Laura Esquivel - De liefde van Don Júbilo

"Licht magisch realistisch Mexicaans verhaal over het huwelijk van een telegrafist." 
jubilo.jpg

Laura Esquivel - De liefde van Don Júbilo

Liefde en zonnevlekken

Don Júbilo maakte vanaf zijn geboorte iedereen vrolijk in zijn omgeving. Hij had ook de gave om mensen aan te voelen en toen hij eenmaal als kind de taal van zijn grootmoeder sprak, die Maya was, kon hij bemiddelen tussen zijn moeder en zijn grootmoeder en zorgde dat die twee vrede met elkaar hadden, want uiteraard interpreteerde hij op zijn eigen manier de boodschappen die hij moest overbrengen. Later werd hij telegrafist en deed hij hetzelfde met de berichten die hij door moest sturen. Hij probeerde iedereen zo goed mogelijk te helpen, tot op de dag dat hij Don Pedro ontmoette. Wat hij niet wist was dat er die dag zonnevlekken waren die zijn magnetisme met de aarde in de war maakten. Net zoals vele jaren later wederom zonnevlekken roet in zijn leven zouden strooien.
Het is zijn dochter Lluvia, die vol liefde over haar vader vertelt en er achter probeert te komen hoe het huwelijk van Don Júbilo met Lucha, haar moeder, toch zo verkeerd heeft kunnen lopen.

De Mexicaanse schrijfster Laura Esquivel, bekend om haar bestseller 'Rode Rozen en Tortilla's' (verfilmd als: Como agua para chocolate) heeft met dit boekje weer een stukje magisch Mexico in kaart gebracht. Ditmaal met invloeden van de Maya cultuur. Had de hoofdpersoon in 'Rode Rozen en Tortilla's' de gave om mensen te betoveren met eten dat ze maakte, in 'De liefde van Don Júbilo' heeft de hoofdpersoon de gave van de numerologie en weet hij de geheimtaal van de Maya's te ontcijferen, waardoor hij een zekere verbindingsstraal tot stand kan brengen met zowel mensen als dingen. Met deze gave probeert hij mensen te helpen, maar soms laat de gave hem in de steek...
Ook liefde speelt wederom een grote rol in het verhaal. Vanaf het eerste moment dat Don Júbilo zich voelde aangetrokken tot Lucha, wist hij dat zij de vrouw van zijn leven zou zijn. Ook de van rijke komaf komende Lucha verkocht haar hart aan Don Júbilo, ondanks zijn magere inkomsten. Ze blijven jarenlang verliefd en zouden dat misschien hun hele leven wel kunnen zijn gebleven, ware het niet dat hun pad weer werd gekruist door dat van Don Pedro.
Hartstochtelijke scenes, ontroerende taferelen, een zoektocht naar het verleden. Het boek is licht van toon, speels geschreven, en is licht magisch realistisch. Misschien niet helemaal op het niveau van Esquivels bestseller, maar een leuk en luchtig Zuid-Amerikaans boekje.

LAURA ESQUIVEL - DE LIEFDE VAN DON JÚBILO (Tan veloz como el deseo), Arena, 2001

Boekenlinks:
Van dezelfde schrijfster:
Rode Rozen en Tortilla's
De wetten van de liefde
Nog meer grote liefdes:
Isabel Allende - Fortuna's dochter
Isabel Allende - Portret in sepia
Ulrikka Strandbygaard - Labyrint der liefde
De klassiekers van de Zuid-Amerikaanse literatuur:
Isabel Allende - Het huis met de geesten
Gabriel García Márquez - Honderd jaar eenzaamheid

« Terug

bol

Bestel
Laura Esquivel - De liefde van Don Júbilo
via de internet boekhandel bol