Daan Remmerts de Vries - IJspaleis

"Nederlandse roman over een jeugdliefde die niet wil standhouden." 
ijspaleis.gif

Daan Remmerts de Vries - IJspaleis

Liefde gaat niet over rozen

Max Teilinger is negentien jaar en bijna klaar op de middelbare school. Hij woont in Amstelveen bij zijn ouders, die vaak het weekend afwezig zijn, zodat hij alle ruimte heeft om te feesten en thuis de wel of niet verliefde gastheer te spelen. Vanuit zijn eigen kamer in een schuur in de tuin zit hij zo op de tennisbaan, waar veel feesten worden gegeven. Als hij Lena Donker ontmoet, duurt het even voordat hij beseft dat hij verliefd is op Lena.
Lena is anders dan de andere meisje. Met haar kan hij praten. Ze hapt niet meteen toe op zijn advances, dus moet Max een strategie ontwikkelen om haar makkelijker in te palmen. Hij gaat vaker naar haar huis waar Lena's vader, gymleraar, als een ware tiran zijn huishouden bestiert. Maar Max is niet bang van hem, alleen botst zijn achtergrond wel met die van Lena. En of dat allemaal nog goed komt?

De Nederlandse schrijver Daan Remmerts de Vries is bekend om zijn kinderboeken. In 2003 ontving hij voor zijn boek 'Godje' de Gouden Griffel. 'IJspaleis' is zijn debuutroman voor volwassenen.

Max Teilinger, de hoofdpersoon, is een opvallende verschijning in het duffe Amstelveen waar niet veel te doen is. Met zijn witte laarzen en lange jas poogt hij zijn eigen identiteit aan te geven als artistiekeling: muzikant, kunstenaar, het zit allemaal in zijn bloed. Door zijn ouders meer dan vrij gelaten in zijn keuzes ondervindt Max geen vuiltje op zijn weg tot de volwassenheid.

In tegenstelling tot Lena die met drie broers opgroeit bij een vader die getraumatiseerd is door het Jappenkamp en thuis een rigide orde aanhoudt. Lena weet dat het leven niet altijd van een leien dakje gaat. Toch houdt ze op haar manier van haar vader, die het beste met haar voor heeft.
Wanneer ze Max ontmoet kan ze moeilijk met zijn vrijheid omgaan. Omdat ze uit een gezin vol regels komt, kan ze zich met moeite plooien naar Max' zijn makkelijke leventje. Max probeert haar in te laten zien dat zijn ouders goed zijn en haar vader fout is. Later verwijt Lena Max dat hij haar van haar familie heeft verwijderd.

Lena probeert zonder Max te leven, wat niet gaat. Lena probeert haar weg te vinden, die alsmaar wordt overschaduwd door Max zijn kunnen. Lena raakt in een zware depressie en hoe lief Max ook probeert daar mee om te gaan, de zaak is duidelijk: ze zijn niet voor elkaar geschapen.
Als Lena er weer bovenop is, is het de beurt aan Max om door een diep levensdal te moeten gaan.

Wanneer je in het boek begint heb je even het idee dat de schrijver het niet is gelukt uit zijn kinderboekschrijven te komen. De zinnetjes zijn kortaf en doen erg schools aan. Naarmate het boek vordert en naarmate de verhouding tussen de twee hoofdpersonen, Max en Lena, intensifieert, wordt ook zijn schrijfstijl volwassener. Max en Lena verlaten de middelbare school en duiken het studentenleven in, waar verhoudingen meer betekenen dan alleen maar zoenen en de eerste stappen die tussen de lakens worden gezet.
De stijl groeit net zo hard als de verhouding.
Tot deze wegen zich scheiden: de verhouding escaleert, daarentegen de stijl van het schrijven niet. Die evolueert tot een boeiend epos over het lijden van de liefde.

Daan Remmerts de Vries heeft heel herkenbaar over een eerste grote liefde geschreven, die vaak begint rond de tijd van de middelbare school. Twee mensen die denken voor eeuwig samen door het leven te gaan, maar die er geen rekening mee houden dat karakters nog moeten groeien en dat er verwijdering kan ontstaan. Vooral wanneer Max en Lena wat ouder zijn, het echte leven gaat spelen en de crisissen elkaar opvolgen is deze schrijver op zijn best.
Geen gekunstelde grepen en dialogen zoals Ariënne de Bruijn toepaste om de pijnlijke weg der verliefdheid te beschrijven in 'Ismael', maar dat lijdende gevoel in zijn kern geraakt.
'IJspaleis' is een sfeervol boek en bewijst dat Daan Remmerts de Vries ook voor volwassenen kan schrijven.

DAAN REMMERTS DE VRIES - IJSPALEIS, Prometheus, 2003

Leeslinks
Een andere Nederlandse debuutroman over een studentenliefde:
Ariënne de Bruijn - Ismael
Over een jeugdliefde die uiteindelijk ook niet duurde:
Arthur Japin - Een schitterend gebrek
Over nog meer jeugdliefdes:
Karen Roberts - De Bloemenjongen
Ulrikke Strandbygaard - Labyrint der liefde
Herbjørg Wassmo - De zevende ontmoeting

« Terug