Jacqueline Park - Het geheime dagboek van Grazia dei Rossi

"Meeslepende historische roman over de Italiaanse Renaissance." 
grazia.jpg

Jacqueline Park - Het geheime dagboek van Grazia dei Rossi


Grazia dei Rossi is een dochter uit een Joodse bankiersfamilie te Mantua, Italië, in de Renaissance. Een fanatieke monnik weet zo'n hetze tegen de Joden op te zetten, dat de familie Rossi naar hun grootouders in Ferrara vluchten. Later vertrekt Grazia met haar vader naar Bologna om daar het bankiersvak te leren, vervolgens gaat ze weer terug naar Ferrara en als uiteindelijk de monnik door eigen hoogmoed ten val komt, kan de familie weer terug naar Mantua. Intussen is Grazia verliefd geworden op een katholieke jongen, Pirro Gonzaga. Zijn invloedrijke nicht Isabelle d'Este weet Grazia over te halen om haar Joodse geloof af te zweren om Dido te kunnen trouwen. Maar wanneer Gracia haar Christelijke leerschool heeft volbracht, hoort ze dat haar grote liefde met een ander is getrouwd, waarop zij weer terugkeert naar de schoot van haar Joodse familie. Uiteindelijk trouwt ze met een Joodse arts met veel aanzien, Juda del Medigo, en trekt ze samen met hem naar Florence. Wanneer haar vader op sterven ligt, gaat ze weer terug naar Mantua en van daaruit samen met Juda naar Venetië. Daar komt op een dag Pirro weer opduiken in haar leven en uit een romantische nacht wordt een zoon geboren: Danilo. Als ook in Venetië de joden weer vervolgd worden en zich moeten vestigen in een wijk, het 'Ghetto', weet Juda een betrekking bij de Paus te krijgen en trekt het gezin naar Rome. Daar leeft inmiddels ook tijdelijk Isabel, met wie Grazia, ondanks alle standsverschil toch een zekere vriendschap heeft opgebouwd. Pirro komt erachter dat Danilo zijn zoon is en vraagt Grazia ten huwelijk. Grazia twijfelt, maar besluit zich van Juda te scheiden en Dido te trouwen. Maar voor dit alles kan gebeuren wordt Rome belegerd door het Duitse leger, geholpen door Italiaanse heren die de paus willen afzetten, en moet Grazia wederom vluchten...
Zeer boeiende en kleurrijke roman die een schat aan historische beelden geeft van de Italiaanse Renaissance. Als een rode draad trekt het leven van Grazia zich door de complexe geschiedenis van kleine Italiaanse staatjes en hun oorlogen met of tegen de Fransen, Duitsers en Spanjaarden, de jodenvervolgingen, de hofintriges en Pauselijke zaken. Met een zeer groot oog voor details worden sierraden, kleding, gebouwen, steden en kunstwerken beschreven.
Daar tussenin ontspint zich een boeiend verhaal van Grazia met haar Joodse familie Dei Rossi en Isabel met haar invloedrijke katholieke familie d'Este, die elkaar altijd weer tegenkomen of elkaar nodig hebben. Ontroerend, boeiend en spannend.
Parks schrijfstijl is vlot, onderhoudend en vooral beschrijvend. Soms gebruikt ze brieven om haar verhaal nog meer dimensie te geven. Het uiteindelijke uitgangspunt van dit boek waren tenslotte ook 2 brieven.
Tijdens haar studie kunstgeschiedenis vatte Park haar liefde voor de vroeg Italiaanse Renaissance op en begon zich te verdiepen in oude Joodse documenten. Hierbij stuitte ze op 2 brieven. Isabel Gonzaga die ene Pacienza Pontremoli, de Mantuaanse Jodin, vraagt zich te bekeren tot het katholieke geloof om ene David te kunnen trouwen. Het antwoord van Pacienza is dat, hoewel vereerd, ze zich toch nog moet beraden op deze beslissing. Deze twee brieven hebben Park geinspireerd tot het 10 jaar schrijven aan deze roman.
Van huis uit scriptschrijfster voor films en televisie in New York heeft deze Canadeze, al bejaarde schrijfster, een meesterwerk geschreven. Klasse.

Jacqueline Park - Het geheime boek van Grazia dei Rossi, Arbeiderspers 1999

BOEKENLINKS:
Een boek met een knipoog naar de Italiaanse stedenoorlog:
Umberto Eco - Baudolino
Joden in het oude Turkije:
Sammy Michael - Victoria, een Joodse vrouw in Bagdad.
Geschiedenis en Joden in Iran:
Gina B. Nahai - De schreeuw van de pauw
Boeiende verhalen over vrouwen met veel culturele en historische details:
Junichiro Tanizaki - Stille Sneeuwval (Japan)
Arthur Golden - Dagboek van een Geisha (Japan)
Githa Mehta - Raj (India)
Eva Bentis - Schaduw van de avond (Nederland)

 

 

« Terug

bol

Bestel
Jacqueline Park - Het geheime dagboek van Grazia dei Rossi
via de internet boekhandel bol