Andrea Camilleri - Het jachtseizoen

"Siciliaans sprookjesachtig verhaal over een familie uit Vig├íta en een apotheker." 
jachtseizoen.jpg

Andrea Camilleri - Het jachtseizoen

Siciliaans sprookje

Op 1 januari 1880 komt met de stoomboot Franceschiello een vreemdeling aan in het Siciliaanse dorpje Vigàta. Landmeter Fede beschouwt het als zijn plicht om alle vreemdelingen die Vigàta aandoen, te verwelkomen en uit te horen over de zaken die ze in het dorp komen doen, welke informatie hij dan weer doorspeelt naar de Sociëteit der edelen. Die avond kan hij trots melden dat de pas aangekomen vreemdeling Santo Alfonso de' Liguori heet, waarop padre Macaluso in lachen uitbarst: dat is de naam van een heilige! Maar twee dagen later had Fede nog meer nieuws: Liguori kwam zich vestigen als apotheker.
Wanneer de apotheek geopend wordt, blijkt op het uithangbord de echte naam van de vreemdeling te staan. Markies Filippo Peluso wordt bleek om zijn neus wanneer hij de naam hoort. Zijn oude vader echter had de vreemdeling meteen herkend toen hij het dorpsplein opliep en sprak de raadselachtige woorden tot zijn knecht Mimì: 'De jacht is geopend.' Korte tijd later wordt de oude man dood in zee aangetroffen...

Bijna sprookjesachtig verhaal over een Siciliaanse dorpsgemeenschap waar een jongen terugkeert als apotheker.
Andrea Camilleri kreeg het idee voor het verhaal toen hij research pleegde in Siciliaanse archieven en het bericht vond over een apotheker die zeven mensen had vermoord. Hij situeerde zijn roman aan het eind negentiende eeuw in Vigàta, een gefantaseerd dorp op Sicilië, waar Camilleri meer van zijn boeken laat afspelen. De Siciliaanse auteur is de laatste jaren vooral bekend om zijn serie detectives met commissaris Salvo Montalbano in de hoofdrol, die ook verfilmd zijn en op tv te zien zijn.
Hoewel uitgeverij De Geus dit boek als bijtitel 'Siciliaanse detective' heeft meegegeven, is het naar mijn mening niet echt een detective. Het boek verhaalt over markies don Filippo Peluso, die na zijn dochter Ntontò, nu eindelijk een zoon wil hebben. Zijn vrouw donna Mathilde heeft moeite met zijn driften om het kind te maken, maar wanneer ze eindelijk Federico Maria Santo baart is ze trots op haar zoon, die uitgroeit tot een liefhebber van paddestoelen. Deze hobby komt hem duur te staan en wanneer hij is overleden is donna Mathilde niet te troosten, zodat don Peluso zijn geluk, én een nieuwe zoon, op een ander landgoed zoekt.
Na de dood van haar moeder blijft Ntontò alleen achter, maar ze heeft de leeftijd om te trouwen, dus moet er een man voor haar gevonden worden. Zo verschijnt na de dood van haar vader Nenè Impiduglia op het Vigataanse toneel, alsook enige tijd later Ntontò's oom Totò uit Amerika, die met een indrukwekkend gevolg waaronder een zwart dienstmeisje, het zwarte 'ding', zijn intrek in het dorp neemt. Niet alleen padre Macaluso en signora Clelia bemoeien zich met het leven van Ntontò, de apotheker geniet het meeste vertrouwen als raadsheer van Ntontò.
Koetsen, markiezen, knechten en een kruidendokter, het zijn ingrediënten voor een sprookje. Ook de schrijfstijl van Camilleri is zo vertellend, dat het als een volksverhaal aandoet. Het is een leuk en onderhoudend boek, af en toe doorspekt met vleugjes Siciliaanse geschiedenis. Het zich speelt zich weliswaar in het dorpje van commissaris Salvo Montalbano af, maar deze beroemde commissaris zal men in Camilleri's historische detectives moeten zoeken, die zich veelal afspelen in de jaren 50 toen, volgens de schrijver, de maffia nog te begrijpen was. De enige smeris die in 'Het jachtseizoen' voorkomt is Portera die slechts een 'enkele-bladzijden-rolletje' heeft.
Maar detective of niet, dankzij de mooie vertelstijl en het leuke 'spookjesachtige' verhaal is 'Het jachtseizoen' een prachtig boekje dat je in één adem uitleest.

ANDREA CAMILLERI - HET JACHTSEIZOEN (La stagione della caccia), De Geus, 2001

Boekenlinks:
Van dezelfde schrijver:
Rook!
De Siciliaanse opera
Nog meer boeken over Sicilië:
Simonetta Agnello-Hornby - De amandelraapster
Giovanni Chiari - De valstrik

 

 

 

 

« Terug

bol

Bestel
Andrea Camilleri - Het jachtseizoen
via de internet boekhandel bol