Arjaan van Nimwegen - Huisgenoten

"Gothische Nederlandse roman over het uiteenvallende leven van bewoners van een huis." 
huisgenoten.gif

Arjaan van Nimwegen - Huisgenoten

In Holland staat een huis

Een huis in een stad in Nederland. Op de begane grond proberen vader Johan en moeder Julie hun huishouden en huwelijk compleet te houden. Op de eerste etage woont meneer Jagersman, de eigenaar van de woning, gepensioneerd en afhankelijk van de andere mensen die er wonen wegens zijn ouderdom. Op zolder hebben de twee dochters Emma en Anne hun kamer. Op een andere kamer op zolder woont de vluchteling Níjola. Hij vecht met de Nederlandse taal, zijn verleden en zijn land dat steeds vager wordt. Tenslotte heeft Johan ook nog een werkkamertje op zolder.
Maar Johan komt steeds minder op zolder. Hij is op zoek naar het verleden en die zoekt hij in de kelder. Hij neemt niet alleen genoegen met de akelige vondst uit de Tweede Wereldoorlog. Hij wil dieper en dieper en steeds verder in de tijd.
Zijn huwelijk dat toch al te lijden had onder zijn niet vrolijke karakter omdat Johan in de ziektewet zit wegens een ongeluk, lijkt samen met hem in het gat te verdwijnen. Want boven neemt Julie beslissingen die ze haar hele leven nog niet had genomen.
Jagerman is de enige die aansluiting zoekt bij de bewoners die hem echter een nare man vinden. Maar Jagerman heeft zijn leeftijd niet mee.
Níjola begint langzaam te begrijpen dat er geen weg meer terug is naar zijn vaderland. Zijn landgenoten die zich in een pand verzamelen, worden er weggejaagd en Nïjola bemiddelt voor de huisvesting van een echtpaar en hun dochtertje Váfima, die in de ogen van Emma en Anne maar een rare blaaskaak is. Omdat de volwassenen zo druk met hun eigen leven zijn creëren zij hun eigen wereld. Eerst waren ze prinsessen, nu zijn ze gothic en terwijl hun vader steeds dieper de grond induikt, hun moeder zich steeds meer terugtrekt in haar eigen leven en Níjola het huis in- en uitsluipt, veranderen Emma en Anne in zwart geklede meisjes die met hun torren in luciferdoosjes het leven van de bewoners bepalen.

De derde roman van Arjaan van Nimweegen gaat alweer over het leven in verval. Ditmaal heeft hij er een hele huls omheen gebouwd: een huis. Maar het verval dat op de benedenverdieping begint met het uiteenvallen van het huwelijk van Johan en Julie kruipt langzaam naar boven, steekt de al oude Jagerman aan en weet tenslotte ook de kinderen op de zolderverdieping te bereiken.
Het verval raakt niet het huis zelf maar alleen de bewoners als zij zich niet tijdig weten te redden door het huis te verlaten. Wanneer er nieuwe bewoners in het pand trekken, komt er nieuw leven in en zal het huis weer opnieuw fris en correct ademen.

Dat het huis en de grond waarop het staat een lange geschiedenis kent, zien we door het steeds dieper wordende gat waarin eeuw na eeuw verloren schatten prijsgeven. Het maakt niet uit of mensen ten onder gaan, er zullen altijd weer nieuwen voor in de plaats komen.

Wat begint als een gewoon verhaal over het uiteenvallen van een huwelijk, loopt uit op een boze droom waarin de personages steeds meer onwerkelijke dingen gaan doen. Johan koelt zijn woede op zijn eigen leven op de man die blijkbaar fout was in de oorlog, Julie stapt openlijk uit haar huwelijk en heeft in haar nieuwe leven geen tijd meer voor haar dochters. Níjola, bang om verraden te worden en altijd achteromkijkend, leert dat zijn nieuwe vaderland veilig is. Hij is voorzichtig en probeert zich nergens in te mengen.

De dochters Emma en Anne zijn een totaal ander verhaal. Onschuldig uitziende meisjes die zich prinsessen wanen en zich magische krachten hebben toegeëigend. Als het verval begint gaan ze gothic of begint het verval juist omdat ze besluiten gothic te worden? Met verbazing slaan ze de ontsporing van hun vader gade en tenslotte constateren ze dat ook hun moeder niet meer de lieve vrouw is die hen altijd verzorgde. En toch oordelen ze, en handelen ze. Hun eigen ondergang tegemoet.

De eigenzinnige stijl waarin Arjaan van Nimwegen zijn verhaal vertelt, draagt op geniale wijze toe aan de spanning van het verhaal. Nooit wordt iets rechttoe rechtaan verteld, zodat er voor de lezer genoeg verbeeldingsruimte bestaat. De personages, eerst heel reëel, verworden langzaam maar zeker tot de spelers in een griezelverhaal.

'Huisgenoten' is een fantasievol verhaal dat een beeld van onze geschiedenis geeft. Net als zovele roemruchte tijdperken gaat ook onze maatschappij ten onder. Er komen nieuwe bewoners die schoon schip zullen maken. En alle getuigen hopen zich op in de kelders van onze steden. Het is een roman met kleurrijke karakters ondanks zijn sombere voorspelling. Arjaan van Nimwegen heeft hiermee zijn eigen grenzen verlegd.

ARJAAN VAN NIMWEGEN - HUISGENOTEN, Wereldbibliotheek, 2006

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
Welkom thuis
Over een meisje en een fantasiewereld:
Mitch Cullin - Getijdenland

Twee kinderen die in steek worden gelaten door hun ouders:

Oh Jung-hee - Vogel

« Terug

bol

Bestel
Arjaan van Nimwegen - Huisgenoten
via de internet boekhandel bol