschiedenis in de vorm van het huis in zijn schoot geworpen krijgt, maar weigert die te openen.

60 jaar Oostenrijkse geschiedenis, en de Europese tijdsgeest, spelen op de achtergrond en vormen de familie. De Tweede Wereldoorlog waarin Otto verdwijnt, de jaren 50 waarin Richard aan de wederopbouw werkt, de hippietijd met generatiekloof waarin Ingrid zich verwijdert van haar vader, en tenslotte de moderne tijd, waarvan nog niet duidelijk is welke sporen die nalaat.

Voor de Oostenrijkse schrijver Arno Geiger, die al een aantal romans publiceerde, was 'Met ons gaat het goed' zijn literaire doorbraak omdat het boek in 2005 met de prestigieuze 'Deutsche Buchpreis' werd beloond. De 20 dagen uit de familiegeschiedenis van de Erlachs geven de lezer een beeldende blik van wat er speelde. De details uit deze dagen vormen tesamen een saillant familieportret. Maar het is niet een opwindende familie waarover Arno Geiger schrijft. En hoewel Geiger's schrijfstijl het verhaal een beetje redt, had er toch wel iets meer peper doorheen gemogen. "Met ons gaat het goed", zeggen de meeste mensen uit beleefdheid. Arno Geiger leert ons wat voor een holle frase dat kan zijn.

ARNO GEIGER - MET ONS GAAT HET GOED (Es geht uns gut, vert. W. Hansen), De Bezige Bij, 2006

Leeslinks
Een Engels familieverhaal met iets meer spanning:
Jon McGregor - Vele manieren om te beginnen
Boeiend boek over een saaie man:
Rudolph Lorenzen - Allesbehalve een held
Roman over man die naar Oost-Duitsland verhuist:
Michael Kümpfmuller - Lotgevallen van een beddenverkoper
Oostenrijk en de oorlog:
Ignacio Padilla - Amphitryon
John Wray - De rechterhand van de slaap

« Terug

bol

Bestel
Arno Geiger - Met ons gaat het goed
via de internet boekhandel bol