Candace Bushnell - Hogerop

"Lichte satire over New Yorkse jetset van de schrijfster van en over 'Sex in the City'." 
hogerop.gif

Candace Bushnell - Hogerop

Domme blondjes blues

Janey Wilcox is een New Yorks model voor Victoria Secret-ondergoed en heeft het eindelijk voor elkaar een beetje bekendheid te krijgen. Ze ontmoet de mooie polospeler Zizi en is onmiddellijk verliefd, maar Zizi wil niets van haar weten. Daarom besluit Janey dat het slimmer is om op een rijke man te vallen zoals George, de man van haar vriendin Mimi. Die gelegenheid komt wanneer Mimi haar aan Selden Rose voorstelt. Janey is nou niet bepaald verliefd op Selden maar als grote bons van een filmbedrijf is hij een goeie partij. Redenen om maar met hem in het huwelijk te treden zodat Janey het helemaal kan maken in jetset New York.
Janey merkt echter dat alles niet voor niets aan komt waaien en dat zonder liefde trouwen ook niet slim is. Janey's verleden komt om de hoek kijken en dan is het weer hard vechten geblazen om je plaatsje in de maatschappij te kunnen behouden.

De Amerikaanse Candace Bushnell is het meest bekend als schrijfster van de tv-serie 'Sex in the city' over jonge mensen in New York die elkaar steunen in zowel hun carrièreproblemen als in hun relaties.
Vervolgens schreef ze '4 Blondes'; makkelijk te raden waar dat boek over gaat. Een van de blondines uit '4 Blondes' is Janey Wilcox die de hoofdpersoon is geworden in Bushnell's derde boek 'Hogerop'. Het is geen al te aantrekkelijk persoontje want in wezen heeft ze alles waarvoor een 'dom blondje' in de regel staat. Ze onderneemt verwoede pogingen om haar geluk zo veel mogelijk te sturen. Voor haar staat geld gelijk met geluk en dat is dan ook naast uiterlijk en kleding het enige dat telt. Om geld te vergaren moet je zorgen dat je in rijke kringen en met de juiste mensen verkeert en dit is dan ook de levenstaak van Janey Wilcox: zorgen dat je in de picture bent en blijft en zorgen dat je er altijd goed uitziet. In de liefde gelooft Janey niet echt. Seks dient er alleen maar toe om van mannen dingen gedaan te krijgen. En zo lijkt Janey alles voor elkaar te hebben, behalve haar verleden welke ze arrogant in een hoek had geduwd.
Als dit verleden opspeelt, neemt het boek even spannende vormen aan en lijkt het verhaal een beetje op 'Het vreugdevuur der ijdelheid' van Tom Wolfe waarin een jonge beursspeculant met angstvallige snelheid van de sociale ladder dondert. Maar 'Hogerop' is niet voor niets een satire en het verhaal lijkt dan wel een vreugdevuur der ijdelheid dat geblust moet worden, Candice Bushnell is dat geenszins van plan. Het einde van 'Hogerop' is al bijna de beginscène van haar volgende boek.
Het verhaal hangt van cliché's aan elkaar, maar dat is ook juist de bedoeling. De satirische toon in het boek had weliswaar scherper mogen zijn. De lekkere foute feeks Janey Wilcox maakt veel goed, juist omdat ze soms ook haar menselijke kanten lijkt te hebben, maar een beetje meer pit in het eigenlijke verhaal had geen kwaad gekund. Al met al is het een lekker wegleesboek, speciaal voor dames. Over een maatschappij die voor de meeste van ons alleen bekend is uit de roddelbladen. Voor wie meer over het Sterrenleven wil weten of voor diegenen die denken dat geluk gelijk staat aan geld is het een leuke opsteker.

CANDACE BUSHNELL - HOGEROP (Trading Up, vert. Nicolette Hoekmeijer, Ellis Post Uiterweer & Mieke Vastbinder) Vassallucci, 2003

Leeslinks
Over een andere New Yorkse teloorgang:
Tom Wolfe - Het vreugdevuur der ijdelheid

« Terug

bol

Bestel
Candace Bushnell - Hogerop
via de internet boekhandel bol