Lars Saabye Christensen - De halfbroer

"Magistrale Noorse familiekroniek over twee halfbroers in Oslo." 
halfbroer.gif

Lars Saabye Christensen - De halfbroer

De nachtmannen

Barnum Nilsen is genoemd naar een machtige Amerikaanse koning, waarvan er zelfs een postzegel bestaat. Maar Barnum zelf vindt zijn naam minder geslaagd. Daarbij is hij ook net zo klein als zijn vader. Toen hij De Kleine Stad bezocht hield hij simpelweg op met groeien. Zijn vader, het wiel, had eens op de bodem van de oceaan gestaan, was schijndood geweest en had de langste man van de wereld gekend.
Barnum groeide in Oslo op samen met zijn halfbroer Fred bij zijn moeder Vera, zijn oma Boletta en zijn overgrootmoeder De Oude. Het meest gelezen document in de familie was de brief van Wilhelm, Boletta's vader, die tijdens een poolexpeditie achterbleef in het ijs van een Groenlandse gletscher. Hierin schreef hij over de muskusossen, het ijs en de poolnachten en dat hij weer zou terugkomen. Maar Barnum en Fred waren sinds generaties weer de eerste mannen in het gezin Nilsen op de Kirkevei, waar je de huizen geheimen van hun bewoners kon horen fluisteren. Boven de appartementen was de grote droogzolder, wat het begin van Fred was.
Barnum is op het filmfestival van Berlijn waar zijn vriend en manager Peder zijn scripts aan de filmbonzen probeert te slijten. Barnum heeft een heel bureau vol scripts en ideeën voor films. Maar dan komt er opeens een bericht en het lange wachten is afgelopen.

Prachtig verteld familie-epos over het leven van een familie in Oslo, wiens wortels teruggaan naar Denemarken - De Oude was in Denemarken een filmster in de stomme film - en Røst, daar waar Noorwegen ophoudt en Barnum's vader Arnold vandaan komt. Drie generaties vrouwen slaan zich door de Tweede Wereldoorlog heen tot enkele jaren later Arnold aan komt rijden in zijn Buick Roadmaster Chevrolet en zijn intrek neemt bij de 3 vrouwen. Fred is dan al in een taxi geboren en niet lang daarna betreedt ook Barnum de wereld. Barnum die klein blijft en alles ervoor over heeft om groter te worden. Met onweerstaanbare humor en in zeer meeslepende stijl vertelt de Noorse schrijver Lars Saabye Christensen over het leven van Barnum, vooruit- en achteruitbladerend in toekomst en verleden, vooruit- en achteruitlopend op gebeurtenissen die het leven van Barnum zullen bepalen. Want dat zijn er nogal wat. Het behoorlijk volumineuse boek (640 pagina's) is een aaneenschakeling van familiegeschiedenis dat zich kromt rond duistere geheimen uit het verleden. Behalve de brief van Wilhelm uit Groenland, is er de koffer met applaus en het lijstje van de lach van Arnold. Dunne draden die Barnum door het leven leiden.
Op geniale wijze heeft Christensen het leven van deze Oslo'se jongen gecomponeerd tot een magistraal werk, waarbij hij telkens terugkomt op kleine details en personages. Alles heeft zijn plaats in de roman die na de proloog aanvangt met Barnum die als enigszins geslaagde scriptwriter het filmfestival in Berlijn bezoekt, maar een allesbehalve makkelijk persoon blijkt te zijn. Terwijl zijn overgrootmoeder en oma in de roman aanvangen met 'Malaga' te drinken, drinkt Barnum uiteindelijk alles waarin maar alcohol in zit. Hoe is het aardige verlegen kleine jongetje geworden tot de barse scriptwriter die het niet kan laten rotopmerkingen te maken?
De Noorse schrijver Lars Saabye Christensen had zijn eigen muziekband voor wie hij teksten maakte, hij schreef gedichten, kinderboeken, misdaadromans, filmscripts, hoorspelen, toneelteksten en korte verhalen. Maar 'De halfbroer' is zijn meesterwerk, bekroond met alle mogelijke Noorse en andere Scandinavische prijzen. Dit forse doch zeer meeslepende epos over Barnum en Fred zal geen moment vervelen.

LARS SAABYE CHRISTENSEN - DE HALFBROER (Halvbroren, vert. Paula Stevens), De Geus, 2002

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
Yesterday
Maskerade
Herman
Nog meer familieromans uit Scandinavië:
Morten Ramsland - Hondenkop
Per Petterson - Heimwee naar Siberië
Halldór Laxness - Onafhankelijke mensen
Kjell Johansson - Het rode huis
Mikael Niemi - Popmuziek uit Vittula
Een andere eigenzinnige roman uit Noorwegen:
Erlend Loe - Naïef. Super

« Terug

bol

Bestel
Lars Saabye Christensen - De halfbroer
via de internet boekhandel bol