Morten Ramsland - Hondenkop

"Onderhoudende Deense familieroman." 
hondenkop.gif

Morten Ramsland - Hondenkop

Een noordelijke familie Flodder

Asger komt na een 7-jarig verblijf in Amsterdam terug naar Denemarken omdat het heel slecht met zijn oma gaat. Hij logeert bij zijn zus Stinne en met haar probeert hij de familieverhalen te ontrafelen.

En dat zijn er nogal wat. De familieverhalen beginnen ver voor het huwelijk van opa Askild en oma Bjørk. Wanneer Askild getraumatiseerd van de oorlog terugkomt, weet hij Bjørks hand te winnen, een wapenfeit dat hem niet lukte ervoor, en zo begint de odyssee van de familie Eriksson, die begon in Noorwegen, die zijn sporen naliet in verschillende Noorse plaatsen zoals Oslo, Stavanger, Bergen en Aalsborg en tenslotte eindigde in Denemarken, waar de kleinkinderen terugdenken aan hun kleurrijke opa en de in diens schaduw levende oma Bjørk, die net zo goed haar aandelen aan verrassende verhalen heeft.

Opa Askild is de bontste persoon van de familie. Een geheim kapitaal verzamelend als smokkelaar, terugkomend uit de oorlog als nationale held, meette hij zich een aura aan van onaantastbare. Hij was de beste technische tekenaar van boten op de werven en als hij zijn kubistische hobby mengde met zijn werktekeningen, waarop hij keer op keer ontslagen werd, dan was híj niet de boosdoener, maar de ingenieurs die zijn werktekeningen niet konden lezen.

Zijn kinderen deden niet voor hem onder, vooral zijn oudste zoon Niels niet, die wegens zijn enorme oren als Flapoor door zijn eerste levensjaren ging. Hij werd geboren in de wc, waarna hij zich als kleuter het liefst verstopte in het gootsteenkastje waar hij aan de lopende band monsters tekende. In zijn relatie met andere kinderen was hij altijd de sigaar dankzij zijn oren die jarenlang vol met rommel werden gestopt. Totdat neef Appelkop zich met Flapoor ging bemoeien. Toen rees de ster van Flapoor tot ongekende hoogtes omdat hij had leren 'klokkenspel-trappen'.

Appelkop, een neef die alles durfde en het grote voorbeeld was voor de drie kinderen van Askild, beleefde zijn hoogtijdagen toen hij terugkwam van de zeevaart als een door de wol geverfde matroos, met tatoeages en veel bravoure. Niet alleen voor Niels was hij een lichtend voorbeeld, maar ook voor Flapoor's altijd dwarsliggende broertje Knut en het geestelijk gehandicapte zusje Anne Katrine, die haar hele leven bleef geloven dat op een dag Appelkop haar mee zou nemen naar al die betoverende landen waarover hij zoveel vertelde.

In de Noordelijke landen hebben ze een rijke traditie van familieromans. Alsof het koude klimaat aanzet tot bonte familietaferelen. Kjell Johannson die in 'Het rode huis' het leven van een arbeidersgezin in Stockholm uit de doeken doet, Mikael Niema die in 'Popmuziek uit Vittula' een uithoek van Zweden op de kaart zet, Per Petterson over een broer en zus in Jutland in 'Heimwee naar Siberië' en Jonny Halberg over het Noorse platteland in 'De grote overstroming'. 'Hondenkop' is de tweede roman van de Deense schrijver Morten Ramsland, die zijn niet goed ontvangen debuutroman 'Acaciadroom' met glans overstijgt. 'Hondenkop' mag zich net als 'De halfbroer' van Lars Sabaaye Christensen, tot een van de hoogtepunten van de scandinavische familieromans rekenen. Want 'Hondenkop' is geschreven in een wervelende stijl bomvol onderhoudende verhalen, waar je maar geen genoeg van kunt krijgen.

Ondanks dat je spontaan vergeet wie de roze brieven ook alweer achterover had gedrukt, en ondanks dat je misgrijpt wanneer je af en toe naar een familiestamboom zoekt, blijven de avonturen van de familie Eriksson boeien.

Het waren beslist geen lieverdjes. Knut die altijd weg liep, Stinne die alle brieven verscheurde zodra de postbode ze door de brievenbus liet glijden en zo een aandeel had in de teloorgang van haar vaders zaak, Asger die zijn zus niet alleen begluurde, maar ook begon met het geluid op te nemen van haar amoureuze ontmoetingen, de 'honderd tonnen' wegende Anne Katrine die haar broertje stalkte tot de dood er op volgde, vader Niels die zijn familie in de steek laat als hij zijn jeugdliefde tegenkomt.

Het zijn maar een paar voorbeelden van Askilds nazaten, die naargelang de teleurstellingen zich opstapelde, hem vaker naar de fles en zijn fles terpetijn deden grijpen. Maar dat hij wel degelijk om zijn familie gaf, bewijzen de titels van zijn kubistische schilderijen: 'Nieuw leven in de plee', 'De dokter en het scalpel', 'Brand in Bergen' en 'De vandaal zit vast in de brievenbus'.

Geheimen zijn er te over. Wat doet oma Bjørk als ze boodschappen gaat doen, maar steevast met een lege tas thuiskomt, waarom raakte oma verslaafd aan doktersromannetjes, waar is de familieschat gebleven? Al deze geheimen worden langzaam ontrafeld wanneer oma brieven met flarden familiegeschiedenis naar Asger in Amsterdam stuurt en Asger ze naderhand uitlegt aan Stinne.

'Hondenkop' is een onderhoudende roman over een familie met heel wat verhalen in zijn geschiedenis. De boeg vormde de kleurrijke Askild, die heel wat als vader tekortschoot, maar dit voor de lezer ruimschoots goedmaakt door zijn innemende gekke karakter, maar ook door schuld en boete.

MORTEN RAMSLAND - HONDENKOP (Hundehovet, vert. Gerard Cruys) De Arbeiderspers, 2006

Leeslinks
Andere noordelijke familieromans:
Mikael Niemi - Popmuziek uit Vittula
Jonny Halberg - De grote overstroming
Lars Saabye Christensen - Yesterday
Per Petterson - Heimwee naar Siberië
Lars Saabye Christensen - De halfbroer
Kjell Johansson - Het rode huis

« Terug

bol

Bestel
Morten Ramsland - Hondenkop
via de internet boekhandel bol