Hanif Kureishi - Het lichaam

"Engelse roman over een oude man die een jong lichaam krijgt." 
hetlichaam.jpg

Hanif Kureishi - Het lichaam

Voor eeuwig jong

Adam is schrijver in zijn nadagen en leert te leven met zijn aftakelende lichaam. Hij richt zich steeds meer op zijn vrouw omdat de buitenwereld met de jonge mensen voor hem niet meer hoeven. Hij voelt zijn ouderdom en heeft moeite met zijn lichaam dat lang niet meer zo soepel is als vroeger.
Wanneer hij toch naar een feest gaat en hij met lede ogen de menigte jonge mensen aan hem voorbij ziet trekken, ontmoet hij Ralph, een stralende jonge toneelacteur. Hun gesprek is prettig totdat Ralph beweert ongeveer net zo oud als Adam te zijn. Dan doet Ralph hem een onthutsend voorstel: zou Adam zijn hersens niet willen laten overplanten in een jong lichaam? Alles waar hij in zijn huidige leven niet aan toe is gekomen kan hij dan op zijn gemak doen. Een jong lichaam met een ervaren geest is een fantastische ervaring.
Adam besluit het experiment aan te gaan, ook al is het maar voor een half jaar om even 'vakantie' te hebben van zijn oude dementerende lichaam.

Hanif Kureishi is vooral bekend van zijn debuutroman 'De boeddha van de buitenwijk' waarvoor hij de Whitbread Best First Novel Award kreeg. De films van Stephen Frears, 'My beautifull laundrette' en 'Sammie and Rosie get laid', waarvoor hij de scripts verzorgde, waren succesvolle films uit de laatste jaren 90, over jonge mensen die moeten integreren in een gekleurde maatschappij. Ook het latere 'The Black Album' ging over de Engelse gekleurde maatschappij en de islam.
Kureishi is inmiddels ouder geworden. Zijn voorlaatste roman 'Intimiteit' schokte de Engelse literatuurwereld omdat deze roman autobiografisch was en een boekje opendeed over zijn scheiding. De vrolijke satirische kant van zijn vroegere werk was geheel verdwenen. Het werk was meer zelfbeschouwend.
In 'Het lichaam' loopt Kureishi misschien wat op zijn leeftijd vooruit: over een oude man die moeite heeft met zijn aftakelende lichaam. Maar de ouderdom slaat al toe als je over de 40 bent en menigeen kijkt dan wel eens weemoedig terug naar zijn jongere jaren, toen het lichaam nog fit was en men alles kon dragen wat je maar wilde.
Het mooie van literatuur is dat je met een droom op de loop kunt gaan: Kureishi laat een oudere persoon in een jasje van een jong lichaam stappen. Bedenk je je wat je dan allemaal kunt doen, zoals nog meer tijd voor je carrière en alles doen wat je nog had willen doen, volgens Kureishi is dat ijdele hoop. Ondanks dat je je eigen geest meeneemt, legt een lichaam dusdanig beslag op je dat je ernaar moet luisteren. Zo komt de hoofdpersoon Adam in 'Het lichaam' dan ook helemaal niet terecht waar hij zou willen. Zijn prachtige lichaam leidt hem naar duistere werelden vol seks en dubieuse banen. En maakt hem eenzaam omdat hij niemand kan vertellen over zijn geheim.
Adam is een blanke man die het lichaam van een ietsje gekleurde jongeman kiest. Het is alleen jammer dat Kureishi met dat gegeven niet meer heeft gedaan.
Ook 'Het lichaam' staat weer vol met zelfbeschouwingen: vooral over identiteit en het lichaam. Ondanks dat het hoofdthema science fiction achtig aandoet, is het geen futuristische roman, maar een integer en spannend geschreven verhaal over een man en zijn oudere leeftijd. Kureishi laat hierin zien dat ook schrijvers ouder worden en hun wilde haren kunnen verliezen. Ondanks dat zijn laatste twee romans niet de spetterende dialogen en vrolijke scenario's van zijn oude werk hebben, bewijst hij dat met de leeftijd het werk van een schrijver op een ander niveau kan geraken: voller en steviger. Het heeft als het ware meer 'body' gekregen.

HANIF KUREISHI - HET LICHAAM (The body, vert. Molly van Gelder), Anthos, 2003

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
De boeddha van de buitenwijk
Mijn oor aan je hart
Een ander beschouwend boek over leeftijd:
Yasmina Reza - Droefenis
Nog meer boeken over ouderdom:
Percy Kemp - Musc
Anne Tyler - Toen we volwassen waren

« Terug

bol

Bestel
Hanif Kureishi - Het lichaam
via de internet boekhandel bol