Ingrid Betancourt - Woede in het hart

"Autobiografische roman over vrouw die de Colombiaanse maffia bestrijdt." 
woedehart.jpg

Ingrid Betancourt - Woede in het hart

De Nachtmerrie van de Colombiaanse maffia

In december 1996 krijgt Ingrid Betancourt, senator in de Colombiaanse regering, een anonieme maar duidelijke waarschuwing dat niet alleen zij, maar ook haar kinderen vermoord kunnen worden. Daarop brengt ze haar kinderen in veiligheid en gaat daarna gewoon weer verder met haar strijd tegen de corruptie in Colombia.
Ingrids vader was minister van Onderwijs en haar moeder een schoonheidskoningin die zich inzette voor dakloze kinderen in Bogota. Ze verhuisden naar Parijs waar Ingrid opgroeide in een diplomatenomgeving. Ondanks dat haar moeder terug naar Colombia ging om haar werk voort te zetten, volgde Ingrid in Parijs een politieke studie en ontmoette ze er haar toekomstige man, de Franse diplomaat Fabrice. Na met hem in verschillende landen te hebben gewoond, kwam ook Ingrid tot dezelfde ontdekking als haar moeder: ze wilde in haar geboorteland wonen en vechten voor het Colombiaanse volk dat zo te lijden heeft van corruptie en drugs- en maffiaterreur.
Via haar moeder kreeg ze een baantje bij het Ministerie van Financiën en daar zette ze haar eerste project op om meer welvaart te brengen in het totaal verwaarloosde gebied aan de Pacifistische Oceaan. Met dit project leerde ze ook van nabij de corruptheid kennen van de regering en raakte ze zo gefrustreerd, dat ze besloot in de regering te komen. Daarna volgde haar harde strijd tegen corrupte presidenten en wapenhandelaars, haar originele aanpak om in de publiciteit te komen, de oprichting van haar eigen partij Oxygène, (zuurstof voor het onderdrukte Colombiaanse volk) en uiteindelijk wist ze het tot senator te brengen. Haar streven is echter nog een stapje verder: president. Maar of ze dat zal halen zal dit jaar (2002) uitwijzen.

Meeslepende en ontroerende autobiografische roman van de Colombiaanse senator Ingrid Betancourt. Misschien is dit boek een van haar wapens in haar strijd tegen de corruptheid van de Colombiaanse regering, maar het is bovenal een mooi geschreven boek.
Ze beschrijft erin haar leven dat, ironisch gezien, op een sprookjesleven lijkt: keer op keer weet ze belangrijke slagen te winnen met een minimum aan middelen en veel originaliteit: haar kandidaatschap voor de regering waarin ze voor de onmogelijke taak stond om in korte tijd geld te vinden voor een campagne, in een mum van tijd een politieke partij op zetten waarvoor ze 15.000 handtekeningen nodig heeft en tenslotte werd ze de jongste senator. De kleine overwinningen die ze via de pers wist te behalen, maken haar ster steeds meer rijzende.
Hier tegenover staan bij deze vrouwelijke Robin Hood ook teleurstellingen. Haar grootste frustratie is in de regering nog geen enkele grote slag te hebben gewonnen. Haar enige hoop is dat het aantal mensen dat op haar gestemd heeft en haar steunt van dag tot dag groter wordt: een teken dat ook het Colombiaanse volk genoeg heeft van de corruptie en wil vechten.
Ingrid Betancourt beschrijft niet alleen haar politieke carrière, maar ook summier dat van haar familie en gezin. Op ontroerende manier beschrijft ze haar liefde voor haar ouders, die soms geschokt reageren o.a. op haar condooms-campagne, maar toch altijd achter haar blijven staan. De poging ze weer bij elkaar te brengen, haar angst voor haar kinderen en de keuze om ze het land uit te sturen voor hun veiligheid vormen de zeer menselijke kanten achter deze politieke verhalen.
Maar boven alles is dit het verhaal over de corruptheid van de Colombiaanse regering. Betancourt weet de lezer op eenvoudige vertelstijl mee te slepen in dit politieke Zuid-Amerikaanse wespennest dat gesteund wordt door grote maffia- en drugsbaronnen. Niet al te veel namen-gooierij of ingewikkelde constructies, zodat je ook alle politieke intriges makkelijk kunt volgen. Het boek is mooi van opbouw en leest als een spannende roman. Keer op keer wordt je door haar enthousiasme meegenomen in weer een affaire die ze wil oplossen. Haar liefde voor haar land en zijn volk is de motor achter deze vrouw die als een niet te stoppen raket door het politieke Colombiaanse heelal raast en nog niet gestopt is. Er is frustratie, maar geen bitterheid. Haar campagnes, haar daden en haar pittbull-mentaliteit om vast te houden, roepen om bewondering. Ze is als een goede fee, die een toverstokje zoekt om het Colombiaanse volk te kunnen geven wat ze verdienen: een menswaardig bestaan.
In 2000 waren er eindelijk landelijke verkiezingen uitgeschreven en zelfs gehouden voor stadsbesturen en burgemeesters. Ook Oxigène, Betancourts groene partij, kwam winnend uit de bus met hier en daar een burgemeester. Ondanks dat bij deze verkiezingen 12 kandidaten vermoord en minstens 60 kandidaten ontvoerd werden, lijkt Ingrid Betancourts strijd dus niet voor niets. Dit jaar (2002) gaat ze voor de pesidentstitel, al heeft ze met dit boek reeds haar eigen legende geschreven. Ze wordt nu al bestempeld als de Latijns-Amerikaanse Jeanne d'Arc of als de erfgename van de grootst en meest geliefde Zuid-Amerikaanse vrijheidstrijder Bolivar. Wie weet hoe groot de legende nog gaat worden.

Vlak voor de presidentsverkiezingen in 2002 is Ingrid Betancourt ontvoerd door rebellen. In het voorjaar 2004 is haar de Nederlandse Geuzenpenning toegekend. Op 2 juli 2008 werd ze door het Colombiaanse leger eindelijk bevrijd...

INGRID BETANCOURT - WOEDE IN HET HART (La rage au coeur), De Geus, 2001

Over een vrijheidsstrijdster uit Nicaragua:
Gioconda Belli - Kroniek van liefde en oorlog
Een boek over een Colombiaanse ontvoeringszaak:
Gabriel GarcÍa Márquez - Ontvoeringsbericht
Een iets vrolijker boek over Colombia:
Louis de Bernières - Het vrouwenleger van señor Vivo

« Terug

bol

Bestel
Ingrid Betancourt - Woede in het hart
via de internet boekhandel bol