Bruno Maddox - Mijn kleine blauwe jurk

"Speelse roman over een schrijver en een 100-jarige vrouw." 
jurk.jpg

Bruno Maddox - Mijn kleine blauwe jurk

In één nacht honderd jaar

Ze werd geboren op 1 januari 1900 in een klein zorgeloos dorpje in Engeland en ze zag de toekomst somber in, alleen om geheel andere reden dan alle andere kleine meisjes uit die tijd: op vijfjarige leeftijd wilde ze Mei Koningin worden, een titel die al praktisch vaststond bij haar geboorte, want wie was niet mooier en innemender als zij? Dus op de grote dag dat ze kennis moest maken met de jury, stapte ze het lokaal in waar ze behalve de slager geen andere man kende. Ze groette de slager uitbundig maar netjes, gaf beleefd antwoorden op alle vragen, maar toen een van de juryleden begon door te vragen waarom ze nu Mei-Koningin wilde worden, gaf ze hem mooi van katoen, zag af van de titel en schreed waardig het zaaltje uit: eigenlijk had ze er ook helemaal geen zin in.
En zo begon het leven van deze 100-jarige heldin. Toen haar eerste vriendje jammergenoeg terugkwam uit de Eerste Wereldoorlog, trok ze naar de échte wereld, de stad Parijs. Nadat haar vriendin daar terug naar haar vader ging, besloot ze voor een gewoon leven in Engeland als kindermeisje en tijdens de Tweede Wereld Oorlog verstopte ze zich in een Creatief Ideeëncentrum om de oorlog te winnen. Daarna was het tijd voor Amerika, waar de huishoudens bol stonden van de meest ongelooflijke nieuwe uitvindingen die het leven een stuk aangenamer maakten.
Ze stierf in haar huis in Chinatown te New York.

Het is al na enige pagina's dat je bedenkelijk opkijkt uit het boek: een vijfjarig meisje zo welbespraakt op het Engelse boerenland van 1905? En als je oplet kom je steeds meer dingen tegen waarvan je denkt: hè, dat klopt toch niet? Koetsjes in Parijs na de 1ste Wereldoorlog, robotachtige grasmaaiers in de jaren 50 in Amerika en ga zo maar door.
Aan het eind van het eerste deel vinden we zinnen die als storende zender van een piratenschrijver opeens opduiken: "het is nu - 27 aug. 9:45 P.M., 45 jaar gedaan in 6 uur."
In het tweede deel van het boek wordt de levensgeschiedenis van de 100 jarige dame anders aangepakt: de oude vrouw schrijft in het heden haar memoires, wonende in een appartement in Chinatown te New York, alhoewel ze meer schrijft in haar dagboek over de buurjongen Bruno Maddox, die zo opofferend is om haar te verzorgen. Volgens haar lijdt hij aan informatieangst, waar zij rond de Tweede Wereldoorlog ook last van had, of aan een zorgsyndroom.
Terwijl Bruno Maddox moeite doet een relatie aan te gaan met Hayley Iskender en hiervoor elke keer weer naar een andere trendy kroeg in het wervelende New York gaat, hij tussendoor trouw de oude dame verzorgt en elke avond deelneemt aan een praatprogramma op tv 'Thirty UN!der Thirty', becommentarieert de oude dame met het nodige sarcasme de handel en wandel van deze opofferende geest die op zoek is naar zichzelf.
Tot het boek weer een andere wending neemt.
De in Engeland geboren Bruno Maddox (1969) is duidelijk een jonge schrijver op zoek naar een nieuwe stijl. Hij schudt de memoires van een oude vrouw zonder nadenken zo uit zijn mouw, pareert vaag wat geschiedenis zodat de oude vrouw Anaïs Nin-achtige avonturen in Parijs beleeft en Mary Poppins-achtige vormen in Londen aanneemt. Uiteraard kent ze beroemdheden zoals Andy Warhol en de Beatles in de jaren 60 in New York. Dit alles wordt verteld zonder ook maar een zwijm van echtheid te willen suggeren. Wat het boek leuk maakt, want Bruno Maddox steekt net zo fiks de draak met de vorige eeuw, als hij doet met de mediawereld in New York. Zoals hij in New York een satirisch blad, Spy, om zeep hielp, zo is het gelukkig met zijn debuutroman niet gegaan.
Het boek is een onderhoudend verhaal met verrassende wendingen, met een speelsheid die je gewoon over je heen moet laten komen.

BRUNO MADDOX - MIJN KLEINE BLAUWE JURK (My Little Blue Dress), Vassallucci, 2002

Leeslinks
Ierse roman over een 256-jarige man:
John Boyne - Dief van de tijd
Over een andere man die maar niet kon sterven:
Timothy Findley - Pelgrim

« Terug

bol

Bestel
Bruno Maddox - Mijn kleine blauwe jurk
via de internet boekhandel bol