Antonio Muñoz Molina - Carlota's minnaar

"Spaanse roman over twee mannen en een mysterieuze vrouw in Buenos Aires" 
carlota2.jpg

Antonio Muñoz Molina - Carlota's minnaar

Tango op het vliegveld

Vliegtuig vertraging en eindeloos wachten. Ieder zou blij zijn met een praatje van een medepassagier. Maar niet Claudio, een Spaanse literatuurwetenschapper, die in Pittsburg werkt aan de universiteit. Zijn vliegtuig naar Buenos Aires, waar hij een lezing moet houden op een congres over Jorge Luis Borges, kan niet opstijgen wegens een sneeuwstorm. Claudio wil zijn wachttijd aan lezen en werken besteden. Hij is dus geïrriteerd als een man, duidelijk een andere Spanjaard, hem aanklampt en hem vertelt waarom hij nooit meer in Buenos Aires zal komen.

Marcelo, een vertegenwoordiger voor een internationale hotelketen, is joviaal en windt geen doekjes om zijn passie voor vrouwen. Hoe langer hij vertelt over de prachtigste vrouw die hij ooit heeft ontmoet, hoe meer Claudio toch geïnteresseerd raakt in het verhaal. Wanneer Claudio tenslotte door de straten van Buenos Aires slentert, gaat hij langs het hotel waar Marcelo de wonderschone Carlota heeft ontmoet en doet hij een vreemde ontdekking.

'Carlota's minnaar' is een sterk verteld verhaal over een Spaanse professor die geheel gewijd is aan de wetenschap en hoopt het in Amerika te kunnen maken. Hij komt niet echt sympathiek over, ook al is hij de antiheld van het verhaal. Een boekenwurm die zich te goed voelt voor zijn eigen landgenoten, zeker wanneer deze van het 'volkse' type zijn.

De ontmoeting tussen deze twee totaal verschillende mannen neigt naar een satire op Amerika. Het lompe volk, zijn niet te vertrouwen professoren en het feit dat je als buitenlander altijd een buitenstaander blijft. Vooral Marcelo weet heel goed het warme Spaanse bloed te omschrijven, als tegenhanger van dat koude Amerika. Marcelo is er zelf een voorbeeld van: impulsief en een liefhebber van vrouwelijk schoon.

Ook Claudio heeft het warme bloed door zijn aderen stromen. Maar onderdrukt die als minderwaardig, zoals hij in het begin van het verhaal ook neerkijkt op Marcelo.

Maar dan komt de mysterieuze Carlota ten tonele. Met bruisend Argentijns bloed, uit het land van de verleidelijke tango, is ze een haast klassieke vamp die mannen tot wanhoop brengt.

Marcelo brengt zijn verhaal over Carlota bijzonder onderhoudend, zonder ook maar een blad voor de mond te nemen over zijn eigen rol. 'Carlota's minnaar' houdt hierbij echter niet op. Want dit is eigenlijk het verhaal van Claudio, een Spaanse literatuur professor in Amerika, die het hoofd moet bieden aan universitaire intrigues. Zijn Spaans is doorspekt met Amerikaanse termen. Maar hoe graag hij ook veramerikaaniseert, Carlota zal ervoor zorgen dat hij zijn Spaanse afkomst niet geheel vergeet.

'Carlota's minnaar' is een klein meesterwerkje van een grote Spaanse schrijver die sinds enkele jaren in Amerika woont, maar wiens Spaanse bloed altijd zal blijven stimuleren tot het schrijven over zijn land. Hoe ver de verhalen ook uitwaaieren, naar Portugal, Frankrijk. Argentinië of Amerika, de Spaanse geschiedenis en Madrid zullen altijd aanwezig blijven in zijn boeken.

ANTONIO MUÑOZ MOLINA - CARLOTA'S MINNAAR (Carlota Fainberg, vert. Uit het Spaans door Adri Boon), De Geus, 2007

Leeslinks
Van dezelfde auteur:

Strijdlust

« Terug

bol

Bestel
Antonio Muñoz Molina - Carlota's minnaar
via de internet boekhandel bol

Carlota's minnaar
Carlota's minnaar
A. Munoz Molina