Gavin Menzies - 1421

"Verslag van een boeiende zoektocht naar een grote Chinese ontdekkingsreis." 
menzies.gif

Gavin Menzies - 1421

Ontdekker Colombus van de kaart geveegd

1421 staat niet alleen voor het jaar waarin een van de grootste zeevloot ooit het ruime sop koos. De eerste keizer van de Chinese Mingdynastie Zhu Di opende dat jaar op 2 februari de 'Verboden Stad' in de nieuwe Chinese hoofdstad Bejing, een project van gigantische afmetingen. Aanwezig op de opening waren koningen en afgezanten uit de gehele toen bekende wereld: uit Arabië, Afrika en landen rondom de Indische Oceaan. Ze waren opgehaald door schepen uit de enorme vloot van Zhu Di en werden wekenlang in China in de watten gelegd.
Behalve de enorme verdedigingsmuur restaureren, had Zhu Di een nieuw groots project hierna. Zijn vloot zou uitvaren naar alle onbekende hoeken van de wereld en vreemde vorsten belasting vragen voor China.
De vloot, onder leiding van de eunuch Zheng He, bestond uit dik over de honderd schepen waarvan velen legendarisch groot. Tienduizenden mensen voeren mee, waarvan niet alleen matrozen, maar ook ambachtslieden, artsen, astrologen, wetenschappers, tolken en courtisanes. De ruimen werden geladen met voedsel, paarden en honden, maar ook met zijden, zaden en andere Chinese producten die ze konden ruilen.
De vloot voer begin maart 1421 uit, maar twee maanden later brak er brand uit in de 'Verboden stad' na een blikseminslag. De ambitieuse keizer Zhu Di werd gestraft en de tegenslagen volgden elkaar in rap tempo op. In 1424 volgde zijn zoon Zhu Gaozhi hem op. Deze stond echter onder invloed van zijn Confusciaanse mandarijnen en toen wat er over was van de vloot eenmaal terug was en de glorieuse verhalen en verslagen bekend werden gemaakt, was de regering in het geheel niet geïnteresseerd. Een jaar later werd deze keizer na een vroege dood opgevolgd door zijn zoon Zhu Zhanji die nog radicaler te werk ging: hij stond niet open voor vernieuwingen en veranderingen. China maakte zich klaar om zich terug te trekken uit de wereld. Geen handel meer, het land kon zichzelf bedruipen, geen invloeden van buitenaf. Alle verslagen en boeken die ooit over de grootse ontdekkingsreis van Zheng He waren geschreven moesten vernietigd worden.

De Engelse onderzeebootofficier Gavin Menzies die onder Britse vlag de hele wereld rondreisde, was geïntrigeerd door de sporen die de Chinezen in de wereld hadden achtergelaten. Hij had geleerd te varen met astronavigatie, navigatie volgens de sterren, en probeerde o.a. met het computerprogramma 'Starring Night' te reconstrueren hoe de Chinese vloot in 1421 moest hebben gevaren. De Chinese grote jonken waren logge hoekige gevaartes die alleen met de stromen en de wind mee konden varen en de poolster was voor hen een van de belangrijkste navigatiepunten. Voor Menzies die geheel vertrouwd was met de stromen en de sterren begon een fascinerende zoektocht op plekken waar hij uitrekende dat de schepen van Zheng He moesten zijn geweest.
Het boek is een verbazingwekkende bewijsregen dat het Chinezen waren die lang voordat onze Europese ontdekkingsreizigers de Nieuwe Wereld aandeden, daar voet aan wal hadden gezet. Amerika, Antarctica, Australië, de Antillen tot zelfs de Noordpool, Menzies probeert te bewijzen dat de Chinezen alle ontdekkingen op hun naam mogen schrijven.
Belangrijke leidraad voor hem zijn oude zeevaartkaarten. Ontdekkingsreizigers zoals Colombus en Magalhaes voeren niet zomaar op de bonnefooi uit maar hadden kaarten waarop landen, eilanden en zeestraten al aangegeven waren. Hoe kon Magalhaes de naar hem vernoemde zeestraat ontdekken als die al op de kaart die hij bij zich had getekend stond? Vele Europese kaarten moeten zijn gemaakt naar een nog oudere Chinese kaart. En hoe konden de Chinezen deze kaarten zo zorgvuldig tekenen als ze er niet zelf geweest waren?
Maar Menzies probeert ook via andere wegen zijn theoriën te bewijzen. Op plekken die werden aangedaan door onze ontdekkingsreizigers werden kippen aangetroffen die uitheems waren, indianen met opvallend blanke gelaatskleur werden aangetroffen, legendes over blanke mannen in witte jurken die met een boot aan wal kwamen, stenen vol geheimzinnige inscripties, torens waarvan geen mens wist wie ze gebouwd hadden, scheepswrakken uit teakhout. Het zijn maar enkele leidraden waarmee Menzies zijn theorie probeert hard te maken.
Het boek is een spannende moderne ontdekkingsreis. Het is het verslag van een gepassioneerd amateur die geholpen door internet, via wie hij in contact kwam met tipgevers en wetenschappers, zelf op zoek ging naar bewijzen. Zijn originele theoriën geven wetenschappers over de gehele wereld te denken. Zoals hij zelf al aangeeft in zijn boek heeft hij nog geen waterdichte bewijzen. Maar die zullen komen, zeker met de moderne onderzoekstechnieken zoals DNA en de geavanceerde manieren waarop scheepswrakken kunnen worden onderzocht.
Het boek is fraai uitgegeven met tekeningen en foto's en een forse appendix ter ondersteuning van dit verhaal.
Ontdekten de Chinezen Amerika 70 jaar eerder als Colombus? Lees dit fascinerende boek en gooi je oude geschiedenisboeken weg.

GAVIN MENZIES - 1421. Het jaar waarin China de Nieuwe Wereld ontdekte
(1421. The Year China discovered the New World, vert. Rob de Ridder en Marijke Sarneel), Ambo, 2002

Leeslinks
Over een intrigerende wereldvisie volgens het zout:
Mark Kurlansky - Zout

« Terug

bol

Bestel
Gavin Menzies - 1421
via de internet boekhandel bol

1421
1421
Gavin Menzies