Elisabeth Robinson - De wonderlijke avonturen van de zusjes Hunt

"Tragi-komische Amerikaanse roman over een Hollywood-producer en haar aan kanker lijdende zusje." 
zusjeshunt.jpg

Elisabeth Robinson - De wonderlijke avonturen van de zusjes Hunt

Lang leve de e-mail

Olivia Hunt heeft ooit een film geproduceerd en zit nu zonder werk. Ze werkt aan de realisatie voor een verfilming van Don Quichot, wat niet erg opschiet. Haar relatie met kunstenaar Michael Klein is ook al enkele maanden uit. En terwijl ze aan haar zelfmoordbrief werkt - je kunt de wereld niet zomaar zonder boodschap achterlaten - krijgt ze een telefoontje dat haar jongere zusje Maddy kanker heeft.
Zo begint een drukke periode in Olivia's leven waarin ze via de mail en post acteurs zoals Mel Gibson, Robin Williams en John Cleese benadert voor haar film, ze moet slijmen bij producers, maar ze moet ook veel tijd doorbrengen aan het ziekbed van haar zusje.
Tussen de haast om alles voor elkaar te krijgen, bestookt ze artsen met e-mails over de behandeling van haar zusje, probeert ze haar ex-geliefde terug te krijgen en moet alle familieproblemen aanhoren.

Het gehele verhaal over Olivia is opgebouwd uit brieven en e-mails, geschreven in de ik-persoon. De lange en intieme brieven waarin Olivia haar verhaal over de productie van Don Quichot vertelt, alsmede het verhaal over haar zusje die het gevecht met kanker aangaat, worden afgewisseld met korte en vaak vinnige of felle e-mails aan zakenrelaties of ziekenhuispersoneel. De langste brieven zijn voornamelijk gericht aan haar ex-minnaar Michael - van wie ze nog steed houdt, Tina - een goede vriendin en aan haar zusje Maddy. Ook zitten er brieven naar haar ouders tussen.

De brieven en e-mails laten een behoorlijke ontvlambare dame zien die door het leven raast en, gedreven door de wens iets van haarzelf te maken, de kans aangrijpt carrière te maken met de film Don Quichot. Door deze carrièrejacht is haar relatie met haar grote liefde Michael al naar de knoppen - doordat ze altijd belangrijke afspraken en reisjes had was ze er nooit voor Michael - en nu komt ze in de penibele situatie dat ze bij haar zusje wilt en moet zijn omdat die een dodelijke ziekte heeft. Terwijl ze aan het ziekbed zit of naar haar zusje schrijft, komen er herinneringen boven over fijne dingen uit haar jeugd, maar ook over kleine incidenten waarin Olivia beslist geen lieverdje was.

Tussen de chaos van productie en ziekenhuizen ziet Olivia haar fouten weliswaar in, maar vindt ze het moeilijk om haar leven te beteren. Zowel Michael als haar zusje proberen haar voor het blok te zetten om een keuze te maken.

Toch is deze bitch een aantrekkelijk karakter omdat ze zo realistisch is en met beide benen in een moderne maatschappij staat. Haar grootste verdienste is haar zeer onderhoudende toon waarin ze haar brieven schrijft. Wat ook het beste aspect van dit boek is.

Met veel humor beschrijft ze haar leven en soms spat de inkt van het blad, zo lekker kan ze tekeer gaan tegen artsen of co-producers. Leuk is dat je een brief verder ziet dat ze weer heeft ingebonden en nederig haar excuses aanbiedt. Lekker slijmen, goed schelden, mooi vertellen, alles wisselt elkaar af in deze turbulente correspondenties.

Niet alleen haar bijzonder onderhoudende toon maar ook de soms geestige scènes doen het bijzonder goed: een vader die door de sneeuw wegvlucht en vervolgens laat zien dat de hele achtertuin gevuld is met blikjes met geld en de joy ride van Olivia met de Rolls van een gehate producer zijn wat dit betreft de hoogtepunten.

Ook vinden er harde confrontaties plaats tussen diverse familieleden en Olivia. Waarbij er geen blad voor de mond wordt genomen.

Toch speelt op de achtergrond een drama. De dodelijke ziekte van kanker. Het gehele scala van het medische gevecht van Maddy wordt uit de doeken gedaan, maar op een onderhoudende manier. Het boek is beslist geen zware kost. Het zware onderwerp wordt ook nog eens als het ware verlucht door het glitterende Hollywoodleven waarin Olivia zich beweegt. Niet vies van 'names dropping' plaatst Elisabeth Robinson haar hoofdpersoon tussen grootheden zoals Robin Williams en Richard Geere. Toch is het ook duidelijk dat Hollywood niet alleen glitter en glans is, zeker voor iemand die het nog moet maken. Zoals het vermakelijke detail dat Olivia constant moet verhuizen, omdat ze geen geld heeft en genoodzaakt is gebruik te maken van woningen en vakantieonderkomens van vrienden en bekenden.

De Amerikaanse Elisabeth Robinson is een Hollywoodproducer en begon haar carrière als scriptlezer. Later werkte ze als producer mee aan films zoals 'The Lover', 'Six Degrees of Separation', 'Goldeneye' en 'Braveheart' die in 1995 een Oscar kreeg voor de Beste Film.

In 2000 kwam de roman 'Check mail' van Matt Beaumont uit, die origineel te noemen was omdat hij opgebouwd was uit enkel e-mails. Elisabeth Robinson heeft voor soortgelijke vorm gekozen, maar wisselt af met brieven, waardoor ze meer ruimte heeft om haar verhaal te vertellen.
Haar schrijfstijl en dialogen doen denken aan 'De correcties' van Jonathan Franzen. Ze hebben dezelfde rijke toon, felheid en humor. 'De correcties' is een zedenschets van de Amerikaanse maatschappij, Elisabeth Robinson's boek is meer het verhaal over één individu waarin ze een kant van het harde Hollywoodleven schetst alsmede over de ziekte van een dierbare.

'De wonderlijke avonturen van de zusjes Hunt' is een vermakelijk, origineel en goed geschreven boek over een vrouw die in een belangrijke fase van haar leven is aangeland: bezinning over het verleden door het ziekzijn van haar zusje, terwijl ze tegelijkertijd kan scoren in haar carrière. Geen makkelijke periode, maar wel wervelend en zeer meeslepend geschreven.

ELISABETH ROBINSON - DE WONDERLIJKE AVONTUREN VAN DE ZUSJES HUNT (The True and Outstanding Adventures of the Moore Sisters, vert. Nicolette Hoekmeijer) De Bezige Bij, 2004

Leeslinks
Een andere roman in de vorm van e-mail:
Matt Beaumont - Check mail
Over scheve familieverhoudingen:
Jonathan Franzen - De correcties
Over een andere dame die door het leven vliegt:
Candace Bushnell - Hogerop
Boeken met het thema van een terminale ziekte (aids):
Colm Tóibín - Het lichtschip van Blackwater
Eben Venter - Ik stamel ik sterf
Michael Cunningham - Bloedverwanten
David Cunningham - Huis aan het einde van de wereld
Christophe Honoré - De kwestie Leo

« Terug

bol

Bestel
Elisabeth Robinson - De wonderlijke avonturen van de zusjes Hunt
via de internet boekhandel bol