Thomas Savage - De koningin van idaho

"Sfeervol Amerikaans autobiografisch familieverhaal uit Idaho." 
idaho.gif

Thomas Savage - De koningin van idaho

Terug naar het Wilde Westen

Als de schrijver een brief van een onbekende vrouw krijgt die claimt zijn zus te zijn, dwalen zijn gedachten af naar de geschiedenis van zijn familie. Hij wil niet geloven dat zijn moeder ooit een kind zou hebben afgestaan, noch kan hij geloven dat zo'n geheim niet uitkwam in zijn hechte familie.

Het familieverhaal begint in een goudzoekersplaatsje onder de Rocky Mountains, Gulch, dat zijn hoogtijdagen al was verloren. De familie Sweringen nam zijn intrek in het dorp, ondanks dat de kansen klein waren dat vader goud zou vinden. Zijn liefhebbende vrouw en de twee kinderen, Thomas en Nora, vonden echter alles spannend. Vader Sweringen had geluk. Hij vond goud en zijn familie groeide uit tot een van de machtigste van het Gulch-dal.

Thomas, een mooie maar dromerige jongen trouwde met een vastbesloten jonge vrouw uit Illinois, Emma Russell, die naar Idaho Territory kwam om les te geven op een school. Emma wilde schapen, in plaats van de koeien die er overal rondliepen. Emma kreeg haar schapen, ze kreeg duizenden schapen en omdat ze zo'n goede zakenvrouw was met visie, kreeg ze al snel de naam van de Schapenkoningin van Idaho. Ze regeerde haar ranch met ferme hand. Haar man Thomas had weinig in te brengen omdat zijn karakter te zacht was voor het harde ranchleven.

Een van de weinige keren dat Thomas er op stond zijn zin te krijgen had een fataal gevolg. Hun dochter Beth werd verliefd op een knappe en welbespraakte rondreizende verkoper die ingeblikte groenten aan de man probeerde te brengen. Beth stond op het punt te trouwen met een goede partij uit een naburig stadje, maar trouwde uiteindelijk met deze verkoper Ben Burton.

Amy Nofzinger beweert een dochter te zijn van Beth en Ben. Maar hoe zou dit kunnen? Thomas die wel de achternaam van zijn vader heeft, twijfelt en doet navraag bij zijn tantes.

De koningin van Idaho is een meeslepende familiesaga dat op de eerste plaats zo boeiend is omdat het het leven beschrijft van Amerika net nadat de pioniers er zich gevestigd hebben. Van dorpjes met gelukzoekende gouddelvers, naar afgelegen ranches, die ontsloten werden door spoorlijnen. Van uitdijende stadjes zoals Salt Lake City dat werd gedomineerd door de mormonen.

Thomas Savage latere roman 'Het geweld van de hond', dat al eerder werd vertaald in het Nederlands, werd door de Amerikaanse schrijfster een landschapsroman genoemd. 'De koningin van Idaho' is geen landschapsroman, eerder een semi-historische roman over het afgelegen Idaho. En het is een autobiografisch boek dat over de familie van de schrijver gaat en hierdoor wat spanning mist dat in 'Het geweld van de hond' zo mooi werd opgebouwd.

We herkennen in deze roman meerdere personages uit 'Het geweld van de hond', zoals de weduwe met haar zoon die onder de vleugels van een rijke familie wordt genomen en het huishouden waar twee broers de dienst uitmaken.

Hoofdpersonage uit deze autobiografische roman is echter een vrouw die geen feministische beweging nodig had om haar zinnen door te drijven. Ze was slim in het zakendoen, probeerde ook met ijzeren hand de familie te regeren, maar had haar zwakke punten. Ze vertroetelde zowel haar man als haar zoon waardoor haar dochter meer naar haar man toetrok. En zo worden familiedrama's geboren.

Thomas Savage heeft met dit boek een warme ode aan zijn grootmoeder geschreven, maar hij heeft bovenal een deel van het Amerikaans leven blootgelegd dat we alleen maar kennen uit de westerns en van de fameuze televisieserie Peyton Place. Zijn meeslepende onpretentieuse stijl kan niet anders dan vele mensen boeien.

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
Het geweld van de hond
Over een slaperig stadje in Amerika:
Grace Metalious - Peyton Place
Hoe het Amerikaanse platteland veranderde:
Annie Proulx - De laatste troef
Nog twee ranchverhalen:
Mark Spragg - De vrucht van steen
Kent Haruf - Het avonduur
Het veranderende eerste deel van de 20ste eeuw in Amerika:
Dawn Clifton Tripp - Springtij
Bobby Ann Mason - Verenkransen
Jeffrey Lent - De herfst
 

« Terug

bol

Bestel
Thomas Savage - De koningin van idaho
via de internet boekhandel bol