Jay McInerney - Het goede leven

"Amerikaanse roman over 2 huwelijken na de aanslag op de Twin Towers." 
goedeleven.gif

Jay McInerney - Het goede leven

Het leven na de klap

Het is begin jaren 90 wanneer Corrine en Russell Caloway het gouden stel zijn in de roman 'Brightness falls' van Jay McInerney. Het was nog steeds de tijd van het wilde leven. Uitgaan tot diep in de nacht, drinken en snuiven. Ook de schrijver Jay McInerney heeft zo jarenlang geleefd. Nadat zijn debuutroman 'Bright lights, big city' (1984) over het ruige nachtleven in New York was ingeslagen als een bom, maakte hij dit succes waar door deze levensstijl zelf te handhaven. Hij haalde niet alleen de literaire pagina's hiermee maar vormde ook een dankbaar object voor de roddelpagina's.

Na diverse huwelijken en kinderen lijkt de schrijver (1955) eindelijk te zijn uitgefeest. Men wordt ouder, de opvoeding van kinderen is een serieuse zaak, men moet aan zijn gezondheid denken en de wereld verandert. Niets nieuws onder de zon, ook niet in de grote bruisende stad New York. En ook de personages van de schrijver groeien mee.

Net als 'Brightness falls', begint het boek 'Het goede leven' met een etentje bij Corrine en Russell Caloway. Zo krijgen we meteen een voorstelling met wat voor personages we te maken krijgen. Net als de schrijver zijn het vijftigers of bijna-vijftigers met kinderen en goeie banen die met weemoed terugkijken naar hun wervelende verleden.

De etentjes zijn een stuk tammer. De vrienden hebben nieuwe echtgenoten of kersverse partners. Sommigen hebben de alcohol afgezworen. Het witte poeder komt niet meer op tafel. Alleen dure champagne en kwaliteitseten. De slippertjes uit het verleden zijn vergeven.

Corrine voelt zich geen Super Moeder ondanks dat ze sinds ze kinderen heeft gestopt is met werken. Ze heeft geen carrière meer waarover ze tegen haar vrienden kan opscheppen. Om voor haarzelf en de wereld rondom haar toch maar iets om handen te hebben, werkt ze aan een filmscript.

Het andere stel dat een hoofdrol speelt in 'Het goede leven' bestaat uit Luke en Sasha McGavock. Sasha is een beroemde schoonheid in het society leven en Luke heeft net de financiële wereld gedag gezet om meer tijd voor zijn tienerdochter en vrouw te hebben. Onder het mom dat hij een boek wil schrijven over Samurai-films, is hij begonnen aan een vroege retraite.

Corrine voelt zich onzeker omdat ze niet mee kan in de carrièrewereld. Luke, die alle tijd van de wereld heeft - maar zijn vrouw en dochter hebben geen tijd voor hem - voelt zich net zo slecht in zijn vel. Het is dus geen wonder dat deze twee elkaar vinden.

'Het goede leven' is echter geen liefdesroman. Het is een roman over 'Het Leven Erna'. Het leven na je vijftigste en voor New Yorkers vooral na 9/11. De roman begint op 10 september 2001 en gaat vervolgens verder op 12 september, wanneer de ramp zich heeft voltrokken en het verwerken ervan langzaam op gang komt.

In die bange dagen ontmoeten Corrine en Luke elkaar bij een geïmproviseerde kantine op 'Ground Zero' die hulpverleners van eten voorziet. Beiden hebben een passend tijdverdrijf gevonden om als vrijwilliger te koken, boterhammen te smeren, eten te ritselen en warme drank uit te serveren. Het is een vreemde verzameling van mensen daar op Ground Zero. Uit alle lagen van de New Yorkse bevolking. Corrine en Luke, beide uit de upper klasse, ontevreden met hun huwelijk en tobbend over de opvoeding van hun kinderen, trekken elkaar aan als magneten.

Zij hebben de eerste stap in een nieuw leven al gezet door te stoppen met werken. De aanslag van 9/11 heeft een nieuwe wereld van New York gemaakt. Veel New Yorkers vragen zich af of ze wel in de stad moeten blijven wonen. De bewoners vormen één blok om weer verder te kunnen met het leven. Corrine en Luke vragen zich af of ze samen een toekomst hebben.

Jay McInerney is de chroniqueur van zijn eigen generatie. Hij schrijft over de kringen waarin hij zelf leeft: schrijvers en carrièremakers. Over drugs & rock-'n-roll in de jaren 80, 90. Na de eeuwwisseling wordt het even stil. Tot na de aanslag. Dan is Jay McInerney tot inkeer gekomen, heeft zijn 'writers block' overwonnen en gaat verder met zijn verhalen over zijn generatie. Het satirische effect dat 'Bright lights, big city' nog had is er vanaf. Jay McInerney heeft een milde kijk gekregen op zijn omgeving. 'Het goede leven' is het verslag van het aangename leven dat vele vijftigers leiden: een gezin en een behoorlijk inkomen. Met de zorgen over hoe een huwelijk in stand te houden en over de opvoeding van kinderen.

De vraag in het boek is hoe groot de impact was van de Twin Towers-aanslag op dit goede leven. 'Bright lights, big city' choqueerde menige lezer omdat de roman een boekje opendeed over een leven dat veel mensen niet kenden. 'Het goede leven' is voor een grotere groep mensen herkenbaar en absoluut niet opzienbarend. Het is als een schilderij van Edward Hopper: gestileerd, eenvoudig, doch indringend.

JAY McINERNEY - HET GOEDE LEVEN (The Good Life, vert. Mathilde Holkamp en Maarten Polman), De Bezig Bij, 2006

Leeslinks:
Van dezelfde schrijver:
Bright lights, big city
Over een huwelijk in de jaren 60:
Richard Yates - Revolutionary Road
Andere boeken geschreven na de aanslag van 9/11:
Jonathan Saffran Foer - Extreem luid & ongelooflijk dichtbij

Don DeLillo - Vallende man

« Terug

bol

Bestel
Jay McInerney - Het goede leven
via de internet boekhandel bol

Het goede leven<br>J. McInerney & Jay MacInerney
Het goede leven
J. McInerney & Jay MacInerney