Sameer S. Mehendale - Heliosis

"Nederlandse satire over een stel dat op vakantie is op een Grieks eiland." 
Heliosis.jpg

Sameer S. Mehendale - Heliosis

Lekker op vakantie<

Olga en Jan zijn op vakantie. Ze maken wandelingen en laten zich braden onder de Griekse zon op stranden waar het zand zo lekker overal blijft kleven.
Jan heeft zijn werk in Nederland moeten achterlaten, maar kan de zaak niet loslaten wegens problemen. Olga is de vrouw die ogenschijnlijk resoluut heeft besloten de vakantie tot een succes te maken. Hun 25 jaar oude huwelijk heeft net zoals gewoontes ook irritaties opgelopen. Een kibbelend echtpaar dat elkaar door en door kent. Maar op deze vakantie loopt een van hun kibbelpartijen niet goed af. Een zonnnesteek?

Op een haast dreinende toon wordt verteld hoe Jan en Olga vakantie houden. Als ze geen ouzo hadden gedronken of het woord Grieks niet was gevallen, had het verhaal zich net zo goed aan een andere toeristische kust kunnen afspelen. Het vertelt medogenloos hoe een stel wandelt, kibbelt, zont, thuiskomt, in het huurautootje rijdt, slaapt, hun appartement bemant. Hoewel de zon uitbundig schijnt lijkt geen straaltje zon de harten van deze twee vakantiegangers te beroeren. Als robots doen ze braaf wat een gemiddelde Nederlander op middelbare leeftijd in een vakantieoord doet. Een appartementje, een huurautootje voor de boodschappen, een wandelingetje hier, een zonnebad daar. Al hun stappen en gesprekken zijn irritant herkenbaar. Op dezelfde manier sluipt er echter een drama in het verhaal wat deze vakantie niet meer tot een gemiddeld uitje buitenland maakt.
Sameer S. Mehendale, oorspronkelijk uit India, studeerde Medische Biologie aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn debuutroman geeft hij een kille beschrijving van een Nederlandse vakantie. De stijl en inhoud, beide op het eerste gezicht zeer simpel, blijken achteraf groter dan het kleine boekje zelf. Het verhaal geeft ernstig te denken over onze vakantieperikelen. Verplicht mee de koffer in wanneer je afreist naar een zonnig oord.

SAMEER S. MEHENDALE - HELIOSIS, De Arbeiderspers, 2002

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
Zuid, Noord-Zuid, Noord
Over een vakantie die geen aanvang nam:
Kenneth Cook - Aangeschoten
Een geheel ander vakantie-avontuur dat nog slechter afloopt:
Alex Garland - Strand

« Terug

bol

Bestel
Sameer S. Mehendale - Heliosis
via de internet boekhandel bol

Heliosis
Heliosis
Sameer S. Mehendale