Andre Alexis - De kamers van mijn jeugd

"Fictieve jeugdroman." 
jeugd.gif

Andre Alexis - De kamers van mijn jeugd

Goud maken uit wasberenmest

Thomas leeft bij zijn oma in Petrolia, een stadje in Ontario, Amerika. Oma, die aan de paardenbloemwijn is verslaafd, is streng, maar kan soms ook wel aardig zijn. Thomas' moeder heeft hem bij haar gelaten en dat is alles wat hij van zijn moeder weet. Een van de buurvrouwen blijkt een oude vriendin van zijn moeder te zijn, uit haar verhalen krijgt hij de eerste beelden van zijn moeder. Wanneer oma echter dood gaat, staat zijn moeder plots voor de deur om hem mee te nemen naar Canada. Ze wordt vergezeld door een vriend die hen na een ruzie tijdens de reis in de steek laat. Daarom gaan moeder en Thomas te voet verder en komen ze in Ottawa, waar moeder meteen intrekt bij Henri Wing, een man die zich vooral met de wetenschap bezighoudt.
André Alexis, geboren te Trinidad, getogen te Amerika, wilde eerst een boek over ordening schrijven. Toen hij echter een soortgelijk journalistiek stuk tegenkwam, besloot hij het over een andere boeg te gooien en werd het een roman over 'afwezigheid'.
De ordening is niet geheel weg uit het boek. Af en toe maakt de schrijver opsommingen: van zijn leefschema, terwijl hij het boek schrijft, of zet hij een bepaalde situatie letterlijk op een rijtje.
Hierdoor is het ook niet het zoveelste boek over iemands jeugd. Buiten dat het een fictieve jeugd is waarover hij schrijft (zijn ouders leven bijvoorbeeld nog), zijn de stijl en de schrijfwijze dusdanig, dat het boek een vernieuwende stijl heeft.
Het verhaal is ingedeeld in drie hoofdstukken: Geschiedenis, waarin de jeugd van zijn oma en moeder wordt beschreven, Geografie: de reis van Petrolia naar Ottawa en tenslotte Wetenschap: het deel waar hij zijn moeder enigszins leert kennen en Henri.
Wat betreft de afwezigheid: in het hoofdstuk 'geschiedenis' is zijn moeder de grote afwezige. Bij 'geografie' is het zijn vader waarvan hij absoluut niet weet wie dat kan zijn. In ieder geval is het niet de vriend die zijn moeder begeleidt, Mataf, want die laat hun beiden ook in de steek en anders zou hij aardiger doen tegen Thomas. In het hoofdstuk 'Wetenschap' waar hij een moeder heeft, maar die hem op een gegeven moment toch weer bij Henri achterlaat, en een man, Henri, die voor zijn vader zou kunnen doorgaan, blijft hij echter onwetend over wie zijn vader is... Grote afwezige in het boek is ook de persoon aan wie hij schrijft. Dat het een 'zij' is en dat hij om haar geeft, wordt duidelijk, maar verder krijgt deze persoon nergens meer body. Eigenlijk worden alle personages uit het boek maar summier beschreven en kunnen we alleen aan de hand van gebeurtenissen enigszins de aard van de persoon opmaken.
Leidraad door het boek is dan ook: "Wie ben ik?" Pas op zijn veertigste kan Thomas antwoord geven op die vraag en schrijft hij het boek. Het duurt lang voor we ons eigen 'ik' hebben gevonden.
Grote afwezigheid, mijns inziens, is dat er totaal niet over raciale problemen en -aanpassingen wordt gesproken. Als het nergens had gestaan, had je gedacht dat Thomas gewoon een blanke persoon was, terwijl zijn grootmoeder wel uit Trinidad kwam. Ook het feit dat Henri zwart is met Chinees bloed, komt niet aan de orde.
Zelf woont de schrijver inmiddels in Toronto, Canada, waar hij zich in het milieu van toneelspelers en -schrijvers beweegt. Eerder publiceerde hij een boek met korte verhalen: Despair and Other Stories of Ottawa.
'De kamers van mijn jeugd' is een heerlijk lezend verhaal, met verstopte woord- en andere grapjes, zoals dat iedereen dezelfde verjaardagsdatum heeft. Goed opletten dus.

André Alexis - De kamers van mijn jeugd, De Geus, 1998

Boekenlinks:
Dezelfde sfeer:
Melinda Haynes - Moeder van Pearl
Barbara Kingsolver - Het schildpadmeisje
Barbara Kingsolver - Varkens aan de hemel
Waar de Caribische achtergrond wel een rol speelt:
Russell Banks - Bone is de baas
Nog meer zoektochten naar roots en ouders:
Tomas Lieske - Franklin
Margherita Pasquini - Het rauwe rode vlees
Brady Udall - De buitengewone lotgevallen van Edgar Mint

« Terug

bol

Bestel
Andre Alexis - De kamers van mijn jeugd
via de internet boekhandel bol